TÜİK verileri şehrin kaliteli göç verdiğini, buna karşılık kalitesiz göç aldığını göstermekte  bunun sonunda ; sosyal, ekonomik, psikolojik ve demografik sorunları beraberinde getiriyor. Erzurum için olumlu sayılamayacak nedenleri şöyle bir özetlemek gerekir.
Erzurum; yirmiden çok ilçesiyle, binden çok köyüyle ve 25.600 kilometre kare toprağıyla, devasa yaylalarıyla, uyumlu insanıyla mukim bir şehrimizdir. Üniversitesi Türkiye’nin ilk kurulan beş üniversitesinden biridir. 3. Orduya ev sahipliği etmiş, halen 9.Kolordunun merkezi konumundadır.
Tren yoluyla Ankara, İstanbul’a bağlı, Karayoluyla ülkenin her tarafına bağlanmış, Uluslararası hava limanıyla dünyaya açılmış ender şehirlerimizden biridir.
Tarihte Osmanlının en büyük üçüncü gümrüğü unvanını almış 13.yüzyılda 4 Medresesi ile ilim irfan şehri olmuş, nice âlimler, şairler çıkarmış, yeri geldiğinde ülke savunmasının kalesi olmuştur. Yani Erzurum tarihten günümüze güzel insanlarının memleketi olmuştur.
Pekâlâ, bu güzellikleri günümüzde görebilirmiyiz?
Ne gezer!!
1980’lere kadar üretip satarken ülke ekonomisinde bir ağırlığı vardı….
Yaylalarında; koyun, keçi, sığır celepleri otlardı. Her celepte 500-1000 hayvan vardı. Bu celeplerin sayısı binlerden fazlaydı.
Subaşlarında mandalardan geçilmezdi.
Tarlalarında; buğday, arpa, çavdar, mercimek üretilirdi. İl dışına buğday, arpa, çavdar, mercimek satar para kazanırdı.
Ürettiği patates kendine yeterdi.
Ürettiği tereyağını, yer artanını satardı.
Ilıca harasında taylar yetiştirilerek İstanbul’daki yarışlara satılır, kalanlar at meraklılarının vazgeçilmezi olurdu.
Ürettiği tuğla ve kiremitler özellikle Rize yöresine satılırdı.
Sivas’tan, Trabzon’dan, Diyarbakır’dan, Kars’tan gelen hastalara ev sahipliği yapmış sağlık eğitimin doğuda merkezi olmuştur.
Antalya’da oteller yokken 1965 Erzurum’da 70 in üzerendeki otelleriyle gelen misafirlerine hizmet sunardı.
Erzurum bölge radyosuyla tüm Doğu Anadoluya yayın yapılmış, tüm bölge müdürlüklerinin üssü olmuştu.
Gürcükapı, Kongre caddesi, Tebrizkapı, Mahalllebaşı ve Nazik çarşı ticaretin merkezi olmuş, İstanbul’dan ve diğer illerden gelen ürünleri üssü olmuş ve Giresun’dan Hakakriye kadar mallar Erzurum’dan sevk edilerek şehre gelir sağlanmış ve ünlü tüccarlar Erzurum’u kendilerine mesken tutmuşlardı.
1980’den günümüze doğru seyahat edersek;
Dönerlik koyun eti Marmara bölgesinden, Süt ve Süt ürünleri Edirne Tekirdağ yöresinden, Sebze meyve Yusufeli, Erzincan değil Antalya, Mersinden getirilir olmuştur.
Un ve un mamulleri Konya, Antep’ten, saman ve yem Urfa, Yozgat, Antep’ten getirilir olmuştur. Yem fabrikaları kapatılmış yerine ev yapılmıştır.
Artık Daphan ovasında yeşil mercimek yetiştirilmemekte bunlara Adıyaman ve yöresinden gelmektedir.
Yaylalarda değil celepler yabani hayvanat bile yok olmuştur.
Müteahhitlik hizmetleri bitmiş olup mütahitler genelde Bingöllü, Vanlı, Diyarbakırlı olmuştur.
Her ilde açılan Üniversitelerle Erzurum bir eğitim üssü konumunu kaybetmiştir.
İş, aş derdi insanları göçe zorlamış, parası olan da ticaretin durma noktasına gelmesiyle birlikte mevcudu kurtarmak düşüncesiyle batı kentlerine göç etmiştir.
Her sokakta açılan, Bim, Şok, Migros, Carfursa gibi devasa zincirlerin mağazaları küçük esnafı yutmuş ve ekonomi durma noktasına gelmiştir.
Aylık şehre giren sıcak para Banka kredileri, Büyük alış veriş merkezleri ile şehre girdiği an çıkarılmış ve ekonominin işlemesi için gereken sıcak para buharlaşmıştır.
2011 için gelen sıcak parada ne yazık ki şehre hiçbir girdi, üretim ve Pazar payını artıma gibi katkısı olmamıştır. Demirciler demir ara hizmetler şehirdeki esnaf ve sanatkârlardan karşılanmamıştır.
Şehirdeki alt yapı yatırımları da şehir ekonomisine gereken katkıyı sağlamamıştır.
Yazları giden Üniversite öğrencileri şehirden ayrılınca olan olmuş esnaf sinek avlamaya çıkar olmuştur.
Yazın ve kışın gelmesi beklenen turistlerde gelmeyince oteller, lokantalar boş kalmış şehir kan kaybetmeye devam etmiştir.
Eğer göç olmasaydı yatırımlar düzenli artsaydı, gayri safi milli hâsıladan binde 6 değil de yüzde 2-3 lük pay alınsaydı nüfusumuz 800.000’lere çıkacak iş kolları çoğalacak milletvekili sayımızda 8 den altıya değil de 10 çıkacaktı.
İş, aş gelecek kaygısı yok olacak giden siyasiler şehri unutmayacak ve Erzurum tarihine layık güzel medeni yolları asfaltlı, caddeleri geniş, tarihi konakları yıkılmamış, anıtları dimdik ayakta olacaktı.
Ne yazık ki yukarıda sıraladığım nedenlerden dolayı üzülerek belirtelim ki göç etmiyor, Erzurum Çöküyor. Erzurum İcra dairelerindeki dosyalar, yedi eminlerin depolarındaki mallar bunun göstergesi oluyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bir Dost 2015-02-13 02:15:42

