Bir köyün, bir kasabanın ve bir şehrin en güzel potansiyeli erdemli, ahlaklı, bilgili, sözleri dinlenen, şehrin güzelliklerine vakıf olan kıymetli, değerli ve saygın insanlarıdır.
Erzurum bu anlamıyla ciddi bir birikime sahipti. Öyleki bu insanların sohbetleri dinlenir, sofralarında ekmekleri yenir, güzel düşünceleri topluma renk katardı.
1970 sonrası tanıdığım bu güzel insanlardan vaazları, sohbetleri ve örnek kişilikleriyle insanlara faydalı oldular. Bunlardan bir kısmı Müftü Osman Bektaş, Müftü Yaşar İşcan, Müftü Yunus Kaya, Horasan Müftüsü Muhammet Sıddık, nüktedanlığının temsilcisi Hoca Naim Gölleroğlu, Murat Paşa İmamı Ahmet hoca, Kuyumcu Hafız Nusret Gedik, Caferiye Cami İmamı Hafız Mehmet Gürgür, Abdulgafur Has hoca, Müftü Halis Emek, Mehmet Kırkıncı Hoca, Hafız Abdullah Yılmaz, İmam Yusuf Esengün ve isimlerini zikredemediğim pek çok isimden az veya çok bilgi edindim.
Hemşin Pastahanesinde, Emirgan Çay Bahçesinde dinlediğim Gömlekçi Hatem Usta, Boyacı İsmail Usta, Cici Burun Ahmet, Nail Orhan, Bakırcı Necati Kabalar, düşünce dünyamıza etki eden yazdığı eserlerle felsefi problemlere çözüm getiren Ali Karaavcı büyüklerimizde bunlardan bir kaçıydı.
Akkuş Çayevinin müdavimleri arasında kaportacı Hüseyin Okumuş, Muhtar Rüstem Öztürk, Ağa Emi, Paşa Dede, Aziz Akkuş, Abdurrahman Amca, Yarmıcıklı Hacı Nuri, Hospirikli Aziz Dede, Haşim Dede Osmanlının son kalanlarıydı. Bunlardan edep, hayâ, güzel davranış ve konuşmayı öğrendim.
Aziziye Un Fabrikası sahibi Mustafa Keskin, Uzun yıllar şehirlerarası otobüs işletmeciliğini yapan Orhan Noyan amcamızdan şehirle ilgili pek çok şeyi dinleyip öğrendim.
Şehrin esnaflarından, sosyal ve siyasal etkinlik içinde bulunmuş Osman Ahlat, Baki Akçay, Ali Faik Kumbasar, Fal Mağazasının sahibi Selami Şahiner, Kıymetli Terzilerimizden İhsan Hattatoğlu, lokantacı Nihat Özeken, Bakkal İhsan İncegil, Mehmet Şefik Güvenli ve güzel sohbetlerini dinlediğim İsmet Yalçın amcamı da hayırla yad ediyorum
Güzel öğretmenlerimizden Hakkı Mezararkalı ağabeyim, GAMPO’nun ünlü resim öğretmeni Fuat İğdebelli, Kız Lisesi Müdiresi Saniye Önal, Erzurum Lisesinin Emektar Müdürü Necip Çadırcı, Sait Durmuşoğlu, Halk Oyunları dernek başkanı Sebahattin Bulut, İlim ve Kültür Derneği başkanı Dr. Hamdi Kalyoncu, Erzurumun Kandilleri kitabını yazan Abdurrezzak Türk, Erzurum ağzını en güzel kullanan Zinnur Tiryaki, yazılarıyla şehre renk katan Reşat Çoşkun ve Nurullah Ürüşan hocam’da şehir için kıymetli isimlerdi.
Tapu Müdürü Mehmet Güzel ve Fetullah Nehirde görevlerini hakkıyla yapanlardandı. Horasan eski belediye başkanı Dursun Şende renkli bir kişilikti.
Sazıyla, sözüyle Âşık Yaşar Reyhani, Aşık Mehmet Gölhani de aramızdan ayrılanlardan idi.
Dr. Orhan Yüce, Doktor Ali Kurt, Temelli Kıraathanesinin kurucusu Ziraat Mühendisi Gıyasettin Temelli ve Doç. Dr. Feridun Türkmen’de bilgileri, görgüleri ve davranışlarıyla örnek insanlarımızdı.
Tüm bu güzel insanlara Allah rahmet eylesin.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.