YEŞİLKARTTAN SONRA, KIRMIZI KART

Afganistan'da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ülkelerini terk ederek Erzurum'a yerleşen Afganlı ailelerinin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yeşil kart benzeri kırmızı renkli sağlık karnesi dağıtıldı.

22 Mart 2012 Perşembe 09:14
YEŞİLKARTTAN SONRA, KIRMIZI KART
MAHİR İNANÇ haberi...

Afganistan'da yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ülkelerine terk ederek Erzurum'a yerleşen Afganlı ailelerinin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yeşil kart benzeri kırmızı renkli sağlık karnesi dağıtıldı.
Ülkelerindeki iç karmaşadan dolayı Türkiye'ye iltica ederek önce Van'a ardından da Erzurum'a yerleşen Afganistanlı ailelere resmi ve özel kurumların sürdürdükleri yardımlar devam ediyor. Şehrin muhtelif semtlerinde yaşayan Afganlı ailelere bu kez de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Sağlık Karnesi (Kırmızı Kart) yaptırıldı. Böylece Afganlı aileler, tüm sağlık ihtiyaçlarını devlet ve özel sağlık kuruluşlarından ücretsiz olarak yararlanabiliyor.

YABANCILAR ŞUBESİ TESLİM EDİYOR
Yaklaşık 7 ay önce Erzurum'a gelerek yerleşen 600 kişilik 220 Afganlı aile için özel hazırlanan 'Yabancılar Sağlık Karnesi' Erzurum Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü tarafından ailelere teslim ediliyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından hiç bir sosyal güvencesi olmayan Türk aileler için verilen yeşil kartın bir benzeri olan kırmızı sağlık karnesinin giderlerini ise Erzurum Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı tarafından karşılanıyor. Yeşil kart gibi reçete olarak ta kullanılan sağlık karnesinin son üç sayfasında ise Türkçe, İngilizce ve Farsça olmak üzere üç dilde kullanım klavuzu yer alıyor. Afganlıların sadece Şubat ayı içerisinde ki sağlık giderleri için 50 bin lira ödendiği öğrenildi.  

SAĞLIK KARNESİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Afganlı aileler için son bir ay içerisinde yaklaşık 50 bin lira sağlık giderinin olduğunu söyleyen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Zekeriya Deniz, hazırlanan sağlık karnesinin bir süre önce Erzurum'a gelen Birleşmiş Milletler (BM)Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri tarafından takdirle karşılandığını bildirdi.
Yetkililerinin sağlık karnelerini diğer illere örnek göstereceklerini belirttiklerini ifade eden Deniz, "Erzurum'da şuan 600 kişilik 220 aile var. Gelen heyet, Türkiye'de ki Afganistanlı mülteciler içerisinde en iyi yaşam koşullarının ve yapılan yardımların Erzurum’dakiler de olduğunu söylediler. Bu konuda başta Sayın Valimiz olmak üzere Erzurum'a teşekkür ettiler. Özellikle bu sağlık karneleri konusunda Erzurum'u diğer illere örnek göstereceklerini belirttiler. Böyle bir uygulamayı ilk ve tek Erzurum yaptı. Diğer illerde böyle bir uygulama yoktur. Sosyal güvencesi olmayan ailelere dağıttığımız yeşil kartın bir benzeri olan ancak kapağı kırmızı renkli olan sağlık karneleri yaptırdık. Bu karneleri Afganlı ailelere dağıtılmak verilmek üzere, Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne teslim ettik. Aileler karnelerini oradan alıyorlar."dedi.

BİR AYDA 100 BİN LİRALIK YARDIM
Afganistanlı ailelere son bir ay içerisinde 50 bin lirası nakdi, 50 bin liralık ta ayni yardım yapıldığı açıklandı.
Ayrıca, özel ve resmi kurumlardan da Afganlı aileler için çeşitli yardımlar yapıldığını da hatırlatan Deniz, Ebu İshak Vakfı tarafından yemek, ERVAK tarafından giyim eşyası verildiğini bildirdi. Halen birçok ailenin ev eşyası, giyim, gıda gibi ihtiyaçları olduğunu hatırlatan Deniz, yardım yapmak isteyen kurum ve kuruluşların ayni yardımda bulunabileceklerini ifade etti. Deniz, son bir ay içerisinde Afganistanlı ailelere toplam 50 bin liralık maddi yardım yaptıklarını, ayrıca ilaç ve tedavi giderleri gibi sağlık yardımıyla bu rakamın 100 bin liraya ulaştığını da sözlerine ekledi. 

Editör

Son Güncelleme: 22.03.2012 09:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.