Asırlardan beridir dünyada sadece Erzurum’da yapılan bir gelenek, ‘’Bin bir hatimler’’ şu günlerde tüm hızıyla devam ediyor. Kabri Erzurum’un merkez Palandöken ilçesi Tepeköy mahallesinde, yüksek bir tepede bulunan Pir Ali Baba tarafından 485 yıl önce başlatılan Erzurum’a özgü bu gelenek, 19 Ocak’ta Erzurum Ulu camiinde yapılacak hatim duasıyla sona erecek. Yıllardan beridir çeşitlendirmeler yapılamayan Bin bir hatimler için Erzurum’da bulunan Türkiye’nin en büyük 5. Alışveriş merkezi yönetimi harekete geçti. Ne olduysa işte bundan sonra oldu...!

Her yıl Aralık ayının ortasında Pir Ali baba türbesinde başlayan bin bir hatim geleneği, geride bıraktığımız yıl içerisinde başlamış ve şu günlerde devam ederken, şehrin bu özelliğini geniş kitlelere ulaştırmak gayesiyle harekete geçen MNG alış-veriş ve yaşam merkezi yönetimi, adeta yerden yere vuruluyor. Çok geniş kesimler tarafından hayranlıkla dinlenen Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu bu alış-veriş merkezinin davetlisi olarak 13 Ocak 2019 tarihinde bin bir hatimler konulu bir sohbet yapacak. Ve bu sohbeti dinlemek için katılımın çok yüksek olacağını da herkes çok iyi biliyor. Bu organizasyona karşı çıkanlar bile. Ama ne var ki, bugüne kadar bu geleneği dallandırıp, budaklandırmayı kimse akıl edemedi canım Erzurum’da. Okuyan okudu, okumayan tabir caizse havasını attı..!

Türkiye’nin en büyük en kapsamlı Diyanet eğitim merkezlerinden birisi, yine ülkemizdeki en büyük en kapsamlı müftülük kompleksi bu şehirde bulunuyor. Ve bu gelenek 485 yıldır devam ediyor. Gönül isterdi ki, buralardaki zat-ı muhteremler şu bir aylık süre içerisinde bu işi çeşitlendirebilseydiler. En azından kafalarını yorabilselerdi. Ama nerede... Herkesin işi başından aşkın..!

Nevruz bayramında binlerce insanı kente getiren MNG alış-veriş merkezi yönetimi, bu sefer de bin bir hatimler için kolları sıvadı ve bu muhteşem manzarayı milyonlara ulaştırmak için harekete geçti. Ülke genelinde popülaritesi tavan yapmış, kendini ıspatlamış, halk tarafından pür dikkat dinlenilen bir hocayı Nihat Hatipoğlu’nu davet ederek, en azından ‘’Biz bu kadar düşünebildik. Varsa fikriniz görelim’’ dedi. Karşılığında adeta topa tutuldu. Kim tarafından mı? En küçük bir fikri bile olmayanlar tarafından. Ama ne demişler; ‘’Meyve veren ağaç taşlanır’’.

Netice itibariyle; 485 yıldır Erzurum’da devam eden bin bir hatim geleneğini yaşamak ve feyiz almak için şimdi tam zamanı. Nerede mi? Camilerde, evlerde, Avm’ler de bile…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.