“Aydın olmak, modaya uygun elbise ve şapka giymek, kolalı gömlek taşımak değildir. Aydın zümre, milletin beyni gibidir. Millet sizi iyi bir öğrenim gördükten sonra, iyi bir maaş alarak akşamları kahvehanelerde iskambil masasının başına geçip eğlenesiniz diye okutmamıştır. .” Onlar aydınların küflenmişidir.” Snellman, böyle diyor.

Medeni olamazlarsa Snellman’a göre Finlandiya daima istila edilebilir. Askeri açından kendilerinden güçlü komşularına direnebilmelerinin tek yolu onlardan kültürce üstün olmaktan geçer”.

“Ne zaman bizim küçük milletimiz kendi büyük komşularından daha yüksek medeniyete sahip olursa, o zaman tehlike bertaraf edilmiştir! Snellman, özetle; siyaseti meslek edinenlere, din adamlarına, ordu-polis mensuplarına, köylülere, iş adamlarına, akademisyenlere ve hele de öğretmenlere de sizin göreviniz medeniyet seviyenizi yükseltmek ve insanlara da medeniyet seviyelerini nasıl yükselteceklerini öğretmektir diyor!

Medeni, aydın, akıllı, çalışkan olmalıyız, ilim yapmalıyız, bilgimizi her an geliştirmeliyiz. Deliler gibi üretmeliyiz. Deliler gibi okumalıyız, hiç ara vermeden, hiç aksatmadan. Nezaket sahibi ve merhametli olmalıyız. Kibar ve nazik olmalıyız. Özetle medeniyet bu. Dünya ile yarışmalıyız, dünyayı üretmede ve medeniyette geçmeliyiz.

Eğer akıllı olup; okumaz, ilim yapmaz, üretmez, aydınlanmaz, çağdaş medeniyet seviyesini yakalayamazsak; ayakta kalamayız.

İslam dünyası darmadağın, din adamları darmadağın, ilim, bilim, teknoloji, üretim yok. İsrail ise durmadan üretiyor. İsrail’in; bugün yaptıkları kabul edilemez! Askerlerimize soru sormayacağız, suçlamayacağız diyebilmek, insanlık dışı, asla haklı görülemez.

Anlayanlar anladılar! Düşmanın silahıyla silahlanacaktık, bu dinimizin emriydi, hani? İsrail silahın envayi çeşidini üretti, bütün emperyalist ülkeler ürettiler, İslam dünyası uçağını, silahını onlardan aldılar. Başka söze gerek var mı?

Dostumuz kendimiziz. Başka dost yok; bunu çok iyi öğrenmeliyiz. Bir duruşumuz, bir omurgamız, bir varlığımızın olması ve aklı ön plana çıkarıp düşünmemiz elbette şarttır!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.