"Tarih el feneri gibidir. Nereye tutarsan orayı aydınlatır. Gerisi karanlıkta kalır. Fenerin nereyi aydınlatacağına da tutan el karar verir."

Ahmet Altan'ın son çıkan O Yıl isimli romanında bu çarpıcı satırlara rastladım.

İstanbul'da düzenlenen Erzurum Tanıtım Günleri'nde ise Erzurum'a Armağan kitabının yazarı Alparslan Kotan (50) ile tanışma fırsatı buldum. Hatta Vehip Atalay Kitap Sarayı'nın standında kitaplarımızı imzalarken sohbet etme şansı da bulduk.

Erzurum tarihinin karanlıkta kalmış sayfalarına adeta bir fener tutan, dostları tarafından "Tarih Mühendisi" olarak nitelendirilen Alparslan Kotan, uzun yıllara yayılan araştırmalarını yaklaşık 300 sayfalık bir eserde toplamış. Üstelik çalışmalarını fotoğraflar, belgeler ve zengin kaynaklarla desteklemiş.

Asıl mesleği İnşaat Mühendisliği olan Kotan, tarihe duyduğu ilgi nedeniyle ikinci üniversite olarak İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü'nü bitirmiş. Bununla da yetinmemiş; Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalı'nda yüksek lisans yapmış.

Alparslan Kotan, kaleme aldığı Erzurum'a Armağan adlı eserle adeta Palandöken'in zirvelerine tırmanmış. Buna rağmen son derece mütevazı bir kişiliğe sahip. Kitabını imzalayıp gönderirken şu notu düşmüş:

"Türk kültürüne ve Erzurum'un tarihi hafızasına mütevazı bir katkı olması temennisiyle..."

Kitabın 63'üncü sayfasında yer alan "Tarihini ve Kitaplarını Kaybeden Şehir" başlıklı makalesinde ise dikkat çekici şu değerlendirmeyi yapıyor:

"1829, 1878 ve 1916 Rus işgalleri dönemlerinde kültür ve sanat eserleri yağmalanan, yurt dışına kaçırılan Erzurum; Cumhuriyet döneminde ise birçok kültür ve sanat eserini mülki ve idari yöneticilerin ilgisizlikleri, imkânsızlıkları, bilgisizlikleri, yetersizlikleri ve duyarsızlıkları nedeniyle kaybetmiştir."

"Tarih Mühendisi" Alparslan Kotan'ın kalemine de yüreğine de sağlık.

Fazla ayrıntıya girmek istemiyorum.

Çünkü merakla ve ilgiyle okuyacağınız, Erzurum'un hafızasına ışık tutan değerli bir eser sizleri bekliyor.

*

Istanbulfuar

FOTOĞRAFTAKİLER:

MEHMET DAĞISTANLI, ABDURAHMAN ZEYNAL, ALPARSLAN KOTAN, ORHAN BOZKURT, KADİR SABUNCUOĞLU (OTURANLAR SOLDAN SAĞA),

TURHAN BOZKURT, MUTLU ATALAY, VEDAT REFAYELİ, AVUKAT İRFAN HATTATOĞLU, ADNAN ATALAY VE BERAT REFAYELİ .(AYAKTAKİLER SOLDAN SAĞA)