İSTANBUL ERZURUMLULAR VAKFI’NDAN MUHTEŞEM ŞİİR PROGRAMI

Gerçekleştirdiği kültür ve sanat etkinlikleri ile Erzurum tarihine ve kültürüne önemli ve kalıcı hizmetler sunan İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen “Üniversite Öğrencileri Arası Şiir Yarışması” sonuçlandı.

03 Mayıs 2013 Cuma 09:12
İSTANBUL ERZURUMLULAR VAKFI’NDAN MUHTEŞEM ŞİİR PROGRAMI
Yurt ve dünya genelinde yüksek öğrenimlerini sürdüren bütün Erzurumlu üniversite öğrencilerinin katılımına açık olarak gerçekleştirilen yarışmanın ödül töreni 26 Nisan 2013 tarihinde Kadıköy’deki Vakıf binasında yapıldı. Yüksek öğrenimlerini Erzurum, İstanbul, Ankara, Afyon, Uşak, Malatya ve Şırnak’da sürdüren 74 Erzurumlu öğrencinin katıldığı yarışmaya toplam 184 şiir kabul edildi.
Yarışmanın jüri üyelikleri Dr. Ali Kurt, İsmail Bingöl, Nurullah Genç ve Şeref Akbaba tarafından yapıldı.

Jüri üyeleri tarafından yapılan ilk değerlendirme neticesinde 10 şiir finale kaldı. Yapılan değerlendirme neticesinde yarışmanın birinciliğini yarışmaya Serdümen rumuzuyla Erzurum’dan katılan Muhammed Raşit Öztürk “Sıfatlar Katili” isimli şiiriyle kazandı. Yarışmanın 2’liğini ise Cevher rumuzuyla yarışmaya yine Erzurum’dan katılan Emre Arslan, “Yürekli Yiğit Adam” isimli şiiriyle kazandı. 3.’lüğü ise yarışmaya Zemheri rumuzuyla İstanbul’dan katılan Cabir Turgut “Yar Erzurum” isimli şiiriyle kazandı. Mansiyon ödüllerini ise yarışmaya Bahar Köpüğü rumuzuyla Şırnak’tan katılan Bengisu Sümeyye Bayar “Nevhayal” isimli şiiriyle, Şem-u Pervane rumuzuyla Erzurum’dan katılan Esra İnan “Ötekinden Berikine” isimli şiiriyle ve İbn’üzz Zaman rumuzuyla İstanbul’dan katılan Bülent Özdaman “ İstanbul” şiiriyle kazandı.

Yarışmaya Ali-i Noksan rumuzuyla İstanbul’dan katılan Muhammed Ali Özen’in “ Be Heyhat!”, Lal rumuzuyla İstanbul’dan katılan Nuran Bektaş’ın “Arz-ı Hal”, Çırak rumuzuyla İstanbul’dan katılan İbrahim Çakal’ın “Çöl” ve Sadaktaki Pusat rumuzuyla Uşak’tan katılan Onur Kemaloğlu’nun “Yalnızlık” isimli şiirleri ise jüri üyeleri tarafından övgüye değer eserler olarak değerlendirildi.

İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Toplantı Salonu’nda seçkin bir davetli topluluğunun katılımıyla yapılan ödül törenine İstanbul’daki Erzurumlular yoğun ilgi gösterdiler. Jüri üyelerinden Dr. Ali Kurt’un ve İsmail Bingöl’ün Erzurum’dan gelerek iştirak ettikleri ödül törenine Şeref Akbaba İstanbul’dan katılırken, Nurullah Genç ise rahatsızlığı sebebiyle katılamadı. İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı A. Hadi Atalar’ın himayesinde yapılan ödül törenine Erzurum eski milletvekili Rasim Cinisli, İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Danışma Kurulu Başkanı İlhami Oğuz, Danışma Kurulu üyeleri Burhanettin Keteci ve Zakir Araz; Yönetim Kurulu üyeleri Bilge Seval Alakuştekin, Sadi Erok, Alparslan Kotan ve Neslihan Arzu Keteci; Vakıf üyeleri Abubekir Taşyürek, Ali Kobaza, Fikret Alsungur, İsmail Tan, Nurettin Balaman ve Şinasi Taftalı; resim sanatçısı Fehim İbrahimhakkıoğlu, tezhib ve hat sanatçısı Muhammed Mağ, şair ve yazar Cüneyt Murat Tolan, işadamları Cemal Şengel, Rüçhan Atalar, Metin Çakıcı, Mustafa Çakıcı, Ahmet Turan, Şükrü Karatop, Tümer Özmek ve Semahattin Uysal, Akrep ve Yelkovan Erzurum’da Dergisi sahibi Murat Azizoğlu, Yazı İşleri Müdürü Çetin Alpagut ve İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Gençlik Kolları üyesi çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.

