BOŞANMA EN ÇOK ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİ EDİYOR

Sultan ARDIÇ yazıyor...

13 Temmuz 2013 Cumartesi 15:39
BOŞANMA EN ÇOK ÇOCUKLAR ÜZERİNDE ETKİ EDİYOR
         Boşanma karşılıklı güvene, saygıya, sevgiye ve mutluluk beklentisine dayalı olan evlilik ilişkisini sona erdirdiği için üzücü bir olaydır. Boşanma aynı zamanda stres yaratıcı doğal yaşam olaylarından(ölüm, taşınma vb.)biri olup anne babalar için olduğu kadar çocuklar içinde sıkıntılı bir durumdur. Çünkü boşanma sonrasında çocukların gelişimi olumsuz yönde etkilenir ve çocuklarda çeşitli davranış bozukluğu ortaya çıkar.
         Çocukların boşanma karşısında duygusal tepkilerde bulunması yaşa göre farklılık gösterir. Şimdi boşanma sonrası çocuklarda görülen ruhsal ve sosyal sorunları, bu sorunların yıpratıcı etkisini en aza indirebilmek için temel adımları ele alalım:
0-2 Yaş
         Bu yaştaki çocuk ve bebekler rutin ve tutarlılık konusunda hassastırlar, aynı zamanda çok fazla değişiklik veya ani ayrılıklar nedeniyle strese girebilirler. Ayrılıklara karşı hassas tavırlar sergileyebilirler. Ayrılık kaygısı bu yaştaki çocuklarda içe dönüklük, huzursuzluk, öfke nöbetleri ve saldırganlık davranışları şeklinde kendini gösterir.
Çözüm Önerileri
·        Zorlu yaşam olayları süresince bebeklerin gösterdiği belirtilerin en kısa sürede iyileşmesi için öncelikle anne ve baba sağlığına dikkat etmelidir.
·        Anne ve baba yeni yaşantılarını olabildiğince çabuk düzene sokarak,  bebeğin tepkilerine ve ihtiyaçlarına duyarlı hale gelmeye çalışmalıdırlar. Çünkü düzenli bakım onların yaralarını çabuk ve en az zararla sarmalarına yardımcı olur.
·        Anne ve baba birbirine dostça davranmalıdırlar ki çocuk diğer ebeveynle olan ilişkisini sürdürmeyi başarabilsin.
3-6 Yaş
         Bu dönemde çocuğun uzun dönemli hafızası ve dil becerileri gelişmekte olduğundan daha bağımsızdırlar. Bunun için bu yaştaki çocuklar tutarlı bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde oluşabilecek sorunlar; parmak emme, tırnak yeme, yatak ıslatma, öfke, ayrılık kaygısı ve yeme reddi şeklinde görülebilir.
Çözüm Önerileri
·        Anne ve baba çocuğun bütün duygularını konuşarak,oynayarak veya öykü anlatarak açıklamasına olanak tanımalıdır.
·        Anne ve baba çocuğa onu sevdiğini ve anladığını hissettirmelidir.
·        Anne ve baba çocuklarına yeterince zaman ayırmalıdır.
 
7-12 Yaş
         Bu yaştaki çocuklar sevildiklerinden emin olmak için her bir ebeveynle özel zaman geçirmek isterler. Çocuğun mutsuzluk duyguları üzüntü,öfke veya saldırganlık şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca arkadaşlarıyla ilgili sorunlar, yalnızlık, depresyon, baş ve mide ağrısı gibi fiziksel belirtiler ve öğrenme sorunları ortaya çıkabilir.
Çözüm Önerileri
·        Çocuklar boşanmayla ilgili düşünceleri hakkında konuşmaya teşvik edilmelidir.
·        Çocuklar için olabildiğince sakin bir aile ortamı sağlanmalıdır. Anne ve baba çocukları için bir araya gelmeyi bilmelidir.
·        Çocukların okul dışı aktivitelere yönlendirilmeleri yararlıdır.
·        Çocuğun ders başarısındaki düşüş bir süre için anlayışla karşılanabilir.
13-18 Yaş
         Bu yaştaki çocuklarda ve gençlerde depresyon, içe kapanma, ruh durumunda sürekli değişmeler, sigara, alkol ve diğer uyuşturucuların kullanımı, cinsel aktivite veya devamlı karşı gelme davranışları, oluk performansında azalma, evden kaçma veya yasalarla başı derde girebilme sorunları görülebilir.
Çözüm Önerileri
·        Bu yaştaki çocuk ve ergenlerle de duyguları konuşulmalı ve tartışılmalıdır.
·        Ebeveyn çocuğun nerede, kiminle olduğunu ve ne yaptığını takip etmelidir.
·        Ebeveyn giden eşin yerine çocuğunu koymamalı ve rol karmaşası yasatmamalıdır.
         Sonuç olarak; yukarıda boşanma sonrası çocuklarda oluşabilecek sorunları ve çözüm önerilerini ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Görüldüğü üzere boşanma sonrası en büyük yarayı çocuklar alıyor. Çocukların hayatlarında, kişiliklerinde, başarılarında birçok olumsuz değişmeler meydana geliyor. Hiçbir anne babanın kendi çocuğuna bu olumsuzlukları yaşatmaya hakkı yoktur. Bu yüzden çocuklarımız üzülmesin, acı çekmesin istemiyorsanız evliliklerde daha dikkatli olunmalıdır.

Editör

Son Güncelleme: 13.07.2013 15:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.