Ramazan geldiğinde, vaaz vermek için uygun ortam oluşur bu uygun ortamlarda cami ve görsel medyada dini konular üzerinde insanlara hocalar tarafından öğütler verilir.

Şurada mutabık kalmak isterim ki; dinimizde uhrevi sınıf, hoca, vaaz, müezzin, müftülük gibi makamlar yoktur! Ve gene mutabık kalmak isterim ki; nakledilen her konu Kuran olmalıdır. Bir kimse samimi olarak Allah’ın emirlerini tam olarak öğrenmek istiyorsa, mutlaka kendi dilinde okuduğu Kuran’a bakmalıdır!

Ahlak konusunda da Kuran ve Peygamberimizin hayatı referans alınmalıdır. Din adamları kisvesini giyenler dini konularda cinsellik üzerine birçok kendi görüşlerini, tefrikaları anlatırlar. Bir çoğusu da İslam’a, insana, insanlığa çok ters gelen görüşlerdir! Kuran’dan hiçbir ayeti göstermezler, söylemezler.

Aşağıda Kuran’dan ahlak ile ilgili ayetler sunacağım!

Eş ve akraba;

“Allah eşlerinizle birbirinize verdiğiniz sözleri tutmanızı ve akrabalarla ilişkilerinizi kesmemenizi” emrediyor Nisa 1. Ayet! Boşanmaların artma sebebi üzerinde o halde çok düşünmek gerekir?

Faiz!

“Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve şayet müminlerseniz faizi terk edin”. Bakara 278. Ayet!

Fiili Livata, oğlancılık;

“Kadınları bırakıp şehvetle erkeklere yaklaşıyorsunuz. Doğrusu siz, haddi aşan azgın bir toplumsunuz.” Ar’af 81. Ayet! Azgın toplumların sonlarını merak edenler, Kuran’dan takip edebilirler! Bu konuda azgınlık gösteren din adamı kisvesi taşıyanlar, görmezden gelenler, sessiz kalanlar, elinde olup yargılamayanlar, buğz etmeyenler de azgın toplum tanımının içinde yer alırlar!

Adam Öldürmek; şiddet!

“Bir mümini kasten öldürenin cezası ise, içinde ebedî kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lânetlemiş ve onun için pek büyük bir azap hazırlamıştır”. Nisa 93. Ayet!Ki dört kitapta da Allah’ın emirleri arasında insan öldürmek yasaklanmıştır!

Eşlerine şiddet göstererek katledenler, çoluk çocuğa tecavüz ederek öldürenler, dünya çıkarları için veya kin veya nefretinden insan öldürenler bu toplumun içinden çıkıyor. Yılda 300 kadın cinayeti; korkunç!

Yolsuzluk, hırsızlık, adam kayırma, rüşvet;

”Birbirinizin malını haksız yollarla yemeyin. Başkalarına ait bazı malları, günah olduğunu bile bile haksız yolla yemek için mevki ve makam sahiplerine rüşvet vermeyin. Bakara 288. Ayet! Başkalarına ait malların hükmünde elbette en büyüğü devletin, milletin malı olan beytülmaldır!

Adalet;

“Şüphesiz Allah size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adâletle hükmetmenizi emrediyor. Böylece Allah size ne güzel öğüt veriyor! Doğrusu Allah her şeyi hakkiyle işiten, kemâliyle görendir.” Nisa58. Ayet!

Adalet!

“Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutan ve adâletle şâhitlik eden kimseler olun. Bir topluluğa duyduğunuz öfke, sakın sizi adaletsiz davranmaya sevk etmesin! Adaletli olun; takvaya en uygunu, en yakışanı budur. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, bütün yaptıklarınızdan haberdardır”. Maide 8. Ayet!

Ve yine adalet!

“Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara, ana babaya yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor”. Nahl 90. Ayet! Her Cuma günü hutbede dinliyoruz, sadece dinliyoruz!

Yalan ve iftira!

"Yalan söyleyenler, iftira edenler, ancak Allah'ın ayetlerine inanmayanlardır. İşte onlar, yalancıların ta kendileridir.” (Nahl 105)

Doğru ahlak bilgisi ve gereği Kuran’da varken gidin dinleyin vaaz verenleri, hangisi bu ayetleri anlatıyorlar kürsülerden? Niçin anlatmıyorlar; sebebini bilemiyorum. Kendilerinden öncekileri hep kopyaladıklarından olabilir!

Yukarıda yazılanlardan birisi sizde varsa, güzel ahlaklı değilsiniz! Güzel ahlaklı değilseniz, dünyada da ahrette de sıkıntının büyük olduğunu Kuran söylüyor!

Ne sarık cübbe, ne takke, ne tespih ne sakal, ne dini temsil ettiği lanse edilmeye çalışılan kisve, ne tarikat, ne cemaat ne başka bir şey insanı güzel ahlaklı yapmaz. İnsanı sadece Allah’a ve Resulüne hayat tarzını uydurmak kurtarabilir.

Son söz!

“Kim Resul’e itaat ederse hiç şüphesiz Allah’a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse seni, onların üzerine koruyucu göndermedik”. Nisa 80. Ayet!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.