YATIRIM VE TEŞVİKLERDE BÜROKRASİ YERİNE STK’LAR MUHATAP ALINMALI

Erzurum Genç Girişimci İş Adamlar Derneği (ERZURUMGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Alim, Türkiye’nin son 10 yıl içerisinde küresel krizin yoğun olarak hissedildiği 2008, 2009 yılları dışında iyi bir ekonomik performans sergileyerek, OECD ülkeleri arasında ekonomisi en fazla büyüyen ülke olduğunu söyledi.

07 Mart 2013 Perşembe 14:20
YATIRIM VE TEŞVİKLERDE BÜROKRASİ YERİNE STK’LAR MUHATAP ALINMALI
2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat ve dünyanın 10 ekonomisinden biri olma hedefinin gerçekleştirileceğinden emin olduklarını dile getiren Alim, “Erzurum olarak ilimize baktığımızda son 10 yılda biz şuana kadar bu büyümenin neresindeyiz. 2012 de verilen Yeni yatırım ve teşvikten ne kadar yararlandık. Öncelikle belirtmeliyim ki yeni yatırım ve teşvikten hiçbir şekilde yararlanamadık yararlanabilmemiz için mevcut bölgenin merkezi olan Erzurum'a yatırım için gelen firmaların Erzurum'da 2. Organize Sanayi Bölgesi'nin faaliyette olmamasından dolayı ve yer tahsis edilemediğinden başka illerde de yatırımlarını gerçekleştirdiler. Devletimizin yatırım ve teşviklerde bürokrasi yerinde STK’ muhatap alırsa eğer bunların hiç biri yaşanmayacaktır” diye konuştu. 

Erzurum’da üretimin artması, ticaretin gelişmesi, ilimizin de aynı paralelde gelişmesi ve kalkınması anlamında Yatırım, Desek, Üretim ve Ticaret bürokrasi ile değil iş camiası muhatap alınması gerektiğini anlatan Alim, “İş adamının, esnafın, tüccarın, işverenin eksikliklerini arz ve taleplerini bürokrasi değil ancak iş dünyası bilir. Öncelikle bölgemizin daha özel teşviklere ihtiyacı var. Üretim için Yani daha iyi şartlarda üretim, pazarlama, ulaşım imkânlarına sahip daha batıdaki bir ille aynı teşvik şartlarına sahipseniz, hiçbir yatırımcının ilinize yatırım yapmasını beklemek doğru olmaz. Şehrimizin ekonomik anlamda kalkınması, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesi ancak bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesi gerçekleşebilir buda KOBİ’ lerin geliştirilmesi ile mümkündür. Bugün Ülkemizde Ar-Ge ya da yenilik projeleri yaşama geçirmek işletmelere çeşitli kurum ve kuruluşlarca teşvik ve destekler sağlanmaktadır. Söz konusu bu desteklere ilgi son derece azdır, nedeni ise destek ve teşvikler için aranan şarların oldukça ağır olmasıdır. Oysaki Türk ekonomisinin bel kemiğidir ve Erzurum da yüzde 99’luk bölümünü KOBİ’ ler oluşturmaktadır. Söz konusu faaliyetlere yeterince ilgi gösterilmemekte de, bütçe ayrılmamakta kendilerine sağlanan teşvik ve desteklerle dahi ilgilenememektedir. Küçük ve orta boy işlemeler (KOBİ) in, AR - GE faaliyetlerine ilgi gösterilmemektedir. İşletmelerin verimliliklerini ve katma değer içerisindeki paylarını artırabilmelerinin, global rekabet ortamında güçlenebilmelerinin yolunun AR-GE ve inovasyondan geçmektedir. Buna karşın Türk ekonomisinin bel kemiği KOBİ’ler söz konusu faaliyetlere yeterince ilgi gösterilmemekte de, bütçe ayrılmamakta kendilerine sağlanan teşvik ve desteklerle dahi ilgilenmemektedir. Türkiye’de bugün AR-GE faaliyetleriyle ilgilenenler önemli oranda büyük oranda büyük işletmelerdir. Türk sanayisinin yüzde 99’luk bölümünü oluşturan KOBİ’lerin sayısı ise,oran için bu oran içinde yok denecek kadar azdır. AR - GE faaliyet yapmak üzere teşvik ve destekler için başvuran firmalara projenin onaylanması desteğin ödenmesi aşamasında çeşitli bürokratik engeller çıkarılmakta, işlemler geciktirilmekte, bu nedenle de pek çok KOBİ, daha işin başında pes ettirilmektedir. Genellikle büyük işletmelere yönelik olan teşvik ve destekler için aranan koşulların mutlaka hafifletilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 07.03.2013 14:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.