Prof. Dr. Zübeyir Saltuklu öğrencilerine üniversiteyi tanıttı

Daha önce öğrencilerini Erzurum’u tanıtmak için tarihi ve turistik yerleri gezdiren Prof. Dr. Zübeyir Saltuklu bu kez üniversiteyi tanıttı.

admin
admin
23 Aralık 2022 Cuma 13:59
Prof. Dr. Zübeyir Saltuklu öğrencilerine üniversiteyi tanıttı

Prof. Dr. Zübeyir Saltuklu derslerinde Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümü, İlköğretim Matematik Eğitimi Bölümü öğrencilerine:

“Üniversitemizi, Erzurum’u yakinen tanıyor musunuz sorusunu yönelttiğinde; hep bir ağızdan çok da iyi tanımıyoruz.” derler.

Saltuklu, “Üniversite eğitim hayatınızı fakültedeki sınıf ve kantin, yurt ve Cumhuriyet Caddesi arasında mekik dokuyarak buralara hapsetmeyin. Üniversite hayatı öncelikle en yakından başlayarak uzağa doğru insanlığın el emeği ve akıl teriyle meydana getirdiği maddi ve kültürel değerleri keşfetmeyi ve onları anlamlandırmayı sağlamalıdır. Bu hafta sizleri önemli yeri gezdireceğim” müjdesini verir.

Saltuklu, Eğitim Fakültesi Dekanlığından alınan izinle bu eksikliği gidermek için Güzel Sanatlar Fakültesi’ne ait Ata Buz Müzesi’ne öğrencilerini götürdü.

Müze hakkında Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bulat hoca öğrencilere; “Ata Buz Müzesi Türkiye’de tek ve eşsiz bir müzedir. Hem sergi hem de yeni yetişen öğrencilerimizin yontu atölyesidir. Perşembe ve Cuma günleri müzemizin dinlenme salonunda sanat, felsefe ve edebiyat sohbetleri yapılmaktadır. Sizleri de bekleriz.” dedi.

Saltuklu hoca da; “Sanatı olmayan insan topluluklarının ürettiği hiçbir ürün kayda değer olmaz. Öğretmen olacak sizler sanatın değerini bilin ve anlayın ki öğrencilerinizi öyle yetiştirin.” dedi.

Çay ikramı edildi. Öğrenciler bol bol fotoğraf çektirdiler. “Rüya âlemindeymişiz” dediler. Teşekkür ederek ayrıldılar.

Atatürk Üniversitesi’nin yerleşkesinin geniş bir alana kurulduğunu yakinen hissederek, çam ağaçları arasından yürüyerek Su Ürünleri Fakültesi’nin İçsu Balıkları Araştırma ve Uygulama Birimi ve Deneysel Araştırma Birimi’ne ulaştılar.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Telat Yanık hocanın izniyle bu birimler gezildi. Birimler hakkında görevlendirilen Araştırma Görevlisi Sina Özcan; alabalık üretim havuzlarında ve akvaryumlarda üretilen balık türleri hakkında bilgi verdi.

Üretilen balıkların satışı yapıldığını belirtti. Saltuklu hoca da: “Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin kişi başı ürettiği ve tükettiği balık hakkında mutlaka araştırmalara göz atmamız gerekir. Derelerimiz, çaylarımız, ırmaklarımız, göletlerimiz ve barajlarımız bizleri üretime davet etmektedir. Kıymetini bilelim. Yediğimiz ürünlerin nerelerden ve nasıl üretildiğine, bu değirmenin suyunun nereden geldiğine bakalım.” dedi.

Teşekkür ederek oradan fotoğraf çektirerek ayrıldılar.

Son olarak Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Atçılık ve Antrenörlüğü ‘nün Menaj’ına gidildi. Atçılık okulunda önceden alınan izinle hazırlanan eğitim amaçlı binek atlarına öğrenciler ücret karşılığında bindiler.

Bol bol fotoğraf çektirerek ailelerine gezi hakkında bilgi verdiler. Yarım gün içeresinde yapılan yakın incelemede öğrenciler hep bir ağızdan, “Atatürk üniversitesi Ne Büyük Bir Üniversiteymiş!” dediler.

Saltuklu hoca burada da öğrencilere, “Üzerinde hür ve bağımsız yaşadığımız, nefes alıp verdiğimiz, koşup oynadığımız ülkemiz at sırtında kazanılmıştır. Eğer ata binmemiş olsaydınız bunun ne kadar zor olduğunu anlamamış olacaktınız. Gördünüz ki bir şeyin bedeli onun emeğiyle ölçülür.”

Öğrenciler bu imkânları hazırlayan başta Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı’ya, fakülte dekanlarına, emeği geçen herkese teşekkür ettiler. “Hocam seni unutmadık bizleri buralara kadar getirerek üniversitemiz hakkında ne de az bilgimiz varmış dedirttiniz. Size de teşekkür ederiz, iyi ki varsınız. Ancak ya Erzurum hakkında ne zaman gezi düzenleyeceksiniz.” dediler.

Saltuklu hoca, “Akşam müsait olanlar Atatürk Üniversite Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü (ATASAM)’da teleskopla uyduları seyretmeye gideceğini söyleyince” çok sevindiler. Akşamda saat 18.30‘da Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi’nin önünde buluşarak ATA 50 Teleskopunun bulunduğu yere yürüyerek gidildi. Burada Araştırma Görevlisi Hüseyin Er Atatürk Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ve Astrofizik Kulübü tarafından üniversite öğrencilerinin katılımı ile Atatürk Üniversite Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü (ATASAM) bünyesindeki ATA50 Teleskobu yerleşkesinde 12 cm’lik yarı-profesyonel teleskop ile Satürn, Jüpiter ve dört büyük uydusunun gözlemleri yaptırıldı. Gözlemlenen bu gezegenler ve uyduların hangi bilim insanı tarafından keşfedildiği ve ne tür özelliklere sahip olduğu hakkında bilgiler verildi.

Ardından, katılımcılara ATA 50 Teleskobu yerleşkesi gezdirilerek bilimsel gözlemler de kullanılan 50 cm’lik teleskop ve filtre, CD kamera gibi ekipmanlar tanıtıldı. Yerleşke içerisinde katılımcılara bilimsel gözlemlerin nasıl gerçekleştirildiği, ne tür gök cisimlerin gözlemlendiği ve gözlemlerden elde edilen renksiz görüntülerin nasıl renklendirildiği gibi konularda bilgiler verildi. Topluca fotoğraflar çekildi. Saltuklu, ”Bu imkânı sağlayan üniversitemize özellikle de Atatürk Üniversite Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’ne sizler ve şahsım adına teşekkür ederim. Şahsen benim göklerle ilgili bilgilerimin çok eksik olduğunu gördüm. Yeniden bilgilerimizi tazelememiz gerekir. Öğrenciler de biz de yeni bilgilerle ayrılıyoruz. Herkese ve size teşekkür ederiz.”

Topluca fotoğraflar çekildi. Fakülte’nin önünde topluca gelinip dağıldı.

Editör

Son Güncelleme: 24.12.2022 09:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.