Arslan parçası!

Erzurumlu akademisyen, kısa sürede ‘Ani’ çıkışı ile farkını farkettirdi.

admin
admin
18 Ocak 2024 Perşembe 12:25
Arslan parçası!

Vedat REFAYELİ

Son birkaç yıldır Ani ile yatan, Ani ile kalkan, Anadolu’nun ilk Türk-İslam şehri olarak da bilinen, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yeralan Ani Ören yerinin bilimsel kazılarıyla akademik dünyada adından söz ettiren Doç. Dr. Muhammet Arslan’ın başarılı çalışmaları karşısında en çok gurur duyanlar da Erzurumlu olan biz hemşehrileri.

Erzurum’dan komşu il Kars’a gittikten sonra arkeolojik kazılara, daha çok da kendini Ani’ye adayan Arslan, bu alanda hatırı sayılır bir kariyer elde etti.

Öyle ki, 6 Şubat depremi sonrasında Hatay’a da çağrılmış, burada da kazı alanı başkanlığı yapmış, kazı heyeti uzman arkadaşlarıyla arkeolojik anlamda kıymetli hizmetlere imza atmıştı.

Hatay’daki günlerini genelde çadırda, konteynerlerde geçiren Kars Kafkas Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Muhammet Arslan, gün geçmiyor ki gıpta ile bakılan bir etkinlikte olmasın.

Hele de işin içinde Ani varsa!

***

İşte en son dünyaca tanınan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ile aynı ortamda panelist olma onurunu da yaşadı, yaşattı Muhammet hoca..

İstanbul’da Arkeoloji Müzesinde ‘Ani’yi anlamak’ konulu panelde Prof. Dr. İlber Ortaylı ile yanyana fotoğraf veren Doç. Dr. Arslan, hem dinledi hem de dinletti.

Ortaylı’nın "Biz Türkiye olarak Ani'de yürütülen kazıları başkasına veremeyiz’’ görüşünün benimsendiği panelde, anlatımıyla yüzümüzü ağartan genç sanat tarihçisi hemşehrimiz, sonrasında TRT 1’de Pelin Çift’in sunduğu ‘Gündem Ötesi’ proğramında da yine Ani’yi anlattı.

Doç. Dr. Arslan, Ani'nin Türk-İslam tarihi başta olmak üzere hem kazı çalışmaları hem de kazılarda çıkan buluntuların Türk sanatındaki yeri ve önemine ait yazıların yeraldığı Ani kitabının da editörlüğünü yaptı, okunma oranları yüksek makaleleri var.

Alkışlarımız, kıymetli çalışmalarından dolayı hemşehrim Arslan’a gelsin, bu benim son kararımdır..

Editör

Son Güncelleme: 19.01.2024 12:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.