Tarihi Şair Nefi Ortaokulu restoran olacak, başlar göğe mi erecek?

Allah aşkına yalan mı?

Neredeyse bir kaleyi yıktılar, yerine yeni bir kale yaptılar.

Erzurum kalesini gördükten sonra artık özellikle tarihi eserlerde restorasyon yapılırken içim cız edip duruyor.

Bu defa yüreğimi ağzıma getiren restorasyon çalışması bugün Olgunlaşma Enstitüsü olarak hizmet veren tarihi Şair Nefi Orta Okulu oldu.

Normal bir bina tadilatı gibi gerçekleştiğini gözlemlediğim tarihi bina, üzerine kondurulan uyduruk renkler ile doğasını kaybettiriyor, ruhunu öldürüyor.

Taa Abdulhamit döneminde idadi okulu olarak yaptırılan tarihi binanın bir ilk fotoğrafı ile bir de dün çektiğim fotoğrafını görünce sanırım siz de anlıyorsunuzdur beni.

Okuduğumda şok üstüne şok olmuştum.

Tarihçi İlber Oltaylı dahi restorasyonda iyi olmadığımızı söylerken ve bu konudaki yanlışlıklarını çarpıcı fotoğraflarıyla kitaplaştırmış olmasına rağmen restorasyondan hangi binamız olursa olsun geri de kalmıyoruz!

***

Şimdi gelelim sadede..

Geleneksel Türk kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere taşınması rolünü üstlenen Olgunlaşma Enstitüsü’nde bu olur mu bilemiyorum artık.

Temel amacı geleneksel el sanatlarının gelecek kuşaklara aktarılmasını da öngören Enstitünün vizyonu ve misyonuna uymayan bir şekilde bu tarihi binanın yanındaki ek binanın restoranta dönüştürüleceğini, bu konuda hazırlıkların yapıldığını duydum, inşallah sadece duyduğumla kalırım, doğru değildir.

Büyükşehir Belediyesi’nin kafe 25’leri gibi kafe restoran hizmeti vereceği duyumlarını aldığım bina için gerekli restoran malzemelerinin dahi tenin edildiği söyleniyor.

Tamam, özellikle kadınların iş hayatına katılımı sağlansın ama burayı bir ticarethane mantığıyla yürütmek, en azından o binanın ruhuna saygısızlık olur, bu benim son kararımdır.

TUTTUĞUM BABA SÖZLER : Asıl mesele bir şeye sahip olmak değil, sahip olduğuna layık olabilmektir! ( Erich Fromm)

DUVARIN DİLİ : Benim yalnızlığım insanlarla dolu!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.