Çocukların ağlayarak doğması gibi devletler de vergi ile doğar. Eski dönemlerde savaş ve ganimetler az vergili devlet hayatını mümkün kılıyordu. Bugün ise petrol ve doğal kaynak zengini ülkeler haricinde, vergi gelirlerinin bütçeye oranı tüm ülkelerde yüzde 90 seviyelerinde.

Son 20 yılda göreve gelen tüm hazine bakanları vergiyi tabana yayacağız hikâyeleri anlattı. Vergi tavana, gelir tabana yayılmadıktan sonra vergi adaletinden söz edilemez denildi ama verginin vergisini almaktan da kimse vazgeçmedi.

Sabah musluğu açtığımızda, katma değer vergisi, temizlik vergisi, atık su bedeli, katı atık bertaraf bedeli ve katı atık toplama bedeli adıyla beş çeşit vergi ödüyoruz. Bir paket sigara aldığımızda 16 dalın vergi olduğunu, ev alırken tapu harcı, döner sermaye bedeli, emlak vergisi ve temizlik vergisi ödediğimizi biliyor muydunuz?

Ya otomobil alırken özel tüketim, katma değer vergisi ve Trt payı, akaryakıtta özel tüketim ve katma değer vergisi, cep telefonu alırken gümrük vergisi, bandrol ücreti, özel iletişim vergisi ve bakanlık payı, telefonu kullanırken katma değer vergisi, özel iletişim vergisi ve telsiz kullanım ücreti, şarj ettiğimizde katma değer vergisi, Trt enerji payı, elektrik ve havagazı tüketim vergisi ödediğimizi biliyor muydunuz?

Poşet alıyoruz, bakanlığa geri kazanım katılım payı, otomobil alıyoruz radyosu var diye Trt'ye pay ödüyoruz. Akaryakıtta enerji piyasasına, yurt dışı çıkışlarda Toki’ye, müze biletinde belediyeye, ehliyette polis vakfına, ilaçta katılım payına, hastanede muayene farkına vergi ödüyoruz.

Erzurum yurt genelinde vergi tahsilâtının en yüksek olduğu 21. il. Fakat ülkemizin en geri kalmış bölgesi Erzurum’un da bulunduğu kuzeydoğu Anadolu bölgesi. Madem devlet demek ortak gider demek o halde, verdiğimiz vergiler nerede?

Bitiriyorum; ‘’Tiridine tiridine bandım bedavamı sandın para verip aldım’’ türküsü de vergilere isyan üzerine yazılmış bir türkü. Haberiniz olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selatttin koç 2023-08-20 17:54:48

Ambele zor soruları nerden bulirsen..

Avatar
Celalettin 2023-08-20 08:57:45

11şehir yıkıldı,pandemi,sanki dünya üzerimize yıkıldı para almayan hasta,yaşli, kimse kalmadı yeni yapılan yol,hastane, daha binlerce iş işte vergiler burada bazı şerefsiz firsatçilar haricinde ülkemiz daha iyi olacaktır inşAllah dadaslarda bu ülkenin temel direklerinin biridir biz lastik ayakkabı giydik ama ülkeyi satmadık bu ilelebet böyle olacaktır kardeşim benim.

Avatar
Hayati Yıldırım 2023-08-19 09:18:39

Bu ülkede hiçbir vergi 25 kuruş verdiğimiz poşet kadar tepki görmedi. 25 kuruş milyarlardan üstün yani. herkes markete çantasıyla gider oldu sırf o 25 kuruşu vermemek için. Çok iyi anlatmışsın. Telefon aldığında, kullandığında, şarj ettiğinde habire vergi veriyoruz. ama kimsenim umurunda değil. Ver gitsin.

Avatar
F.Arkan 2023-08-18 13:18:13

Aslında Erzurum'dan Kars'tan Ardahan'dan bu 3 vilayetten özellikle kışın doğalgaz vergisi alınmaması gerek zaten devlet biliyor Buradaki insanların çoğu fakir yani alıp da ne yapacak yani niye alıyor ki Zengin'den alsın çok kazanından alsın Kime Ne anlatacaksın adım Hıdır Elimden gelen budur diyor ister ye ister yeme