Siz bakmayın Daniel Klain’in dediğine; “hayatın anlamını tam anlarken, ayarları değiştiriyorlar”! Haliyle hayatın anlamını tam kavrayıp yaşamaya çalışırken birisi ayarları değiştirdi mi; o anda hayattaki bocalama başlıyor.

Bunun için mi kavgalar vardır?

Haklı haksız kavgaların anlamları var mıdır? Bence her egodan uzak kavga bir anlam taşır. Aslında her kavga biraz da güzellik ve yanlışların düzeltilmesine yöneliktir. Ve küçük büyük bir ders verir.

Kavga içerisinde münakaşa, münazara, bilgi, derinlik ve anlam taşır. Gerisi sokakta çocukların kavgası ki; aslında doğduğu yer belki de ilk anlamlanmaya başladığı yer çocuk kavgalarıdır!

Çatışma konusu ırk, din, para, makam olduğu zaman kavganın seyri farklı sonucu ise güzel olmadı, olmuyor, olmayacak; çünkü insanlar her halükarda mutlu olmuyorlar, olamıyorlar. Ne zirvedekiler ne zirveye uzaklar mutlu olamıyorlar.

Hayatın anlamını kavramanın pratik yollarından bir tanesi şüphesiz ki; kitap okumaktan geçer ve sonra düşünmekle devam eder.

Eğer ki hayatın veya herhangi bir maddenin, mananın, sözün, dinin, ırkın anlamıyla ilgilenmiyor; başımıza gelen herhangi bir şeyin anlamını düşünmüyor isek hayatımızın anlamı konusunda elbet bir değerlendirme yapacak ehliyete sahip değiliz demektir. Hayatımızın anlamını kavrayacak düzeye geldiğimizde birçok komik sandığımız şeylerin trajedi olduğunu anlayabiliriz.

Kavga Nedendir; anlamını bilen gelsin?

Acun Ilıcalı’ya ait televizyon kanalında Türk Yunan sporcuları arasında geçen sportif yarışmaları milli olduğu gerekçesiyle izliyorum. Sosyoloji açısından kendimce notlar alıyorum. Bu programı sosyologlarımız, psikologlarımız ve illa ki eğitimcilerimiz tarafından izlenmesini tavsiye ediyorum.

Fazla detaya girmeden Yunanlıların kendi aralarındaki birkaç konuşmalarına kulak vererek, konuyu değerli okuyucularımın takdirlerine sunuyorum:

“Türkler bizi yeniyorlar, buna rağmen yine aralarında kavga ediyorlar”.

“Biz strateji yaparak kazanıyoruz, onlar anti strateji üretemiyorlar”,

“Biz (Yunanlılar) tek yürek olarak kazanıyoruz”,

“Onlar (Türkler) birbirlerini dinlemiyorlar, bayanları konuşturmuyorlar”.

Notlarımdan nakletmek istediğim ve eğitime örnek oluşturması için vermek istediğim notlarda, okullarımızda öğretim yanında başta iletişim olmak üzere birçok konu üzerine daha fazla odaklanmalıyız gerçeğini bende uyandırdı; ne dersiniz?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.