BAŞKAN, MAHMUT UYKUSUZ DÖNEMİ
2. BÖLÜM
Bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalandığı haberi Türkiye’yi adeta bayram yerine çevirir. Bebek katili Apo ölüm cezası alacak ve idam edilecekti. Bu havada yapılan seçimlerde DSP ve MHP sandıktan çıkan en başarılı iki parti olacak ancak aldıkları oy hükümet kurmaya yetmeyecekti.  DSP, MHP ve Anavatan Partilerinin anlaşmalarıyla DSP, MHP ve ANAP koalisyon hükümeti kurulur.  Muhafazakar sağ özelliğiyle bilinen Erzurum’da MHP, tarihinin en yüksek oy oranına kavuşarak,  bir ilki başarılır.
Yapılan yerel seçimlerde MHP ilk kez bir büyükşehir’i yani Erzurum’u kazanır. Erzurum’un yeni Büyükşehir Belediye Başkanı artık MHP’li Mahmut Uykusuz’dur.  Sıcak tavırları ve insanlara yakınlığıyla her kesimin beğenisini kazanan Uykusuz, sıkıntılı bir belediyede işbaşı yapar. Belediye işçilerinin sokağa çıkamadığı bir dönemde açlık grevleri yapılıyor, belediye sendikaları sürekli olarak işçilerin haklarını almak için eylemler yapıyordu.
Uykusuz, ilk icraat olarak şehir temizliğiyle işe başladı. MHP döneminde temizlik seferberliği başlatıldı. Erzurum, Uykusuz dönemindeki kadar hiç temiz olmadı. Daha sonra Başkan Uykusuz, belediyeyi rahata ulaştırmak için şehir içi ulaşım ağını özelleştirmek için düğmeye bastı. Erzurum özel halk otobüsleriyle bu dönemde tanıştı. Şehir içi ulaşımda belediye artık denetçi olacaktı.
Daha sonra önceki dönemde şekillenen Çaykara ve Bosna caddelerine ulaşımı kolaylaştırmak ve şehre hava katmak için Cumhuriyet Caddesinde dev bir inşaat açıldı. Şehir ilk köprülü kavşak olan Fil geçti köprüsüyle bu dönemde tanıştı. Yine bu dönemde merkezi hükümette soğuk rüzgarlar esmekte, bölücübaşının idamı bir türlü infaz edilememektedir. Ekonomi de krizlerle işyerleri kapanmakta, halkın tepkisi yükselmektedir. MHP  halkın beklediği hamleleri yapamamakta ve her geçen gün gözden düşmektedir. Erzurum ise, bu dönemde adeta sahipsizliği yaşamaktadır. Birçok kurumunu tasarruf tedbirleri kapsamında Trabzon’a kaptıran Erzurum’da işler yolunda gitmemektedir.
Başkan Uykusuz böyle bir dönemde ömrünü bitirmiş olan Sebze ve Meyve hali için ilk kazmayı vurur. Tepkiler, eleştirilere rağmen modern sebze hali Ilıca yolunda hayata geçirilir. İstasyon meydanında ise Galericiler sitesinin temeli atılır.  Belediyeye kalıcı gelir sağlamak için Çat yolu üzerinde Çelik boru fabrikası temeli atılır. Ancak fabrikada deneme üretimi bile yapılmadan sonraki dönemde kapatılacaktır.  Gürcükapı semtinde Hasırhan Pasajı ile Gürcükapı ve Gül Ahmet Caddesinde de Yeğenağa İş merkezleri Uykusuz döneminin eserlerindendir.  İlk kademe belediyelerinde ise Kazım Karabekir Belediyesi rüzgarı esmektedir. Belediye hizmeti hiç almamış olan beldede sokak aralarına kadar hizmet ulaştırılır. Yakutiye Belediyesi ise Gürcükapı’da bölgenin ilk yeraltı çarşısını inşa ederek, seyyar satıcıları modern bir çarşıda toplar. Ancak bu hizmet sonraki dönemde teşekkür yerine bedduaya neden olacaktır.
Başkan Uykusuz, şehrin tanıtımı için Erzurumlu sanatçı İbrahim Erkal’ın teklifine destek verir ve şehirde ikincisi olmayacak Kış festivali düzenlenir. O dönemde kar adeta Erzurum için bir külfettir. Bir keresinde günlerce yağan kar, abartısız apartmanları içine almış, şehirde hayat adeta felç olmuştu.  Başkan Uykusuz şehirde seferberlik ilan ederek, sorunun üstesinden gelmeyi başarmıştı.  Yine bu dönemde belediye paylarındaki artışla Uykusuz, Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde deve kurban ederek sevincini ve şükrünü göstermişti. Fakat bu sevinç de çok sürmemişti.
Halkın içinden birisi olan Başkan Mahmut Uykusuz, genel manada Erzurumluların sevgisini kazanmış ancak sert kararları yüzünden de başta partilileri olmak üzere çoğu kesim tarafından da eleştirilen isim oldu. Enkaz olarak devraldığı belediye de az da olsa önemli hizmetler yaptı. Uykusuz, şehre içme suyu sağlayacak Palandöken barajının yapımını belediye bünyesine aldı ancak görev süresi yetmedi. Uykusuz, yeniden aday oldu ancak partisi yeşil ışık yakmadı.
DEVAMI HAFTAYA ÇARŞAMBA…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Muharrem Duman 2014-09-20 19:20:42

desene erzurum'un her dönemi hayal kırıklığı.bu kentten kaçan kurtulur sözünün haklılığını bir kez daha anlamış oluyoruz hep beraber

Avatar
Ülkücü Siyami 2014-09-19 19:03:48

mhp o dönemde erzurumda birşeyler yaabilseydi bu durumlara düşmezdi. sadece kendilerine yakın olan isimleri belediyeye aldılar. bugün o kişiler bile mhp ye oy vermiyor. çünkü hepsi akp ci oldu. olan da memelekete oldu.

Avatar
Mustafa 2014-09-17 20:03:28

ikinci bölüm biraz daha iyi ama kötünün iyisi