ŞOK: ZİMMET DAVASINDA HAPİS İSTEMİ!

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat ve dönemin Başkan Yardımcısı Mustafa Kumbasar ile yönetim kurulu üyeleri hakkında zimmet iddiasıyla açılan davada savcı mütalaasını verdi.

10 Temmuz 2012 Salı 11:57
ŞOK: ZİMMET DAVASINDA HAPİS İSTEMİ!
Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak, ESOB Birlik Başkanı ve Yönetim kurulu üyeleri ile Genel Sekreter hakkında TCK 247 / 1 ve TCK 37 maddesi uyarınca sanıkların 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmalarını yönünde mütalaa verdi.
Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Ankara’ya gönderilen bilirkişi raporunda 33 bin euronun akıbetinin belli olmadığı yönünde verilen rapor üzerine Cumhuriyet Savcısı Sedat Bayrak mütalaasını verdi.
Savcı Bayrak mütalaasında, “Yapılan soruşturma ve kovuşturma ile toplanan deliller ve tüm dosya kapsamı nazaran ESOB Birlik Başkanı ve Yönetim kurulu üyeleri ile Genel Sekreter olan sanıkların Avrupa Birliği fonları ile desteklemek üzere düzenledikleri ayakkabıcılık eğitim kursu kapsamında kendilerine hibe olarak gönderilen 83.800.37 euro tutarındaki parayla ilgili 33.319.00 euoruluk kısmını zimmetlerine aynı suçu birlikte işleme irade ve kararlılığı ile eylem birliğin içerisinde zimmetlerine geçirdikleri ve bu paranın akıbetinin tescil edilemediği, paranın 16.580 TL’lik miktarını birliğin hesaplarına geçirmek ve hibe işleriyle ilgisi bulunmayan birliğe ait hizmet binasında kullandıkları bu eylemle ilgili sanıklar hakkında görevi kötüye kullanmaları istemiyle kamu davası açıldığı bu parayı hizmet binasında kullanmamaları ve bu parayı da kendi zimmetlerine geçirmiş olmaları halinde sadece tek bir zimmet suçundan sorumlu tutulmaları düşünüldüğünde eylemin bölünerek ayrı ayrı zimmet ve görevi kötüye kullanma suçları kapsamında mümkün görülmediği eylemin bir bütün olarak ele alınıp sonuca göre sanıkların hukuki durumlarının tayin ve takdir edilmesinin gerektiği bu nedenle gerekçe kısmında eylemin tekliği göz önünde bulundurularak eylemin bölünmesini engellemek için hükümde görevi kötüye kullanma suçuyla ilgili herhangi bir karar ihdas edilmeksizin gerekçede atılı görevi kötüye kullanma suçunun somut olaya uygun düşmediğinin belirtilmesi ile yetinilmesi gerektiği ve sonuç olarak sanıkların üzerine atılı zimmet suçunu belirtilen şekilde işlediği anlaşıldığından ayrı ayrı cezalandırılması kamu adına karar ve mütalaa olunur” dedi.
Sanık avukatları mütalaa sonrası savunma için süre istedi. Sanık avukatlarından Tuncer Aktaş, “Celse arasında yazılı olarak sunduğumuz yazılı itirazlarımızı ve bir klasör evrakın içeriğini tekrar ediyoruz. Bilirkişi heyeti raporu gerekçesizdir. Taleplerimiz değerlendirilmemiştir. Yeniden rapor aldırılmasını talep ederiz Ayrıca bilirkişi heyeti 2007 yılına ait yevmiye defterinin olmadığından değerlendirilemediğini oysa bu yevmiye defterinin zabıta tarafından teslim alınarak emanete girdiği bellidir” dedi.
