Erzurum Büyükşehir belediyesini karasinek ve sivrisineklere ve diğer zararlılara karşı yapmış olduğu açık alanda ilaçlama mücadelesini kutluyorum.

Özellikle takdire şayan bir mücadele olduğunu belirtmek istiyorum

Karasinek, sivrisinek ve diğer zararlılara karşı yapılan bu mücadelenin çok yanlış saatler ve bilinçsiz kişi veya kişiler tarafından yapıldığını kamuoyu olarak görmekteyiz

Geçen rahmetlik babamı ziyaretine gittiğimde, insanların yoğun olduğu saatler içerisinde büyük şehir belediyesinin ilaçlama aracı geldi ve harıl harıl ortalığa zehir saçmaya başladılar arkalarından seslenmeme rağmen kimin umurunda duymadılar bile bastı gittiler

Daha sonra havaalanına denk geldi gene insanların kalabalık olduğu saatlerde havaya zehir saçmaya başladılar

Yapılan ilaçlama gündüz saatlerinde ve halkın içerisinde yapılması WHO Dünya Sağlı örgütü ilaçlama normlarına uygun değildir.

Uçkun mücadelesinde ise Termal Fog (Sıcak sisleme), ULV(Soğuk Sisleme) yöntemleri kullanılarak bu mücadele gerçekleştirilir.

Sisleme yöntemi sivrisineğin aktif olduğu saatlerde yapılır.

Sivrisinek ilaçlama genellikle ya akşam geç saatlerde yapılmalı ya da sabah erken saatlerde yapılmalı. Çünkü sivrisinekler bu saatlerde aktiftirler.

Sivrisinek ilaçlaması kesinlikle gün içinde yapılmamalı yoksa etkili bir sonuç alınmaz hem de insan sağlığına zarar vermektedir.

Sivrisinek ilaçlama bilgi ve beceri ister. Çünkü bu ilaçlama %95 açık hava koşullarında yapılır bu bakımdan çok tehlikelidir.

Uçan Haşere Mücadelesi bazı uyarılarda bulunmak istiyorum

Uçan haşere mücadelesi larva mücadelesi ve uçkun mücadelesi olmak üzere ikiye ayrılır.

Larva mücadelesi zararlı (sinek- sivrisinek) uçkun hale gelmeden yapılır.

Uçkun mücadelesi adından da anlaşılacağı gibi zararlı uçkun hale geldiği zaman uygulanır. Ancak uçkun mücadelesi de uygulama sistemi olarak üçe ayrılır. Bu sistemler sıcak sisleme , Soğuk sisleme ve boyama yöntemidir.

1. Larva Mücadelesi :

Bu mücadele sinek sivrisinek mücadeleleri arasında en etkili ve ekonomik yoldur. Mücadele uygun larvasitlerle durgun su, bataklık ve çamur alanlarda yapılır. Bu mücadele sayesinde sinek ve sivrisinek larvalarının uçkun hale gelmesi engellenerek ekonomik ve etkili bir mücadele yapılmış olur. Larva mücadelesine Mart ayında başlayıp yaz sonuna kadar devam edilmelidir.

2. Sıcak Sisleme :

Bu mücadele sinek ve sivrisineğin uçkun hale gelmesinden sonra uygulanır. Uygulamalarda mazot karışımı insektisit kullanıldığı için pahalı ve düşük etkili bir yöntemdir. Uygulamalar rüzgârsız havada karasinek için sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde yapılır. Bu saatler zararlının en çok uçuş aktivitesini gösterdiği saatlerdir.

3.Soğuk sisleme(ULV) :

Bu mücadele sinek ve sivrisineğin uçkun hale gelmesinden sonra uygulanır. Uygulamalarda mazot yerine su ve ilaç karışımı karışımı insektisit kullanıldığı için tercih edilen etkili bir yöntemdir. Uygulamalar rüzgârsız havada karasinek için sabah erken saatlerde ve akşam geç saatlerde yapılır. Bu saatler zararlının en çok uçuş aktivitesini gösterdiği saatlerdir.

Ama görüyoruz ki yapılan ilaçlamalar sabah saatlerinde olduğu için Sivrisinek ve karasinekten ziyade insanlara çok ciddi zarar vermektedir.

Sabah saatlerinde, Açık alanlarda yapılan ilaçlamaların bir an önce durdurularak akşam saatlerinde yapılması sivrisinek ve karasinek ve diğer zararlılara karşı daha etkili insan sağlığı açısından da daha yararlı olacaktır.

Erzurum büyük şehir belediyesine de bazı önerilerde bulunmak istiyorum

Haşere ilaçlama işi çok ciddi bir iştir insanların kalabalık olduğu ortamlarda ilaçlama yapılmaz

Haşaratları öldüreyim derken insanlara zarar vermenin hiçbir anlamı yoktur

Bu işi özel firmaya veriyorsanız çok ciddi referansları olan firmalara verin yada kendi ekibinizi çok ciddi bir şekilde eğitim vererek yaptırmanız daha yerinde olacaktır.

Kalın sağlıcakla...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yunus Onurlu 2017-09-07 23:20:20

Yazarın uyarılarına katılmakla birlikte sivrisinekle mücadele yönteminin kimyasal değil biyolojik olması gerektiğini düşünüyorum. Avrupa ülkelerinde zehirli kimyasal ilaçlarla mücadele yöntemi terk edileli yıllar oldu. Çünkü bu kimyasal ilaçlar sivrisinek larvalarını yiyen Yusufçukları ve sivrisinekleri yiyen kuşları zehirliyor. Sivrisinekler ise bu ilâçlar karşı bağışıklık kazandığı için ilaç onları yok etmiyor. Kuş ve Yusufçuk sayısı da azaldığı için sivrisinekler hızla çoğalıyor. Ekoloji biliminden bihaber belediyeler ise bu ilaçlamalarla sivrisineklerin azılı düşmanı olan kuşları ve Yusufçukları öldürerek sivrisineklere iyilik yaptıklarını fark edemiyorlar...