ÇAKTI USMED'İ ANLATTI

USMED Genel Sekreteri Salih Çaktı, Teknoloji Uzmanı Buğra Ayan’ın sorularını yanıtladı.

30 Ekim 2012 Salı 17:26
ÇAKTI USMED'İ ANLATTI

USMED'in kuruluş amacı ve çalışma yapacağı alanlarda kısaca bilgi verir misiniz ?

USMED Türkiye’nin ilk sosyal medya derneğidir. Teknoloji ve internetin hızlı ve etkileyici değişimini uluslararası boyutta takip edebilmek, sosyal medyanın gücünü kolektif, bağımsız ve açık sözlü tarzıyla kullanabilmek için Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED)’i kurduk.

Henüz kuruluş aşamasında 50’den fazla online mecrada ve yazılı basında haber olduk. Sosyal medyada etkin genç kurucularıyla geleceğin sosyal medya sahasını inşa etmeyi hedeflerken mevcut sosyal medya mecralarındaki çarpıklıkları da onarmayı planlıyoruz.

Şu anda Türkçe, İngilizce, Arapça, İspanyolca ve Rusça olmak üzere toplam 5 dilde sosyal medya üzerinde yayın yapıyoruz. Türkiye özelinden başlayarak tüm dünyada sosyal medya kazanımlarının artmasını amaçlıyoruz.

Uluslararası sahada sosyal medya, dijital medya ve mobil medya kullanıcısı olan şahıs ve kuruluşların temsil etmeyi, ve yapacağımız faaliyetlerle sosyal toplulaşmanın da getireceği dayanışmayı alanında bir ilk olarak bilince dönüştürmeyi, sosyal sorumluluk projelerinin çoğaltılmasını ve yeni medya sahasını geliştirmeyi amaçlıyoruz.
Hem akademik hem bağımsız çalışma grupları oluşturacak olan Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED), üniversitelerde, çeşitli kurum ve STK’larda düzenleyeceği ulusal ve uluslararası panellerle ve aktif çalışma gruplarıyla, geleceğin çalışma ve üretme sahası olarak görülen sosyal medya alanında bir bilinç düzeyi oluşturmayı hedef edinmiştir.

Sosyal medya alanında dayanışma ve yardımlaşmayı destekleyecek Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED), aynı zamanda yeni gelişen ve yapılandıran sosyal medya alanındaki hak ve özgürlüklerle ilgili anayasal kazanımlar sağlamak üzere raporlar hazırlayıp kamuoyuna sunmayı planlıyoruz.
USMED’i Türkiye’nin dünya çapında sembol sivil toplum kuruluşlarından biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Sosyal medyaya emek veren, ilgi duyan, sosyal medya alanında çalışmalar yapmak isteyen kişi ve kuruluşları USMED’e davet ediyoruz.

USMED sosyal medya alanında bilinç düzeyi oluşturmayı hangi çalışmalarla sağlamayı düşünüyor ?

Sosyal medya alanında bilinç düzeyinin oluşturulması için internet okur yazarlığının arttırılması gerekiyor. USMED olaran sosyal medya kullanıcılarının bilinçlendirilmesi için sosyal medya kullanımı ile ilgili alanlarda önümüzdeki günlerde seminer, konferans ve söyleşi gibi etkinliklerle sosyal medya kullanıcılarını bilinçlendirmek istiyoruz.

Sosyal medya mecralarının daha teknik ve etkili kullanımı ile ilgili şu anda üzerinde çalıştığımız 2 e-kitap projemiz var. Yakın zamanda bu e-kitapların duyurusunu yapacağız.

Türkiye'de sosyal medya alanındaki bilinç düzeyi sadece sosyal medya kullanıcıları alanında değil çalışma sektörleri içinde sağlanmalı. Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) olarak çalışma sektörlerinin sosyal medya ile senkronize olması için çalışmalar yapacağız. Örneğin sosyal medya ve sağlık sektörü, sosyal medya ve gazetecilik, sosyal medya ve markalar, sosyal medya ve insan kaynakları, sosyal medya ve afet yönetimi gibi çeşitli alanlarda bilinçlendirme çalışmalar yapacağız.