Programda ilk konuşma Vakıf Başkanı A. Hadi Atalar tarafından yapıldı. Fahri Erdinç’in “Taş” isimli şiirini seslendirerek konuşmasına başlayan Atalar, İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı olarak Erzurum kültürünün gelecek nesillere taşınması için büyük gayret içinde olduklarını dile getirerek, bu amaçla da Vakıf olarak Erzurumlu gençlere özel bir hassasiyet gösterdiklerini belirtti. Gençlik Kolları’nın her türlü faaliyetlerini desteklediklerini ve bundan sonra da destekleyeceklerini vurgulayan Atalar, Erzurum’un geleceğine yatırım yapmanın bütün Erzurumluların asli vazifesi olduğunu hatırlatarak “Bu programa katılmak bizim için, Erzurum’un geleceğine ben de sahip çıkıyorum demek anlamına gelmektedir. Bu sebeple başta bu programın hazırlanmasında emeği geçen bütün arkadaşlarıma olmak üzere, törenimize katılan bütün büyüklerimize ve bütün hemşehrilerimize teşekkürü borç biliyorum.” şeklindeki ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Türkiye Yazma ve Nadir Eserler Dairesi Başkanı Hüseyin Kutan’ın muhteşem performansıyla törene katılanlara enfes bir şiir ziyafeti sunduğu ödül töreni jüri üyesi şairlerin şiirlerinin okunmasıyla başladı. Jüri üyelerinin şiirlerinin Hüseyin Kutan tarafından seslendirilmesinin ardından sırayla mikrofona gelen jüri üyeleri Şeref Akbaba, İsmail Bingöl ve Dr. Ali Kurt şiir yarışmasıyla ilgili düşüncelerini konuklara aktardılar ve şiirleriyle misafirlere eşsiz dakikalar yaşattılar. İlk olarak söz alan Ayvakti Dergisi Sahibi ve şair Şeref Akbaba, İstanbul Erzurumlular Vakfı’nın böylesi bir etkinlik düzenlemiş olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, yarışmanın kendisini çok heyecanlandırdığını ve organizasyonun bütün Erzurumlular için gurur duyulacak bir çalışma olduğunun altını çizdi. Şair ve yazar İsmail Bingöl ise Şiir Yarışması organizasyonu ile İstanbul Erzurumlular Vakfı’nın Erzurum kültürünün en önemli kalelerinden birisi olduğunu bir kere daha ispat ve ilan ettiğini belirterek, başarılı çalışmalarından dolayı Vakıf Başkanı A. Hadi Atalar’a teşekkür etti. Erzurum Tarihini Araştırma ve Tanıtma Derneği Başkanı, Jüri üyesi Dr. Ali Kurt ise şiir yarışması düzenlemenin teknik ve sistematik açıdan çok güçlü organizasyon kabiliyeti gerektiren uğraştırıcı bir iş olduğuna dikkat çekerek, jürinin inceleme ve değerlendirme çalışmalarını azami titizlik göstererek yaptığını ve sonuçta adil bir karar verdiklerine inandığını belirtti.

Jüri üyelerinin değerlendirmelerinin ardından dereceye giren şiirler sırayla açıklandı. Finale kalan ilk on şiirin isimlerinin okunmasıyla başlayan ödül töreni daha sonra mansiyon almaya hak kazanan şiirlerden başlanarak dereceye giren şiirlerin okunmasıyla tamamlandı. Dereceye giren şiirler şairleri tarafından seslendirildi.

Dereceye giren şairlerin ödülleri İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Kotan tarafından verildi. Destebaşı Grup ve Dergah Yayınları tarafından desteklenen organizasyonda dereceye giren şairlere para ödüllerinin yanı sıra Dergah Yayınları tarafından Erzurum Kitaplığı seti armağan edildi. Jüri üyeleri tarafından övgüye layık bulunan eserlerin sahiplerine ise Ayvakti dergisinin 1 yıllık aboneliği hediye edildi.

Ödül törenini takiben bu özel günün hatırası olarak Jüri üyelerine birer plaket ve Vakıf Başkanı A. Hadi Atalar tarafından özel olarak hazırlatılan geleneksel Türk İslam Sanatları teknikleriyle yapılmış birer defter takdim edildi. İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı adına İsmail Bingöl’e plaketi Erzurum eski milletvekili Rasim Cinisli, Dr. Ali Kurt’a plaketi işadamı Rüçhan Atalar, Şeref Akbaba’ya plaketi ise İstanbul Erzurumlular Vakfı Kadın Kolları Başkanı Bilge Seval Alakuştekin tarafından verildi. Sergilediği muhteşem performans ve okuduğu şiirlerle geceye damgasını vuran, davetlilere keyifli ve leziz dakikalar yaşatan Hüseyin Kutan’a verilmek üzere İstanbul Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan hatıra ve teşekkür plaketi ise jüri üyeleri Dr. Ali Kurt, İsmail Bingöl ve Şeref Akbaba tarafından kendisine verildi. Günün en anlamlı plaketi ise Gençlik Kolları üyeleri tarafından Vakıf Başkanı A. Hadi Atalar’a takdim edildi. Kendilerine verdiği destekten dolayı Vakıf Başkanı A. Hadi Atalar’a teşekkür eden Gençlik Kolları üyeleri kendilerine gösterdiği babacan ve mütevazı tavır dolayısıyla çok mutlu olduklarını belirterek, kendisiyle çalışmaktan gurur duyduklarını bir kere daha vurguladılar. Gençlik Kolları üyesi gençlerin çalışmalarını takdirle karşıladığını belirten Vakfı Başkanı A. Hadi Atalar ise “ Ben bu gençlerle gurur duyuyorum. Onlar bizim geleceğimiz…

Şehrimizin ve ülkemizin geleceği. Bu sebeple onlar için çalışmayı kendime ibadet sayıyorum.” şeklindeki sözleriyle Erzurum’un geleceğini nasıl sahiplendiğini bir kere daha haykırarak, Erzurum sivil toplum örgütlerine de ince bir mesaj göndermiş oldu.

Hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona eren ödül töreni, programa katılan misafirlerin Marmara Denizi, Haydarpaşa Garı ve Sarayburnu’nun eşsiz manzarası altında kanatlandıkları İstanbul semalarında doyumsuz çay sohbetleri ile son buldu.

Editör

Son Güncelleme: 03.05.2013 09:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.