Genelde Müslümanlar aralarında aslında ihtilaf olmayan, ancak bazı gelenekçi ve ataları gibi düşünen, dini uygulamaktan çok tartışmaya veya kendisi gibi olunmasının doğru olduğuna inanmaya meyilli insanlar bir noktada grup oluşumuna sebep oluyorlar.

Oysa İslam her türlü gruba ayrılmaktan Müslümanları men etmiştir. (Enam 159- Şura 14- Müminun Suresi 53)

Allah Kuran’da ayetlerle emirler buyurmuş. Sonra işin içerisine yorumlar girmiş. Sonra yorumların arasında hayatında ilk emri “oku” olan kitabını okumamış Müslümanlar yorum yapanlara taraf olmuşlar ve gruplar buradan ayrılmışlar. Falan din adamı böyle dedi, hayır bizim hoca böyle dedi gibi! Sonra mezhepler, tarikatlar, cemaatler, binlerce bidatlar, Kuranda olmayan uygulamalar, ibadetler ortaya çıkmış. Sonra Müslümanlar dinlerini birbirleriyle tartışmaya başlamışlar.

Bu aynen Hıristiyanlıkta da böyle olmuştur! Tarihe merakı olanlar ve tarih okuyanlar bilirler; Hıristiyanlıktaki bağnazlık sonucu oluşan, farklı yorumlar, mezhepler ve koyu taassuplar korkunç çekişmelere ve savaşlara sebep olmuştur.

Müslümanların sıcak ve soğuk çekişme ve savaşları (Müminun suresi 53. ayeti) herkesin elindeki alternatif kitapla sevinmeye başlamasıyla olmuştur!

Abdest bir mezhep imamına göre iğne ucu kadar kan çıktığında ve yayıldığı zaman bozulur. Diğer mezhep imamına göre de çizme dolusu kan çıktığında bozulur. Bir mezhep imamına göre namaz kılmayanı öldürmek, diğer mezhep imamına göre ise önce hapis cezası ve sonra dövmek gerekir.

Ben burada hangisi doğru veya eksik veya yanlış demiyorum. Benim fikrime göre herkesin bir görüşü olması normaldir. Ve hiç kimse benim fikrim doğrudur, benim inandığım yol doğrudur daha da kötüsü sen de benim gibi olacaksın, benim gibi düşüneceksin veya benim gibi inanacaksın gibi bir baskı uygulamaya veya karşısındakini kendince düzeltmeye kalkışması yanlıştır. Allah’ın emir buyurduğu bir şeyde kimsenin görüşüne ben şahsım adına katılmam.

Elimizden geldiğince Kuran’ı kendi dilimizde okumak, düşünmek, anlamaya çalışmak ve elden geldiğince de uygulamaya çalışmak ve Kuran’ı tartışmamak bana doğru geliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.