Türkiye Nişasta Sanayicileri Derneği’nden açıklama

Türkiye Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) yazarımız Tevhit Gülseven’in “Şiddet Gösterip Ahirette Merhamet Bekleyenler” yazısıyla ilgili bir açıklama yaptı.

admin
admin
06 Şubat 2024 Salı 11:10
Türkiye Nişasta Sanayicileri Derneği’nden açıklama

NİSAD Genel Sekreteri İsmail Kemaloğlu imzasıyla gönderilen açıklamada, yazıda glikoz şurubu ile ilgili yanlış algıya sebebiyet verecek bilgilerin yer aldığı belirtildi.

İşte NİSAD’dan gönderilen o açıklama;

“Sayın doguturk.com Sorumlu Müdürü,

İnternet sitenizde 21.01.2024 tarihinde, “Şiddet Gösterip Ahirette Merhamet Bekleyenler” başlığı ile yayınlanan haberde glikoz şurubu hakkında yapılan açıklamayı okuduk. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.

İlgili haberde Tevhit GÜLSEVEN’in “Merhameti olan bir insan, diğer insanlar yiyerek, içerek tüketsinler diye ürettiği bir gıdayı nasıl zehirli katkı maddeleriyle donatıp satabilir? Sağlığa zararlı olduğu kesin sayılan MCG tuzu, glikoz şurubu (DNA’sı bozulmuş) gıdaları insanlar tüketsin diye üretip satmak şiddettir!’’ İfadesine yer verilmiştir.

Nişasta bazlı şeker, yani mısır şekeri (Glukoz ve Fruktoz Şurupları), doğal bir tahıl olan mısırdan üretilen bir üründür. Katkı maddesi değil, bir gıdadır. İşlemler, danelerin yumuşatılması ve nişasta, dış kabuk, protein ve yağ bileşenlerine ayrıştırılmasıyla başlar. Mısır şekeri üretiminde kullanılan sonraki aşamalar ise doğal olarak adlandırılan diğer gıda ve bileşenlerin üretiminde kullanılan işlemlerdir. Mısır şekeri yapay bir bileşen veya renk katkı maddesi içermez. Ülkemizde katkı maddeleri Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Nişasta bazlı şeker bir katkı maddesi değildir. (1)

Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. (2) Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan glikoz ve fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur. (3)

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Saygılarımla…

İsmail Kemaloğlu

NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği)

Genel Sekreter

REFERANSLAR

1. EFSA (2010). "Scientific opinion on dietary reference values for CHO and dietary fibres." EFSA Journal 8(3): 1462 [77 pp].

2. WHO (2015). Sugars intake for adults and children

3. SACN (2015). Carbohydrates & Health”

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.