98 yıllık coşku ve gurur

Erzurum Kongresi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

admin
admin
23 Temmuz 2017 Pazar 14:43
98 yıllık coşku ve gurur

Havuzbaşı Meydanı'nda protokol üyelerince Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 1. Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi hükümlerine göre orduların terhis edildiğini hatırlattı.

Anadolu toprakları paylaşılırken milletin Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri kurduğunu anlatan Sekmen, "Erzurum Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti de Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesi dahil, bölge illerinden gelen delegelerle Erzurum’da büyük bir kongre düzenledi. 23 Temmuz’da toplanan Erzurum Kongresi’ne Mustafa Kemal Paşa başkan seçildi. 7 Ağustos 1919'da sona eren kongrede alınan kararlar milletimizin kurtuluşunu ve cumhuriyetimizin doğuşunu sağladı." dedi.

Daha sonra katılımcılar, Erzurum Kongre Binası'na geçti. Buradaki programda, temsili delegeler adına Türk bayrağı Vali Seyfettin Azizoğlu'na sunuldu ve "Erzurum Kongresi" canlandırıldı.

Hakkari Delegesi Cazim Bey'in oğlu Mecit Diri (72), gazetecilere yaptığı açıklamada, 6-7 yaşlarındayken babasını kaybettiğini belirterek, "Babamın resmini burada görmek beni duygulandırdı. Erzurum Kongresi Türk tarihi için önemli. Babamın önemli kararları imzaladığı sırada oturmak çok gurur verici." dedi.

Törende, resim ve heykel sergisi gezildi ve mehteran takımı gösteri sundu.

"Savaşan Şahinler" olarak anılan üç F16 uçağı da gösteri uçuşu yaptı.

Programa, AK Parti Erzurum milletvekilleri Zehra Taşkesenlioğlu, Mustafa Ilıcalı, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, Emniyet Müdürü Mehmet Aslan ve vatandaşlar katıldı.

Editör

Anahtar Kelimeler:
ErzurumKongre
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.