Allah resulü; ‘’Çocuklarınızın tehlikelerden korunabilmeleri için onlara atıcılık, binicilik ve yüzme öğretin. Ve yerdekilere merhamet edin ki, göktekilerde size merhamet etsin’’ diye buyuruyor ama ümmet, gez-göz-arpacık deyip, yerdekilerin gözünün yaşına bakmadan basıyor tetiğe…

Çoruh havzasındaki Uzundere’de Zuvar boğazı ile Çamlıyamaç, Tortum’da, Pehlivanlı, Bağbaşı, Serdarlı ve Uzunkavak, İspir’de Sırakonaklar, Devedağı, Araköy ve Ahlatlı. Ayrıca Palandöken dağı, Narman peribacaları, Dumlu yaylası ve Ovacık… Erzurum’un yüksek değer taşıyan Eko-agro turizm güzergâhları…

Doğaya dayalı turizme Eko-agro turizm deniliyor. Erzurum’un özellikle kuzeyi bu konuda tam anlamıyla bir merkez. Derin vadileri, zengin kuş ve kelebek türleri, boz ayıdan vaşağa yaban hayatı, endemik türler içeren rengârenk çiçek türleri, sıradağları ile, buzul gölleri, peri bacaları, coşkun nehirleri ve şelaleleri ile cennetin ta kendisi.

Erzurum’da yaban hayatının çok zengin olduğu Tortum ilçesinde, sürüler halinde görülen dağ keçileri, bilinçsiz avlanma nedeniyle son zamanlarda çok nadir görülmeye başlandı. Doğal hayatın korunması ve soylarının devamı için dağ keçilerine yönelik olarak uygulanan av yasakları var ama kim takar av yasağını..?

İlçede yaşananlar insanın içini acıtıyor. Meğerse herkesin gözü bu hayvanların canında, kanındaymış. İlçede yapılan arazi ve yayla yolları da bu keçi avcılarının silahına adeta mermi olmuş. Dağ köylerinde ve şehir dışından gelen yüzlerce avcının derdi-talaşı dağ keçisi avlamak olmuş. Keklik avcılığını hiç demiyorum bile… Soyları-sopları çoktan kurutulmuş bile.

Erzurum avcılık ve atıcılık kulübü bu konuda yıllardır ne hikmetse sus-pus..! Av yasağını uygulamak ve takip etmekle görevli kurumlarında ilgi alanına girmeyen dağ keçileri, görünen o ki sofralarda çok daha fazla ilgi görüyor. Katledilerek soyu tüketilen dağ keçilerinin yolunu gözleyen Tortumlu ise artık avdan eli boş dönüyor…

Gözlerinden yaş akarken size doğru bakan bir hayvan görürseniz bilin ki o hayvan dua ediyordur. Törelerimizde de aman dileyene kılıç kalkmaz. Tabi vicdanınız varsa..! Ve unutmayın ki; ‘’Ava giden de avlanır’’.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.