Mahallemizde kızak sahibi olan çocukluk arkadaşlarımın sayısı oldukça azdı. Kızakları olanlar kızakları olmayanlarla paylaşırlardı. Ailemde güvenlik konusu öne çıktığından kızak sahibi olamayanlardan birisi de bendim. Ki kızak kaymanın artık ayıp sayıldığı yaşa geldiğimde (!) kızağım oldu. Bu seferde kınamaya başladılar. La havle! Hâlbuki size ne kardeşim; içimde kalmasın diye gündüz kaydım, gece kaydım, her fırsatta kaydım. O zamandan beri yasaklara karşı bir antipati beslerim. En azından sorgularım.

Bugün dünya kızak yarışmalarını zevkle ve biraz da içim buruk olarak seyrediyorum. İçimde bir kıskançlık; sormayın gitsin.

Biz genellikle zevklerimizi, sporu, hobilerimizi amatörlük derecesinde bırakmaya meraklıyızdır. Amatör spor yapmayı, hobilerini yıllarca sürdürmeği başarabilmiş bir insan olarak şu andaki bilgi, görgü, tecrübeme gençliğimde sahip olsaydım mutlaka bir konuda tam uzmanlaşır, profesyonel sporcu olur ve öğrenci yetiştirmeğe çalışırdım.

Ve daha da önemlisi çocuklarımın profesyonel anlamda sporcu olmalarını çok isterdim. Spor yapmalarını teşvik ettim ancak profesyonel olmaları için bir çabam olmadı.

Snooker oyuncusu Jad Tramp onbir yaşında snookere ilgi duymuş, babası Londra’da oturduğu dairesini satarak bir sınokır masası almış ve bir hoca tutarak oğlunun dünyanın sayılı sınokır oyuncuları arasına girmesine vesile olmuş. Ve J. Tramp, irice bir üne ve birkaç milyon puanda sahip!

İnsanlara her zaman bu sayfamdan evde oturmamalarını, hareketli olmaları gerektiğini yazmışımdır. Hem bedenen hem ruhen dışarısı, doğa, piknik, illa yürüyüş, bisiklet, kızak, kayak ne olursa insan için ilaçtır, çeredir büyük bir motivasyondur.

Havanın soğuk veya yağışlı, güneşli veya rüzgârlı olması Sokrat’ın nasıl ki moralini bozmaya sebep değilmiş ve havayı içinde olduğu durumda severmiş; “Havayı yağmur yağarken, bulutlu, rüzgar eserken, kar yağarken ve güneşli iken severim” demiş. O halde bizim de havanın durumu hareketli olmamızı, spor yapmamızı, evimizden çıkmamızı engellememeli. Çocuklarımıza bırakacağımız bir güzel miras da onlara doğada, sporla veya hareketli olmakla ilgili kendimiz yaparak örnek olmamızdır. Çocuklarımızı spor yapmaya, hareketli olmaya, bilgisayarın başından uzaklaşmaya, yarışmaya, okumaya özendirmeli, teşvik etmeliyiz!

Çocuklarımız kötü sayılan bir hareketimizi nasıl modelliyorsa, spor yapma alışkanlığımız, kitap okuma gibi bir alışkanlıklarımızı da ileride mutlaka az veya çok modelleyerek hayatlarına yerleştiriyorlar!

Bol hareketli, doğada, sporda, sağlıkla, yeni nice senelere kavuşmamız dileklerimle!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.