ERZURUMGİAD, KALKINMA REÇETESİ SUNDU

Erzurum Genç Girişimci İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Alim, Türkiye ekonomisinin gösterdiği ekonomik performansın her geçen gün ivme kazandığını belirterek, “Erzurum Genç Girişimciler olarak Türkiye ekonomisine baktığımız 2013 yılından umutluyuz. Türkiye ekonomisinin gösterdiği ekonomik performans ile hem Türkiye’de hem de dünyanın Türkiye’ye bakışın olumlu yönde değiştirmiştir” dedi

23 Mart 2013 Cumartesi 16:20
ERZURUMGİAD, KALKINMA REÇETESİ SUNDU
Dünya ekonomisindeki az gelişmiş birçok ülke ve ülkeler içindeki geri kalmış bölgeler için tekrardan şekillenen üretim ve ticaret pastasından pay alabilme noktasında çok sayıda fırsat bulunduğunu dile getiren Alim, “Ancak fırsatların değerlendirilebilmesi için kamu sektörüne hem ulusal düzeyde hem de yerel düzeyde yeni roller düşmektedir. Mal ve hizmet üretiminde, bilginin kritik bir role sahip olması, süreçlerin parçalara ayrılabilmesi, ekonomik faaliyetlerin bir noktadan başka noktalara kayma eğilimini arttırmakta, bölgeleri daha cazip yatırım ortamları sunmak ve yatırımları çekmek için birbiriyle rekabete sevk etmektedir. Bu yeni mimaride, ekonomik gelişmenin ana motoru özel sektör yatırımları olurken, kamunun rolü ise elverişli yatırım ortamını ve altyapıyı sağlamak, İnsan, kaynağını güçlendirmek, yaşam kalitesini yükseltmek, iş yapmanın önündeki engelleri en aza indirirken, özel sektör aktörleri için kuralları koyarak oyun alanını düzleştirmek olarak yeniden tanımlanmaktadır. Kamunun ekonomiye müdahalesi, genellikle piyasa aksaklıklarını gidermek ve pozitif dışsallıklara (sosyal faydanın finansal faydadan daha yüksek olduğu durumlara) sonuç verebilecek girişimleri teşvik etmek şeklinde gerçekleşmesi gerekmektedir” diye konuştu,
“Devletin ve Erzurum’daki kalkınma ajanslarının vermiş olduğu hibe ve ekonomik teşvik sisteminden yararlanamıyoruz” diyen Alim daha sonra şunları kaydetti; “Yeni teşvik sisteminin en büyük payını güneydoğu aldı. 20 Haziran 2012 tarihinde yeni teşvik sisteminden Erzurum un diğer illere oranla en avantajsız il oldu. 2013 yılı Ocak - Şubat döneminde düzenlenen yatırım teşvik belgeleri adet bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre Şanlıurfa ilinde 3 katına (8 adetten 24 adede), Diyarbakır ilinde ise 6 katına (4 adetten 23 adede) ulaşmış olup düzenlenen bu yatırım teşvik belgeleri ön görülen istihdamın Şanlıurfa ilinde yaklaşık 3 katına (264 kişiden 864 kişiye), Diyarbakır ilinde ise yaklaşık 11 katına ( 98 kişiden 1046 kişiye ulaşmışken Diğer taraftan baktığımız da 2013 Ocak ayında en fazla ihracat artışı sağlayan il Gaziantep 2 En fazla ihracat yapan 1000 firma sıralamasında İzmir ve İstanbul’un ardından 3. Sıradaki il Gaziantep olurken 5. Bölgede olan Erzurum da organize sanayi bölgesinde yer olmadığından gelen yatırımcı da geri dönmek zorunda kalmıştır.

Erzurum da kalkınma ajanslarının vermiş oldukları teşviklere baktığımız da yeterince tanıtım yapılamadığından özellikle KOBİ lerimiz verilen destek ve teşviklerden haberdar olmuyorlar ve olanlarda şartların ağır olduğundan yararlanamıyor.

Erzurum Genç Girişimci İş Adamları Derneği olarak kurulduğumuz günden bu yana girişimciliğin teşvik edilmesi ve iş ahlakının yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yapıyoruz. Başarıya ulaşmak için iş dünyası olarak insan merkezli düşünülmesi gerektiğinin biliyoruz.

Amacımız ağırlıklı olarak çok dinamik bir yapıyla Erzurum’un gündemine yerleşmiş bir STK haline gelerek çok daha güzel işler yaparak Erzurum gündemine sahip çıkmaktır.

ErzurumGiad olarak Erzurumlu iş adamına, tüccarına, sanayicisine, KOBİ’sine sahip çıkarak siyasi, bürokrasi ve iş adamlarını bir araya getirmektir. Ülke olarak hak etmediğimiz lüksü yaşıyoruz. Öncelikle işimize kaynaklarımıza ayırmamız lazım. İkincisi bir işi yaparken iyi çalışmamız fizibilitesini iyi yapmamız gerekir. Hakkıyla yapılan, dürüstçe yapılan her iş eninde sonunda bunu yapan kişiye artı değer olarak geri dönecektir. Yoksa kısa günün karına tamah edilirse o zaman kurumsallaşmayan, sürdürülmeyen işletmeler ortaya çıkar.”

Editör

Son Güncelleme: 23.03.2013 16:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.