TARİHİ TOHUMLA ANLATIYORLAR

Erzurum’da bulunan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen AR-GE çalışmaları kapsamında, kurumda üretilen kaliteli tohumlara bölgedeki tarihi şahsiyet, eser ve mevkilerin adları veriliyor. Üretimin yanında bir kültür hizmeti olan çalışma, iktisadi ve sosyal çevrelerden büyük beğeni kazanıyor.

07 Kasım 2012 Çarşamba 12:01
TARİHİ TOHUMLA ANLATIYORLAR
Cengiz DURULAR'ın haberi
Kurulduğu günden beri Doğu Anadolu Bölgesi’nde tarım ve hayvansal üretim yapan çiftçilere hizmet veren Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün (DATAE)  AR-GE birimi, bölgenin tarihi ve kültürel birikimine önemli katkılar sunuyor. 7 yıldır bölgede önemli projeleri hayata geçiren DATAE Bölge Müdürü Şerafettin Çakal ve ekibi tarafından yapılan laboratuvar çalışmaları kapsamında üretilen kaliteli ve yüksek verimli tohumlara tarihi şahsiyet, eser ve mevkilerin adları veriliyor. Büyük Selçuklu Devleti’nin ikinci hükümdarı Sultan Alparslan, Erzurumlu kadın kahraman Nene Hatun, milli mücadele döneminde kurulan ve bir nevi savunma hattı olan tarihi Aziziye ve Mecidiye tabyaları, Doğu 88, Ayyıldız ve mertliğin simgesi Dadaş adı tohumlara verilen isimler arasında yer alıyor. DATAE Bölge Müdürü Şerafettin Çakal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kurumlarının tarımsal üretimi engelleyen problemleri tespit edip, sorunların çözümüne yönelik araştırmalar yaptığını söyledi.
Çakal, şöyle dedi: “Bölgemizde tarımsal üretimi engelleyen problem denildiğinde birinci sırada ürünlerdeki verimsizlik akla gelmektedir. Bunu geliştirebilmenin tek yolu iyi bir tohum kullanmaktır. Tohum hayatın bir başlangıcıdır. Dolayısıyla karlı bir tarımsal üretim yapmanın olmazsa olmazı tohumdur. Kaliteli, soğuğa, kuraklığa ve hastalığa dayanıklı tohum geliştirmek son derece önemlidir. Tarımın ilk ve en önemli girdisi olan tohumu ıslah edip bunu kullanmak gerekir. DATAE yapmış olduğu çalışmalarda bugüne kadar 33 tane çeşit geliştirdi. Geliştirilen tohumların isim hakkı ıslah eden ıslahçı kuruluşa aittir. Biz de geliştirmiş olduğumuz bu çeşitlere tarih, kültür ve bölgemizi yansıtan isimleri vermeyi uygun bulduk. Tohumlar çoğaltılıp, piyasa dağıtılıp, çiftçilerin eline geçtiği zaman, vatandaşlarımız Aras, Karasu, Dadaş, Nene Hatun, Aziziye ve Mecidiye denildiği zaman bu kavramların Doğu’da olduğunu anlıyorlar. Çiftçilerimiz böylelikle tarihi daha iyi özümseyecek, bölgeyi ve ülkemizi daha iyi tanıyacak.”
 
“Tarım ve kültürümüze önemli bir katkı sunduk”
DATAE Bölge Müdürü Şerafettin Çakal, tarihi ve kültürel bir öneme haiz olan isimlendirme çalışmasının çok büyük getirilerinin olduğunu ifade etti.
Çakal, şöyle devam etti:
“İsimlendirme çalışmasıyla tarım ve kültürümüze önemli bir katkı sunduk. Bu çeşitleri geliştirdiğinizde bu çalışmanın bölgesel değil ülke bazında bir hizmet olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Çeşit iyi olduğunda tohum ve adının ünü de uluslararası ticarete konu olabilir. Nene Hatun ya da Doğu 88’in ülke ve uluslararası piyasada adının duyulması enstitümüz ve Erzurum açısından bizlere önemli bir yansıma getirecektir. Bu tohumu kullanan insanlar, üretimle birlikte düşündükleri zaman ürünün nereye ait olduğunu hemen akıllarına getirecek ve tarihi bilgilerini güncelleştirmiş olacaklar.”
 
“Tarihi şahsiyetlerin adı yaşatılacak”
Tohumların adlandırılması çalışmasının çok yönlü bir hizmet olduğuna vurgu yapan Çakal, “Bu çalışma aynı zamanda tarihi şahsiyetlere verilen bir değerdir. Onların isminin yaşatılması ve onların unutulmaması bizim için çok önemlidir. Biz tarım sektöründe olduğumuz için kültürel anlamda da ülkemize bu şekilde hizmet etmenin gururunu yaşadık. Hem tarıma hem de tarihi şahsiyetlerin yaşatılması ve gündeme getirilmesi önceliklerimiz arasındadır. İsimleri verirken geliştirdiğimiz çeşitin hangi ürün olduğuna çok dikkat ediyoruz. Demografik, tarihi ve kültürel bir gözle değerlendirme yapıyoruz. Serin iklim tahılları, baklagiller ve yem bitkileri çeşitlerine, özelliklerine göre isim veriyoruz. Örneğin Karbeyazı dediğimiz bir yem bitkisi çeşidimiz var. İsimlendirmeyle bitkinin soğuğa dayanıklı olduğuna vurgu yaptık. Bu tohumla Erzurum ve kış turizminin ham maddesi olan kara vurgu yaptık, karı tanıttık” diye konuştu.


Editör

Son Güncelleme: 07.11.2012 12:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.