Gelişmek; insanların düşüncelerinin varlığı, yokluğu, sıklığı ve gerçek olup olmadıkları ile yakından ilgili olduğu gibi sistemle de yakından ilgilidir. Sistemleri insanların kendileri seçerler gibi görünür, aslında öyle olmalıdır. Sistem belirlemek bilgi, akıl, görgü işidir.

Bilgilen, düşün, hareket et!

Bilgi yok, düşünce yok, hedef yok; otur Ali otur!

Bilgilerin kesin olduğunu kabul etmek; dogma! Kontrol kalemini prize sokar, elektriğin olduğunu ispatlarsın. Bu kesin bilgidir. Elini prize sokamazsın. Tartışmaya kapalıdır. Fikir ise bu prize nasıl müdahale edilip elle tutulacağı hakkında fikirler, yollar üretip çare bulmaya çalışmaktır.

Gelişmek; sorulara aşinalık, sorulara mantıklı cevap bulmak, belgelere dayandırmakla bilgilerin hayata geçmesiyle gerçekleşir.

Yüzen Opera ’da bir bayan sevgilisine gün içinde ne yaptıklarıyla alakalı on yedi soru soruyor. Nereye gittin, niçin, ne yaptın, neden, niye, nasıl, neden, niye, niçin, nasıl, neden, ne kadar sorularıyla gittiği yerdeki haberleri anlamlandırdı. Bu çok öğrenmemiz gereken bir şey; bana göre! Sebepler, sonuçlar ve anlamlandırmak; anlamak!

Alfred Adler, temel arzu ve hedeflerimizin ait olmak ve kendini değerli hissetmek olduğuna inanmış. Aitlik; ait olduğun herhangi bir kuruma soru sormaya izin vermez. Niçinler, nedenler, anlamlar önemli değildir, ait olduğun kurumun kararları esastır, itiraz istenmez.

Sorgulamayı, soru sormayı abes sayan, itaatsizlik, hatta anarşistlik, teröristlik sayan siyasi yapılar, liderler veya cemaatler aitlik duyguları ile insanları istedikleri gibi yönlendirerek; kendi istedikleri hedeflerine ulaşıyorlar!

Edison on bin defa ampulü bulmak için deney yaptı, on bin rakamını tek tek saymadıktan sonra on binin ne kadar ettiğini anlayamayız. Vazgeçmedi. Bilgisini yeniledi, bilgilerini güncelledi, gelişti ve sonunda ampulü buldu. Her yaptığı deneyde niye başarılı olamadığı ile ilgili sorular sordu, cevaplar aradı.

Günümüzde bu kaygan, kalleş, kapitalist, acımasız ortamda sağ salim kalabilmek, var olabilmek ve yarınlara mutlu tek parça ulaşmamızın tek çaresi; bilgilenmek, çok okumak, çok düşünmek, sorulara gerçek cevaplar bulmak, doğruya kulak asıp hayatımıza geçirmek ve aitlik ihtiva eden her türlü durumdan kurtulmakla olur!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.