USMED'in sosyal medyanın tetikleyicisi olduğu açık topluma bakış açısı nedir ?

Açık toplumun kazanımlarını destekliyoruz. Devletin şeffaflaşması, devlet yöneticileri ile vatandaşlar arasındaki iletişim engelinin kalkmasına öncülük etmesine bakımından sosyal medyanın nimetlerinin yaygınlaşması için bilinç oluşturmayı hedefliyoruz.

Sosyal medyanın gelecekte teşhircilik, olduğundan farklı görünme gibi kişilik sorunlarına yol açabileceğini düşünüyor musunuz ?

Sosyal medya ve kimlik incelenmesi ve üzerinden akademik anlamda çalışılması gereken bir alan olarak önümüzde dağ gibi duruyor, sosyal medya ile ilgili çalışmalar daha çok ticaret alanında yoğunlaşıyor sosyolojik ve psikolojik olarak sosyal medya alanında bu tür çalışmaların artmasını ve büyük bir boşluğun dolmasını umuyoruz. Bu konuda da ortak çalışmalar yapmaya hazırız.  Öte yandan sosyal medya ve narsizm tehlikeli bir konu olarak sosyal medya kullanıcılarının hayatlarını değiştirdiği gözlemleniyor.

Sosyal medyanın merkez medyaya göre avantajlarını ve dezavantajlarını nasıl görebiliriz ?

Bilgi kirliliği ve doğruluk noktasında ciddi dezavantajları içinde barındırsa da avantajları ile geleneksel medyayı tarihe gömdüğünü söyleyebiliriz. Dezavatajları zamanla giderilecektir ama yükselen ve geleneksel medyanın etkisini her geçen gün azalttığını ve tek iletişim kaynağı olma yolunda ilerlediğini kabul etmemiz gerekiyor. En son “gazetelerin içeriği yalnız gazetelerindir” açıklamasında olduğu gibi artık geleneksel medya durumun iyice farkında ve tamamen etkisi bitmeden bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

Sosyal medyanın en büyük avantajı düşünce özgürlüğü hak ve özgürlükler bağlamında fırsat eşitliğini sağlamış olması. Kendini ifade alanlarını çoğaltmış ve şeffaflaştırmış olması.

Öte yandan e-ticaret ve diğer ekonomik anlamda hem satıcılar hem de alıcılar açısından avantajlar sağlamış olması büyük bir kazanım olarak karşımıza çıkıyor.

Lise ve üniversite öğrencilerini bilinçli sosyal medya kullanma konusunda yönlendirmeleriniz olacak mı ?

Sosyal medya lise ve üniversite öğrencileri tarafından daha bilinçli ve eğitimlerini olumlu etkileyecek şekilde kullanılabilir. Bu durum birazda eğitmenlerimize bağlı bir durum. Eğitmen bilinçli ise öğrencileri bilinçli kullanıma yönlendirebiliyor. Facebook üzerinden sınav yapan akademisyenlerimiz var. Sosyal medya bir iletişim ve etkileşim kanalıdır. Bu iletişim ve etkileşim kanalı öğrenciler bilinçlenmesi ve öğrenmeye olan isteklerini arttırmak için daha etkili bir şekilde kullanılabilir.

USMED olarak lise ve üniversite öğrencilerinin sosyal medyayı kullanarak eğitim aldıkları konuları daha iyi öğrenebileceklerini düşünüyoruz. Sosyal medya ve eğitim sektörü senkronize bir şekilde çalışabilir. Bu senkronize çalışma öğrencileri daha da bilinçlendirecektir.
Geleneksel medyanın yavaş yavaş öldüğü günleri yaşıyoruz. Gelişen teknolojiyle birlikte eğitim yeniden yazılıyor. FATİH projesi bu durum için iyi bir örnek.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi öğrencilerin bilinçli kullanımı eğitmenlerin bilinçli kullanımından geçiyor. Örneğin bir tarih öğretmeni Malazgirt Savaşından bahsederken kitap yerine Facebook Timeline kullanarak facebook.com/Malazgirt savaşı linkini kullanabilir.Türkiye’de Facebook kullanan nüfusun  daha çok gençlerden oluştuğunu düşünürsek bu tarz bir eğitim daha etkili olacaktır. USMED olarak bu konuda alternatifler oluşturup eğitmenlerimizin sosyal medyayı daha etkili kullanması için eğitimler vereceğiz.

