En aktif deprem kuşağında yer alan ülkemizde; Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu olmak üzere üç tane fay hattı var. Deprem ülkesi olmamıza rağmen, ne meskenlerimiz ne de bizler depremlere hazırız. Allah resulü ‘’Önce deveni bağla, sonra tevekkül et’’ diye uyarırken, ümmet saldım çayıra, mevlam kayıra diyor.

Ülke olarak defalarca aynı acıyı yaşamış olmamıza rağmen ne yazık ki, ders almıyoruz. Hiç deprem riski olmayan Avrupa’da insanlar iki katlı bahçeli evlerde, sefa sürerken, bizler yaptığımız binalarla gökyüzüne ulaşmaya çalışıyor, altında can veriyoruz. Mülk suresi 16. ayette yaradan buyuruyor ki; ‘’Allahın sizi yerin dibine batırmayacağından emin misiniz? Bir de bakarsınız yeryüzü altüst olmuş’’…

Allah kulunu cezalandırmaz sadece dener. Fatır suresi 45. ayette yaradan buyuruyor ki; ‘’Allah insanları cezalandırsaydı dünyada canlı bırakmazdı’’. Misal Japonya… Sürekli depremle iç içe yaşayan bir ülke. Ama tedbirlerini, eğitimlerini aldıkları için Japonlara göre, deprem sıradanlaşmış. Ne canlarına ne de mallarına zarar geliyor. Ya bizde..? Savaşta kaybedilmeyecek kadar insanımızı doğal afetlerde kaybediyoruz.

Lamba mı sallanıyor? Ne zaman deprem olacak? Sel gelir mi? Fırtına bizim çatıyı uçuracak mı? diye sorarak bekliyoruz. Cenabı Allah, ‘’Dağlar arza çakılan çivilerdir’’ diye buyururken, tarım arazilerine, ovalara, derelerin içine bina yapıyorsak, aklımızı kullanmadığımız için hepimiz büyük günaha giriyoruz demektir. Bu topraklarda, memleketim Erzurum’da herkes arama kurtarmayı, ilk yardımı askerlik gibi öğrenmeli, zorunlu ders gibi almalı. Gördük ki afetlerde eğitimli insanlar can kurtarırken, diğerleri cenaze evinde sadece sohbet ediyor.

Kesinlikle ateş düştüğü yeri yakıyor, benimkisi hariçten gazel okuma, bunun farkındayım ama ismini taşımaya gayret ettiğim adalet güneşi, hazreti Ömer der ki; ‘’ İnsanlarla güzel dostluk kurmak, aklın yarısı, yerinde sual sormak, ilmin yarısı, iyi tedbir almak da yaşamanın yarısıdır’’. Aksi halde hep kaybedecek, hep ağlayacak, hep isyan edeceğiz..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dadaş 2023-02-25 23:02:37

Artık erzurumun olmazsa olmazı sismik izalatör ve karbon elyaflı binaların yapılması.O zaman deprem olmuş kime ne TEDBİR KULDAN TAKDİR ALLAH'tan sözü gediğine oturur.Belediye kesin olmazsa olmazı olarak projelere ekletmeli.Editör sana düşende bu yazdıklarımı belediyeye ulaştırman