Bir ada ülkesi olan İzlanda’nın büyüleyici manzaraları her birimizi etkiler öyle değil mi? Doğa turizmini tanıtan ve destekleyen ilk ülke olan İzlanda, birçok seçeneğe sahiptir. Yanardağların çevresinde yürüyüş yapabilir, kuzey ışıklarını seyredebilir, yemyeşil doğadaki konak otellerde kalabilirsiniz! Ya peki biz..? Mesela Tortum gölü…
Turizm potansiyeli yıl boyunca çok yüksek olan Çoruh havzası aynı zamanda Erzurum’un doğaya dayalı turizm bölgesi. Yani Uzundere’de Zuvar boğazı ile Çamlı yamaç, Tortum’da yüzen adalar, Pehlivanlı, Bağbaşı, Serdarlı ve Uzun kavak, İspir’de Sıra konaklar, Deve dağı, Araköy, Ahlatlı. Narman’da peribacaları, Dumlu yaylası ve Ovacık ile Palandöken dağı Erzurum’un Agro turizm alanları. Yine Tortum gölü, Tortum şelalesi, yedi göller ve Tortum gölü yarımadası da turizm alanında şehrin en çekici yerleri.
2018 yılında Tortum gölü üzerindeki yarımada da bölgenin en iddialı projesi hazırlanmıştı. Yöre insanın deniz başı diye tarif ettiği bölgedeki projede, inşaat aşamasından ileriye gidilemedi. Çevre bakanlığı Tabiat varlıkları genel müdürlüğü tarafından sağlanan destekle, çalışmalarına başlanan Tortum gölü yarımadasında, çam kulesi restaurant, iskele, deniz feneri, yürüyüş yolları gibi sosyal kültürel alanlar kısmen yapılıp tamamlandı. Sahil kenarında yapımına başlanan otel, soyunma kabinlerinin bulunduğu plaj alanı ile tatilcilerin konaklayacağı evler, o gün bugündür inşaat olarak kaldı.
12 ay turizm potansiyeline sahip kıt bir coğrafyaya sahip olan Tortum ve Uzundere yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da bir çekim merkezi. Sürekli göç veren her iki ilçenin potansiyellerinin tam olarak hayata geçirilmesi halinde hem yöre hem de bölge turizminin kazanacağı aşikar. Geçtiğimiz yıllarda elden geçirilip yeni bir yüz kazandırılan Tortum şelalesi ve yedi göller, insanların akın akın koşmasına neden olmuştu.
Yaz aylarında bölge insanının deniz hasretini gideren 8 kilometrelik sahil yoluna sahip olan Tortum gölünde bulunan yarımada projesinin tamamlanması halinde, hem yöre insanına istihdam hem de ekonomiye katkı sağlanmış olacak. Gölün güney tarafı 200 çeşit göçmen kuş türünü barındırırken, kuzey tarafında da dünyanın 3. büyük şelalesi olan Tortum şelalesi yer alıyor. Hem 2025 turizm başkenti olarak seçilen Erzurum’da ziyaretçilere farklı destinasyonlar sunulsa fena mı olur?
Tüm dünya çayırından bayırından para kazanırken, biz muhteşem doğasıyla Tortum gölü yarımadasını, turizme kazandırıp, ekonomik değer sağlayamıyorsak..! Gidin işinize..!
Kış memleketi Erzurum'da şu proje hayata geçse şehir resmen çağ atlar. Deniz sefası yapar. Vapur gezisi yapar. Tatil köyü sefası sürer. Ama bizde o ufuk ne arar?