Öğrencilerin ve eğitmenlerin daha etkili ve bilinçli sosyal medya kullanımı ile ilgili olarak pilot bir bölgede çalışmaya hazırız.

Sosyal medyanın bir polemik değil de hizmet aracına dönüşmesi için nasıl adımlar atılabilir ?

Sosyal medyada polemik hiçbir zaman yok olmayacaktır. Özellikle tüketimi yoğun olan popüler kültür alanlarında polemik her zaman için süregelecektir. Sosyal medyanın polemikdeğilde hizmet aracına dönüşümü sadece eğitim ile olabilir. USMED olarak birinci amacımız ülkemizdeki sosyal medya kalitesini yükseltmek.  Sosyal medyanın hizmet aracına dönüşmesini vereceğimiz eğitim, seminer ve konferanslarla sağlamayı düşünüyoruz.

Birçok spesifik konuda sosyal medyanın hizmet aracına dönüşmesi ve bilinçlendirilmenin sağlanması amacıyla micro sitelerle sosyal medya kullanıcılarını bilinçlendirmek istiyoruz. Şu anda üzerinde bloggerlar için üzerinde çalıştığımız bir proje var.

Ana akım medyanın ve üzerine yayın yapan internet haber sitelerinin sosyal medyaya bakışını nasıl buluyorsunuz ?

Ana akım medya parlak günlerinden çok uzakta yeni internet medyası yasası ile birlikte internet medyası ilan ve devlet reklamı da alabilecek , muhabir ve basın kartı bulundurabilecekler böylece artık ana akım medya ile internet medyası arasında fark da kalmayacak. İnternet medyasının anlık haber akışı ana akım medyadan en büyük farkı olarak göze çarpıyor sosyal medya anlık iletişimi desteklediği için internet medyası ve sosyal medyanın beraber hareket ettiğini ve birbirini beslediğini söylemek doğru olacaktır.

Farklı dillerde yayın yaptığınız dillerde ne tarz içerikler üretmeyi amaçlıyorsunuz ?

USMED olarak İngilizce, İspanyolca, Rusça ve Arapça olarak sosyal medya üzerinden yayın yapıyoruz.  Her dile ait hesabı o dile vakıf bir sosyal medya uzmanı yönetiyor. Yaptığımız etkinlikler ve projeler hakkında bilgilendirme ve duyuruları 5 dil üzerinden tüm dünyaya duyurmayı amaçlıyoruz. Yurt dışı yapılanmasında bu hesaplarımızı daha aktif kullanacağız.

Dernek olarak ilgili devlet nezninde kurum ve kuruluşlardan beklentileriniz nelerdir ?

Devlet kurumlarından beklentimiz sosyal medyada kendi kimlikleri ile yer almaları ve bu alanın farkına varmaları hala eski mantıkla kurulan vatandaş ilişkilerini gözden geçirmeleri ve sosyal medya politikalarını belirlemeleri aynı dili konuşursak devlet vatandaş yakınlaşması sosyal medya ile zirveye ulaşabilir.

Benim sormak istediklerim bu kadar. Sizin eklemek istediğiniz bir şey var ise duymak isteriz.

Size teşekkür ederim. Yayınlarınızda sosyal medya konusunda bilinçlendirici haberlerinizin artmasını temenni ettiğimizi belirtmek isteriz.

Editör

Son Güncelleme: 30.10.2012 17:31
Anahtar Kelimeler:
USMED
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.