Anonim bir söz vardır, “etten önce kazana düşmek”! “Biraz da bu anonim sözü “anlamadan, dinlemeden atlamak” gibi düşünün!
Sosyal ortamlarda bir konuşma, herhangi bir sosyal medyada paylaşım ve arkasından gelen yorumlar oluyor ki normal. Ve diyaloglar açısından, insanların fikir alışverişi, bilgi paylaşımı açısından da yorumları oldukça değerli ve güzel buluyorum. İnsanımız her ne kadar çok fazla sosyal canlı ortamlar bulamasalar da en azından sosyal medyada daha çok sosyalleşme imkânı bulabiliyorlar.
İnsanlar, tanışıyorlar, sohbet edebiliyorlar, tartışabiliyorlar. Bu da güzel.
Mesela ben; haberleri, herhangi bir paylaşıma yapılan yorumların hepsini okumaktan büyük zevk alıyorum, çok şey öğreniyorum, yorumları değerli bulup bunu da belirtiyorum. Bazı yorumlar gerçekten büyük zekâları yansıtıyor. İnce esprileri, kibarca laf sokmaları, bilgi ve belgeye dayalı, nazikçe yapılan yorumlarını, muhalefet etmelerini beğeniyorum.
Ve bazı yorumlara bakıyorum, inanılmaz derecede seviyesiz, bilgi yerine hakaret içeriyor, bir grubu veya kendisi gibi düşünmeyenleri aşağılıyor. Fanatik, tutucu, karşıdakini dinlemeyen, bilgi içermeyen yorumlar çok talihsiz bence! Bu çok yanlış, kırıcı ve istenmeyen hakaretlere kadar gidiyor. Yanlış.
Ve birçok kere şahit oluyorum ki; çoğu insan yapılan paylaşımı okumadan kendi aklındakini yazıyor. Ve bütün fikirlerin, bütün bilgilerin, kitabi bilgilerin, hele ki uzman bilgilerinin değeri tartışılmaz. Bilgiyi, uzmanlığı, okuyanların aydın tavırlarından çıkan paylaşımlar değerlidir.
Demem o ki; adam doktor, yorum yazan avamdan birisi tıbbi görüş belirtiyor, adam tarihçi, o babasının tefrikasıyla tarih konuşuyor. Ortada gerçek bilgiler var, avam sadece üfürüyor, bilgi içermiyor. Ve bir uzmana karşı, bir aydına karşı yorum yapıyor(!).
Kuran’ı kendi dilinde okumamış, din tartışıyor, cevaplar veriyor, kızıyor, hakaret ediyor, kendisi gibi düşünmeyeni ötekileştiriyor, fanatik, hayatında elifi görse mertek sanır ama tarih, din, sosyoloji, siyaset bilgisinde bilirkişi mübarek(!).
Biraz insaf, biraz saygı, biraz, nezaket ve lütfen biraz okumak; lazım diye düşünüyorum.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.