Erzurum giderek yobazlaşıyor sokaklarda dolaşan bayanlara laf atan cocuklara dalaşan it gibi yürüyen hışto tabirini kullandığımız apaçiler sokakta yerlere tüküren dedeler amcalar abiler siz kendinize çekidüzen vermedikçe erzurum çöküyor demeyin tek sorumlusu yukarıda saydıklarımdır vesselam...

Avatar
Nenehatun torunu 2014-10-09 09:41:41

erzurum evet güzel şehir olabilir ama biraz da özeleştiri yapma zamanı gelmedi mi? bir bayan olarak ve erzurumlu olarak bu şehirden bir an önce gitmeyi düşünüyorum. eğitimli biriyim belki erzurum a da çok katkım olur ama bu şehir giderek daha da yobazlaşmakta. burada yaşamakta zorlanıyorum açıkçası. mesele sadece etkinlik, gezme tozma değil. çarşıya çıktığınızda insanlar hiç bayan görmemiş gibi bakıyorlar. dekolte giymem, mini giymem ama yine de bakarlar ben bu ve benzeri birçok şeyden şikayetçiyim ve en kısa zamanda bu şehre elveda demeyi planlıyorum. selamlar sevgiler...

Avatar
Suat ALKAN 2014-07-20 17:22:14

erzurum özel güzel ve tüzel şehir amma dostuna tuzak şehir haramiler el koymuş bizlere uzak şehir.

Avatar
Abdurahman Zeynal 2014-07-14 20:30:30

yorum yaparak, beğenerek "erzurum göç etmiyor erzurum çöküyor" adlı yazıya gösterdiğiniz ilgiden dolayı tüm kardeşlerime teşekkür ederim.

Avatar
haktan umut 2014-07-10 17:45:59

erzurum uzak şehir, dostuna tuzak şehir...

Avatar
Büyamin EMEÇ 2014-07-09 18:57:22

bunlar ve daha dilinize gelip te yazamadığınız sebeplerden dolayı artık bende doğduğum topraklarda değilim...

Avatar
DADAŞ OCAKLARI DERNEĞİ 2014-07-06 03:17:09

değerli̇ hocam yerden göğe kadar haklisin yillardir bunun mucadelesi̇ni̇ veri̇yoruz ama nafi̇le...

Avatar
FİKRET SAVAŞ 2014-07-06 02:59:15

çok güzel tespi̇tler ve güzel bi̇r anali̇z. tebri̇k ederi̇m.