Müşteki sanıklardan Hikmet Karaca mahkemede verdiği ifadede, “Projelerdeki usulsüzlüğü hissettiğim andan itibaren, bu konuda yetkili olan birlik başkanı Rasim Fırat’tan denetim istedim. Denetim verilmeyince, ben de Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundum. Suç duyurusunda bulunduktan hemen sonra da başkan Rasim Fırat’ın teklifi ile başkanvekilliği görevinden alındım, görevden alınmamın tek nedeni ise, usulsüzlükleri tespit etmem ve suç duyurusunda bulunmuş olmamdı. Bu olayın iki tarafı var, bir tarafı ben diğer tarafı ise, birlik başkanı Rasim Fırat ve diğer yönetim kurulu üyeleridir. Ben bu usulsüzlükleri ortaya çıkarmaya çalışırken, onlarda olayları kapatmak ve delilleri karartmak için Yüce Mahkemeyi yalan belge ve yanlış ifadelerle oyalamaya çalışıyorlar. Avrupa birliği hibe paraları her ne kadar AB. Hibe paraları olarak bilinse de, bu paralar Türkiye Cumhuriyeti’nin hazinesinden çıkmaktadır. Yani har vurulup harman savrulacak bir para değildir.
Bilirkişi heyet raporunda da belirtildiği gibi, benim bu yolsuzlukları ortaya çıkarmak için bakanlık dahil baş vurmadığım mercii kalmamıştır. Bu başvuru belgelerim dosyada da mevcuttur. Bilirkişi heyeti raporunda belirtilen ve akibeti belli olmayan 33.319 euro hariç, birlik binasına harcandığı söylenen 16.580 euronun da Rasim Fırat’ın uhdesinde olduğunu düşünüyorum. Eğer bu paralar gerçekten birliğin hesabına yatırılmış olsaydı, mutlak surette yönetim kurulu kararı olması gerekir idi. Bu konuda herhangi bir yönetim kurulu kararı da yoktur. Rasim Fırat firmalardan aldığı malzeme ve ekipmanların alış faturularını şişirirerek geriye aldığı 16.580 euronun Bakanlık başmüfettişinin tespitinden ve proje bitiminden dört yıl sonra üstelik birlik bütçesinden karşılanarak taksitler halinde ihale finans birimine usulsüz harcama diye not da düşülerek iade edilmesi zimmetin ne denli açık yapıldığının bir göstergesidir. Ben bu davaların açılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmasaydım, hazinemize ait olan bu paralar geri iade edilecek miydi.? Bu konuyu da özellikle yüce mahkemenin dikkatine ve takdirine sunuyorum. Benim bu projelerle ilgili karar defterinde, Rasim Fırat ve Genel Sekreter Cüneyt Acır’a projelerin yürütülmesi için verilen yetkinin dışında, projelerin mal ve malzeme alımlarında ve proje harcamalarındaki hiçbir evrakta ne yetkim nede imzam bulunmamaktadır. Benim suç duyurusunda bulunduktan bir ay sonra görevden alınmam ise, birlik yönetim kurulunun bu konuda ne kadar art niyetli olduğunu göstermektedir. Ben bu usulsüzlükleri ortaya çıkarırken, kamunun ve tüyü bitmemişin hakkını korumaktan başka hiçbir amacım ve gayem yoktu. Adımın iddianamede sanık olarak geçmesi ise sadece yönetim kurulu üyesi olduğumdan dolayıdır. Projelerdeki usulsüzlükleri ve yolsuzlukları Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmak suretiyle ortaya çıkarmam ve akabinde görevden alınmam, yalnızca beni mağdur etmiştir“ dedi.
Mahkeme heyete duruşmayı 6 Eylül 2012 tarihine erteledi.

Editör

Son Güncelleme: 23.07.2012 16:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
şahin keser 2012-07-10 12:27:46

bu kummbasar son kongrede ak parti il yönetiminde görev alan kişi değil mi. yazıklar olsun. bir daha ak partiye oy vermeyeceğim. tüyü bitmemişin hakkını yiyenlere zıkkım olsun.