Hayat kişilerin tarzlarıyla yaşanan hikâyeler toplamıdır! Tarzlarda irfan, inançlarda takva yaşamlarda etkendir. Çok bilgiliyseniz; irfanınız yoksa bilgi sadece yüktür, hayatınıza olumlu katkı sağlamaz!

İslam iki ana bölümde yaşanır. Allah’ın emir ve yasaklarına uymak, haramlarından kaçmak! İkincisi ise ibadetleri Allah’ın buyurduğu gibi yapmak! Bu ikisine uymak takvadır.

İrfan anlamak, izan ise anlama kabiliyeti!

Kuran’ı anlarsanız (irfan), Kurana uyarsanız takva sahibi olursunuz!Kurana uymak; adaletli düşünmeği öğrenmek, adaletli olmak, ana babaya, akrabalara bakmak, haram lokma yememek, devlet millet malına el uzatmamak, adam kayırmamak, yalan söylememek, iftira atmamak, başkalarına zulüm etmemek, zina etmemek, fiili livata ve bütün cinsi sapkınlık sayılan çirkin işlere yaklaşmamak, çoluk çocuğa taciz, tecavüz, bademleme yapmamak, devletin malını başkalarına peşkeş çekmemek, faiz yememek, israf yapmamak, başkalarının hakkını gasp etmemek, akitleştiğinizde akti bozmamak, emanetlere ihanet etmemek, insanları aldatmamak, kendi yemediğin bir şeyi başkasına yedirmemek, iltimas yapmamak, rüşvet alıp- vermemek, insanları kandırmamak, ihanet etmemek, hiçbir canlıya, eşinize, çocuğunuza, hayvanlara şiddet uygulamamak, tartıda hile yapmamak..Ve eğer bir makamdaysanız bir yolsuzluğun üstünü kapatmamak, suçları görmezden gelmemek!

İbadetler, ancak bu kötü adetleri bıraktıktan sonra değer kazanır ve insan ancak o zaman takva sahibi olur!

Eğer bu kötülüklerden birisi var ise ve o zaman ibadetlerden, nafilelerden medet umuluyorsa; bunun adı irfansızlıktır!

Ve bu yukarıda saydığım günahların başına şirki koyun! Allah’tan başkasından bir şey istemek, Allah’tan başkasında Allah’ın kudreti olduğunu söylemek, buna inanmak, türbelerden bir şey beklemek, dini cemaat, lider, şeyh gibi insanların gayb bilgisine inanmak ve insan veya kâinatta tasarruf sahibi olduklarına inanmak şirktir! Şirk, İslam’ın Tevhid akaidine ters düşmektir.

Ve tesbihatla, falan duayı bilmem kaç defa okumakla, bilmem kaç defa selatuselam okumakla ne takva olur, ne bir günah affolur! Bunu size söyleyenler irfandan, takvadan, Kuran’dan habersiz insanlardır!

İman etmişseniz irfana çok fazla ihtiyaç vardır, irfanı geliştirmek, bilgilenmek ve sonunda takvaya ulaşmak dünya ve ahret için kişinin kendisine yapabileceği en büyük iyilik ve yardımdır!

Dini referansları din adamıyım diye etiketlenen veya kendilerini etiketleyen insanlardan almak; takvayı yakalama şansını sıfıra indirir. Ortalıkta din adamı diye dolaşan, sakalı göbeğinde, kılık kıyafeti, cübbesi, sarığı ile irfandan yoksun, süslü konuşmaları, bağırmaları, kendisiyle alay eden esprileri ile Kuran’dan habersiz, Kuransız, şarlatan din adamları o kadar çok üredi ki; Kuran’ı kendi dilinde okumayan Müslümanları şirk başta olmak üzere birçok hataya götürebilirler.

İrfan eksikliği ise Kuran’ı, kâinatı, insanı, yaradılış amacını ve kendisini anlamak, kişinin kendisini tanımak gibi çok önemli başlıkların gözden kaçmasını ve hayata girmesine engeldir!

İslam’da kisve yoktur, kisvede irfan ve takva aramak hatadır. (Bayanlar için Bkz. Ahzab 59. ayet ve Nur Suresi 31. Ayet).

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.