Küçük yaşlarımızdan itibaren çevremizdeki yakınlarımızla dinimiz İslam’ı öğrenmek için çaba göstermişizdir. Önce günahlar sevaplar çerçevesinde ve daha sonra daha çok nasıl davranmamız gerektiği konusunda bilgi toplamaya çalışırdık!

Şahsen en büyük kaynağım ilmihal, büyük hadis kitapları (İmam Gazali), ramazanları hocaların vaizleri, sohbet etmeğe fırsat bulduğum hocalarımızdı. Temel bilgim ise dedelerim, ninelerim ve sonra ana babam, aile büyüklerim! Sonra elime geçen kütüphanemizdeki dini kitaplar, fetvalar gibi kitaplarla bilgimi genişletmeye çalıştım. Aslında din dersi hocamız rahmetli İhsan Yağız ortaokulda “İslam Prensipleri” diye bir kitap tavsiye etmişti. İlk ve doğru bilgilere oradan ulaştım diyebilirim!

Mahallemizin imamının eşi anneme bir meal kitabını hediye etmiş. Annem de kendi el yazısıyla “Kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur” Rad 28.Ayet!) ayetini yazmış! Rad 28. Ayetin manasını aynı mealden bakarak okudum. Sonra meali baştan sona okudum, yani hatim ettim. Sonra bir daha okudum. Sonra gördüm ki; her okuyuş ve düşünüşte yeni bir konuya rastlıyorum, sanki daha önce görmemişim gibi; bu bir Kuran’ın mucizesi de olabilir diye düşündüm.

Hani bazı vaazlar, bazı kitaplar ve bazı cemaatlerin sözcüleri ile Kuran’ı henüz kendi dilinde okumamış kulaktan dolma bilgilerle âlim(!) kesilen insanlar; “Siz Kuran’ı anlamazsınız” diyerek Allah’a muhalefet ettiklerinin farkında olmadan kafadan sallıyorlar! Hatta daha da çılgın hoca ve cemaatler çıkıyor ve “Kuran Müslümanlığı” çıkaranlar yani Kuran’ı kendi dilinde okuyarak Kuran’a uyanları harici ilan ediyorlar!

Mesela; Kuran’da Allah buyuruyor ki; “Ey iman edenler, Cuma günü çağrıldığınızda Allah’ı anmaya koşun, alışverişi bırakın, eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır”. Cuma 9. Ayet! Ayet, ey iman edenler diye hitap ediyor, burada hoca, ulema, âlim ve cemaat liderleri kadınlara Cuma namazının farz olmadığını nasıl söyleyebiliyorlar; anlamak mümkün değildir”! Kadınları iman edenler olarak mı görmüyorlar, diye düşünmeden edemiyorsunuz!

Cuma namazı kadınlara da farzdır, erkeklere olduğu kadar! Adı geçen hoca, ulema veya cemaat sözcüleri durmadan daha önce yazılmış kitaplardan, kendi hocalarının aldığı bilgilerden okuyorlar, Kuran okusalar görecekler! Kadınlarımız, hocaların kadınlara farz değil sözü ile Cuma namazını kılmazlarsa, vebalden kurtulamazlar! Hocaların bu konudaki ısrar ve cesaretleri onlara itimadımı çok zayıflatmıştır. Cuma namazı gibi çok örnek vardır!

Dini bilgileri pekiştirmek için sürekli olarak ashap hayatından örnekler vererek, tefrikalarla pekiştirmek, duygulara hitap eden konuşma tarzları ile mağdurları anlatarak, dinleyerek İslam öğrenilmez!

İslam, Kuran okuyarak, üzerinde düşünerek, anlamaya çalışılarak öğrenilir!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.