Cemil Özdemir: Türkiye’nin en iyi balı Erzurum’da

Erzurum’un Oltu ilçesinde üretilen Oltu kır çiçeği balı, yapılan muayene ve analiz sonuçlarına göre Türkiye’nin en kaliteli balları arasında yerini alırken, Bursa’daki Erzurum günlerinde de ilgi odağı oldu.

admin
admin
24 Kasım 2018 Cumartesi 12:18
Cemil Özdemir: Türkiye’nin en iyi balı Erzurum’da

Oltu’da arıcılık yapan Cemil Özdemir, Erzurum’da bal üretimi ve sektörün sorunlarını anlattı. Özdemir, en çok bal üretimi yapan Ordulu arıcıların bile Erzurum’da bal üretimi yaptığını belirterek, kentin yerel üreticilere daha çok sahip çıkmasını istedi.

Oltu doğumlu olan ve yıllarca ticaretle uğraşan Özdemir, daha önce İhracatçılar Birliği Başkanlığı da yapmıştı. Babasının 60 yıllık arıcı olması hasebiyle sektöre girdiğini ifade eden Özdemir, “Oltu’nun Karadağ köyünü tercih ettik. Marketçilik yaptığım yıllar Türkiye’nin çeşitli illerinden bal satın alıyordum ve en kaliteli balın yöremizde olduğunu tespit ettim. Bu açıdan bal üretimi yapmaya karar verdim.” dedi.

ANZER BALINI GERİDE BIRAKTI

Balın her türlü analizden geçerek sertifika aldığını da aktaran Özdemir, “Ankara Biomel firması ile çalıştık. Firma bal üretimimizi takip etti. İki yılın sonunda sertifika kuruluşları gelip, numune aldı ve Ege Üniversitesi’ne gönderildi. Balımızın laboratuar değerleri olumlu olduğu için sertifika aldık ve ilgili tüm kurumlara gönderdik. Aldığımız analiz raporunun sonuçlarına göre balımız Türkiye’nin en kaliteli balı olarak bilinen anzer balını birçok alanda geride bırakarak yüzde 95’lik güvenilirlik akreditesi aldı.” diye konuştu.

KRİSTALİZE OLMUŞ BAL TERCİH EDİLMELİ

Bal sektörünün istismara açık olduğuna da işaret eden Özdemir, tüketicilere önemli tavsiyelerde bulundu. Cemil Özdemir, “Tarım Bakanlığı bu konuda duyarlı olmalı. Glikoz katkılı ürünler bal diye satılıyor. Tüketiciler, tarım ve gıdada tahlil yaptırabilirler. Vatandaş güvendiği esnaftan alışveriş yapsın. Bal sektörü istismara açık bir sektör. Bal şekerleniyorsa kristalize oluyorsa doğal baldır. İhracatçılar Birliği Başkanlığı yaptığım dönemlerde Rusya’dan gelenler kristalize olmuş balları tercih ederlerdi. Kristalleşmiş ballar doğal baldır.” ifadelerini kullandı.

ERZURUM GÜNLERİ’NDE İLGİ ODAĞI

Bursa’da devam eden Erzurum Günleri’nde görücüye çıktıklarına da vurgu yapan Özdemir, “Hemşehrilerimiz ve misafirlerimiz standımıza gelsinler. Bursa’da ve İstanbul’da yapılacak, Erzurum’un günlerine tüm hemşerilerimizi bekliyoruz. Standımızı mutlaka ziyaret etsinler. Orada ayrıca Erzurum’a özgü diğer ürünler de tanıtılıyor. Markalaşma kavramına önem vermek için birbirimize sahip çıkıp, yerel üretimi desteklemeliyiz.” şeklinde konuştu.

HEDEF DÜNYAYA AÇILMAK

Hedeflerinin sözleşmeli arıcılarla birlikte paketleme tesisi kurup, dünyaya açılmak olduğuna da işaret eden Özdemir, şunları söyledi: “Türkiye’de Ordu bal üretiminde ilk sıralardadır. Ancak oranın arıcıları dahi Erzurum’a geliyor, bizim potansiyelimizden yararlanıyor. Türkiye’nin hemen hemen bütün arıcıları Erzurum’a geliyor. Erzurumlu arıcılara destek olunmalı. Örneğin Karadeniz’de, rutubette bal olmaz, yağmurda bal olmaz. Karadenizli üreticiler de burayı tercih ediyor. Bunları iyi görmemiz lazım. Ürün de bizim olsun, potansiyeli de biz kullanalım. Vali beyden ve siyasilerimizden destek bekliyoruz. Sayın Binali Yıldırım’ı tebrik ediyorum, Erzincan balını tanıtıp, festival düzenliyor. Bunlar örnek alınmalı, değerlerimize sahip çıkmalıyız.”

REÇELİN 20 LİRE OLDUĞU YERDE 15 LİRAYA BAL OLMAZ

Bal fiyatlarının da afaki olmadığını aktaran Cemil Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Afaki rakamlar değil. Doğal antibiyotik olduğu için sağlık için herkes tüketmeli. Kışın özellikle grip olmamak için öneriyoruz. 20 liraya reçel satılan yerde 15 liraya bal satılıyorsa bu durum balın sahte olduğu anlamına gelir. Tüketici sağlık için doğal ve gerçek balı tercih etmeli.”

Salih YILDIRIM

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa erdemir 2024-01-15 17:08:32

Cemil Özdemir yapar ise en iyisini yapar