On bir ayın sultanı Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde Erzurum’da manevi atmosfer yaşanıyor. Şarkılara, ‘’Erzurum kilidi mülki İslamın, mevlaya emanet olsun Erzurum’’ denilerek beste ‘’Oruç tutan şehir’’ tabiriyle de kitaplara konu olan dadaşlar diyarında, Ramazan ayı bir başka bir bambaşkadır. Öyle ki, Ramazan ayında tüm şehir, sözleşmişçesine Ramazan ayarlarına döner. Yeme-içme mekanları istisnasız bir ay süreyle tadilata girer, bir tas çorba bile kaynamaz gün boyunca ocaklarda. Özellikle akşam ezanlarının okunduğu iftar saatleri dillere destandır doğunun Paris’inde. İftar vaktinde tek bir kişi bile kalmaz sokaklarda. Oruç yiyenlerin hoş görülmediği hatta bazen sert uyarılarında yapıldığı bağnaz iller arasında ilk üçte yer gösterilse de Ramazan; bir tek Erzurum’da yaşanır.

İçerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini barındıran Ramazan ayında sokaklarda kimsenin yiyip-içmediği tek şehir olan Erzurum’da dadaşları tahrik edecek bir sahneye bu yıl henüz rastlanmadı. Ulu orta yerlerde yiyip-içenlerin uyarıldığı, anlamayanların hafifçe pataklandığı Erzurum, bu özelliğiyle kuşkusuz bir marka. Türkiye’nin onlarca ilinde bu mübarek ayın atmosferi bile tadılamazken, bir şehrin 7’den 7’e birlikte hareket ettiğini ve sırf yaradanın rızası için başüstüne denilerek, tek bir fire vermeden teslim olunabildiği tek yerdir Erzurum. Öyle ki, şehre turistik amaçla gelen ecnebiler bile bu sahneye hayret eder ve saygı gösterir. Kimileri buna ‘’Korku’’ dese de bu korku değil, saygı ve hoşgörünün ta kendisidir.

Erzurum’da orucu sadece dadaşlar değil, tüm şehir tutar. Şehir toplu taşım araçları bile oruç tutar. İftar saatlerinde dadaşlar diyarında tek kelimeyle hayat durur. Bir Erzurumlu için iftarda sofranın başında olmak, olmazsa olmazlardandır. Bu yüzden de iftar saatlerine yakın saatlerde dadaşlar barut gibidirler, ateş yaklaştığı zaman patlamaya hazır olurlar. İklimi sert insanı mert olan Erzurum insanı, Ramazan ayında Allah bilir ama orucun hakkını verir. İşte bu sebepledir ki, çoğu insan bu manevi iklimi yaşamak için dadaşlar diyarına akın akın koşar. Çünkü, Ramazan, sadece insanlara değil, Erzurum’un ta kendisine gelir.

Ne demişler; ’’Hacc Mekke’de yapılır, Ramazan Erzurum’da tutulur’’. Açlığın verdiği huzuru yakalamak, Rahman-ı Rahime yaklaşmak için Erzurum’u hissetmek, dadaşlar diyarını solumak gerek. Çünkü, Bir başkadır Erzurum’da Ramazan.

Tutulan oruçların kabul, edilen duaların makbul olması dileğiyle…

*Yaklaşan Ramazan bayramınızı kutlar, tüm İslam alemine huzur, barış, mutluluk getirmesini yüce Allah’tan dilerim.

İYİ BAYRAMLAR…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.