Napolyon Bonapart dediği gibi Para para para varlığı bir dert yokluğu yara şimdilerde varlığı da bir dert yokluğunda.

Yok zaten yok diyorsun ki olmadığı için bir şey alamıyorum. Var olan paranla bir şeyler alamıyorsun ve artık kavuşmuyor.

Dolar yükselince otomobil, cep telefonu, benzin gibi ithal ürünlerin zamlanması normal. Anormal olan başta gıda olmak üzere yerli üretim mallara dolardaki yükseliş bahane edilerek yapılan zamlar!

Dolarla dışarıdan aldığımız ürünlerde indirim başladı ama bizim yerelde aldıklarımızda bilakis artış var, zam var.

Günde birkaç defa etiket değişen marketler artık bir tanede etiket elemanı almaya başladı

FİYATLAR NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Zam neye göre yapılıyor, Bunları kim belirliyor ve neye göre belirliyor

Marketler aslında birer aracıdır, yani bir ürünün ana fiyat belirleyicisi üreticidir ve üreticilerinde fiyatları maliyetlere göre belirlenmesi gerekiyor.

KUR ARTIŞI İLE ENFLASYON İLİŞKİSİ BAKTIĞIMIZDA

Kur artışı ile enflasyon arasında bir ilişki vardır ama direk birebir ilişki yoktur. Burada dikkat etmemiz gerek kurallar vardır

Üretim sürecinde elinizdeki ürün bitmişte farklı fiyatlardan ürün almışsanız buna ortalama maliyeti gerekmektedir. Ama günübirlik kur fiyatları etkiler ama belirlemez. Asıl bakılması gerek ise bazı ürünlerde aylık ortalamalar etki ederken bazı ürünlerde birkaç aylık ortalama kur etkisi oluşturur

Üretim ve maliyetler üzerinde kur tek başına belirleyemez. Kur artışına bağlı farklı fiyat artışları dalgalı artırmaya devam eder.

Ayrıca tüm maliyetler kurlara da bağlı değildir.

Mesela işçilik maliyeti kurlardan bağımsızdır. O nedenledir ki, kur artışı ile fiyat artışı aynı seviyede değildir.

Marketler tarafında ise stok değişim süresi ve ortalama stok maliyeti etkilidir.

Bu nedenle nasıl ki kur artışı direkt fiyatlara yansımamışsa, kur düşüşü de direkt fiyatlara yansıyamaz. Stok değişimine bağlı gecikmeli ve ortalama kur etkisi fiyatları belirler."

Ama bizim marketlerimizde kur yükselişi başladığı andan itibaren direk fiyatlara yansımaya başlayıp, kur düştüğü halde fiyatlara yansıtılmıyorsa burada bir kası vardır ve derhal önlem alınmalıdır.

İNDİRİMLERİ ÖTV'YE SAYARAK DÜŞÜRMÜYORLAR

Kur artışının doğrudan etkilediği ürünler neredeyse tamamen ithal edilen ürünler ülke içi maliyetleri etkileyen ana ürünlerin enerji olduğunu görmekteyiz

Gıdaya baktığımızda tamam diyoruz birileri fiyatları indirmek istemiyor, ama akaryakıt fiyatlarının da indirilmesi gerektiği yerde ÖTV ye sayılmış ve indirime gitmemiştir. Buna bağlı olarak ta elektirige otomatik zam yapmıştır.

Devletimizin bir an önce petrolde indirim yapması gerekmektedir. Çünkü enerji sektörü aynı zamanda imalat sektörüne % 50 lerin üzerinde fiyat etkilemektedir

Bu durum tüm alanları etkileyerek daha da çok yükselişe geçecektir

Devletimiz önce kendinden başlayarak hiç vakit kaybetmeden bütün müfettişleri sahaya sürüp, doları bahane edip zam yapanları denetlemeli.

Esas denetim şimdi yapılmalı! Son zamlar geri alınmazsa 'kur farkı' vatandaştan çıkar!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.