Eskiler derler ki; Erzurumlunun üç korkusu vardır. Kış, Rus ve Ramazan. Erzurum’u dört kere işgal eden ve yıllarca kalan Ruslar, bölgede petrol çıkarmış ve giderken de kuyuları kapatmışlardı. Takvimler 1969 yılını gösterdiğinde MTA Erzurum’un Pasinler ilçesinde sondaj çalışması yapıyordu. Ekip petrolü buldu ve hükümete haber verildi. Hükümetten gelen emirle, kuyular kapatıldı ve ekip başka bir bölgeye yönlendirildi..! Sonrasında ise kimsenin ilgi alanına girmedi. Kim bilir belki de Pasinler, petrolün üzerinde yüzüyordu..! Öyle ya… Rus’a var da bize yok mu..?

2005 yılında yapımı tamamlanan bin 768 kilometre uzunluktaki Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattıyla, Azerbaycan Sangaçal terminalinden gelen petrol, Erzurum ovasından geçerek Ceyhan deniz terminaline taşınmaya başlandı. Yine aynı hat üzerinde Azeri gazı, Trans Anadolu doğal gaz boru (TANAP) hattıyla da Erzurum’dan Avrupa’ya taşınmaya başlandı. Bu süre içerisinde yapılan ulaşım yatırımlarıyla Karadeniz limanlarına ulaşım kolaylaştı.

2019 yılında Erzurum’a petrol rafinerisi kurulmasına karar verildi. Vali Okay Memiş, ‘’Fizibilitelerini yaptığımız rüya bir projemiz var. Azerbaycan’ın petrol şirketi SOCAR ile irtibat halindeyiz. Şirket Erzurum’da 3,5 milyar dolarlık petrol rafinerisi kurmak istiyor. Bu bizim rüya projemiz’’ diyerek şehre müjde vermişti. Ama sonra ne oldu kimse bilmiyor… Petrol rafinerisi; ‘’Ham petrolün arıtılarak benzin, mazot, asfalt, Lpg ve fuel oil’e dönüştürüldüğü endüstriyel tesis’’. Ülkemizdeki en büyük rafineriler; İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman’da bulunuyor.

Petrol ve doğal gaz hatları üzerinde bulunan Erzurum’da 1999 yılında doğal gaz çevrim santrali, 2019 yılında da petrol rafinerisi gündeme gelmiş ama her iki yatırımda ’'Siyasi pısırıklığımız''’ neticesinde söylendiğiyle kalmıştı. Şehrimizin siyasileri lütfedip üzerine gidebilseydi eğer rafineri rüyası 3 buçuk milyar dolarlık bir yatırıma dönüşecek ve Erzurum adeta ayağa kalkacaktı. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’a gelen Memleket partisi Genel başkanı Muharrem İnce’nin sorduğu ‘’Petrol rafinerisi’’ görünen o ki yalan oldu..!

Hatırlatmış olalım. BTC ve TANAP projeleriyle Erzurum bir enerji koridoru. 2006 yılından bugüne kadar sadece BTC hattıyla taşınan petrol 482 milyon ton. Erzurum’da rafineri kurulabilseydi eğer, binlerce kişi istihdam edilecek ve Erzurum’un nüfusu üçe katlanacaktı. İnsan bu noktada sormadan edemiyor. 1877-1878 yılında Aziziye tabyalarında ordusunu kurtaran Erzurum’un hiç lobisi yok mu? Haydi yok diyelim. Peki, 1919 yılında cumhuriyetin temellerini atan ve vatanın daima borçlu kaldığı bu şehrin siyasi gücüde mi yok?

O halde, batsın siyasetiniz..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Muammer Toraman 2022-01-30 13:18:43

Pasinler de bahsedilen petrol kuyularından biri Altınbaşak köyünde Tahsin Toraman amcamın tarlasındadır. Halen daha temelleri ve sondaj borusu mevcut durmaktadır. Büyüklerin anlattığına göre petrol bulunur ve hükümetin emri ile kuyu köreltilir

Avatar
Fevzi Polat 2022-01-29 15:20:11

Erzurum’da doğalgaz çevrim santrali kurulması gerçekten rantabl bir proje mi? Konu üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde bu bölgede doğalgaz çevrim santrali kurmaktan vazgeçilmiş olabilir mi? Çünkü; 1- yüksek rakımlı bölgelerde, yeterli yanma sağlanamıyor. Düşük rakamlı bölgelerde aynı miktar doğal gazdan, daha fazla enerji alınıyor. 2- Bölgede özellikle Çoruh vadisinde büyük miktarda elektrik üretiliyor. Burada üretilen elektriğin yüzde 30’u bölgemizin ihtiyaçlarını karşılamakta, artan % 70’i batı bölgelerimizin enerji talebini karşılamakta kullanılıyor. Enerji nakil hatlarından, batı bölgelerimize taşınan enerjinin ısıya dönüşmesinden dolayı ortalama kaybımız %15 bu sebeplerden dolayı Doğalgaz Çevrim Santrallerinin Erzurum’da kurulması rantabl bulunmadığı için bu projeden vazgeçildi.