30 Mart yerel seçimleriyle Büyükşehir belediyelerine dahil olan İl Özel idareleri, tarihe karıştı. Köylere hizmet götürmekle yükümlü olan İl özel idarelerinin görevleri ve tüm gayrimenkulleri de 30 Mart yerel seçimleriyle birlikte uygulamaya giren yasayla Büyükşehir belediyesinin oldu. Batı illerinin ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanan büyükşehir yasası geniş bir coğrafyaya sahip olan Erzurum'da ilk yılında tam anlamıyla hayal kırıklığına neden oldu.

Karasal iklimin hüküm sürdüğü Erzurum'da özellikle karla mücadele konusunda yetersiz kalan Erzurum Büyükşehir Belediyesi zor günler geçiriyor. Çünkü,  İl Özel İdaresi bünyesindeki deneyimli personel ya emekli edildi ya da farklı kurumlara gönderildi. Haliyle de kış aylarında köylere ulaşım önceki yıllar kadar kolay olmadı. Emekli olan deneyimli personeli  geri çağırarak  sorunu çözmeye çalışan Erzurum Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde de taşrada da karla mücadele konusunda beklenen hizmeti veremedi.
Yazın habercisi cemrelerin birer birer düşmesiyle artık yavaş yavaş kış mevsimi sona ererken, Erzurum Büyükşehir Belediyesi yeni sorunlarla boğuşmaya devam ediyor. Deneyimli siyasetçi Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen komutasındaki kurumda, şimdi de içme suyu sorunu başgösterdi. Beldelerin, köylerin mahalleye dönüştürülmesi ve ilçelerin yetkilerinin neredeyse tamamının Büyükşehir Belediyesinde toplanmasıyla sorumluluk ve hizmet alanı kat be kat artan Büyükşehir Belediyesinde su tahsilatı sorunu yaşanıyor.  
Büyükşehir yasasıyla, mahalleye dönüştürülen köylerde içme suyu ve altyapı giderleri şehrin yeni sakinleri için büyük külfet oldu. (ESKİ) Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından tahsil edilmesi gereken içme suyu ve altyapı giderleri faturaları, ekiplerle vatandaşları karşı karşıya getiriyor. Köylerde  kendi bütçeleriyle içme suyuna kavuşan vatandaşlar, su faturası ödemezken, tahsil edilemeyen faturalarda her geçen ay katlanıyor. Sayaç okuma ekipleriyle sürekli olarak arbede yaşayan köylerdeki vatandaşlar, siyasetçilere adeta ateş püskürüyor.
Karla mücadelede bekleneni veremeyen Erzurum Büyükşehir Belediyesinin, su tahsilatı yapmasına izin verilmeyen şehrin yeni mahallelerinde, en düşük su faturası miktarı 2 bin liradan başlıyor. Büyükşehir yasasıyla, yetkilerinin neredeyse tamamı Büyükşehir belediyesine geçen ilçe belediyeleri ise  adeta birer tabela belediyesi haline geldi.
Partiler, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere  hazırlanırken, görüntüye bakılırsa, milletvekilliği için gün sayan adayarda sahaya çıktıkarında en çok 'Su' sesini duyacakar.  Yasanın hazırlanması sırasında sessiz kalan ve şehrin Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerle aynı kategoride olmadığını anlatamayan Erzurum'un mevcut vekillerine de şehrin özellikle taşrasından büyük bir tepki var.   
Partilerin vekil adaylarını belirlemesinden sonra halka koşmak zorunda olan vekil adaylarının şimdiden bu 'Su' sorununa mantıklı cevap hazırlamaları gerekiyor.
Su deyip geçmeyin çünkü, 'Su' Erzurum'un en hassas olduğu konudur. Benden söylemesi.  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mevlüt sürmeli 2015-03-07 19:43:26

bu yasa istanbul izmir gibi şehirlere yaradı. bizdede hizmetleri aksattı.

Avatar
İsmail Güngör 2015-03-06 18:17:01

doğru tespit. bu yasa yara açtı şehre