Enam suresi 59. ayette yaradan buyuruyor ki; ‘’Gaybın anahtarı Allah'ın yanındadır. O’nun bilgisi dışında bir yaprak bile düşmez’’… Bu konuda kimsenin bir itirazı olmaz olamaz. Bilim insanlarının tespitlerine göre; Ülkemizde artık dört mevsim değil, bir serin ve soğuk bir de sıcak ve ılık olmak üzere iki mevsim yaşanıyor. Çünkü, artık tropikal iklim dönemi başladı.

Verimli ve kurak yıllar tarih boyunca hep var oldu. Şöyle ki, 1960’lı yıllarda hava sıcaklığı yüksekti ve çok fazla yağış vardı. 70’lerde sıcaklıklarla beraber yağışta azaldı ve kuraklık yaşandı. 80’li yıllara gelindiğinde sıcaklıklarda ve yağışlardaki artıştan dolayı verimli bir dönem yaşandı. 1990’larda sıcaklıklarda ani bir düşüş olurken, yağışlarda azaldı. 2008’li yıllarda sıcaklıklardaki düşüşle beraber yağış azaldı ve verim düştü. İşte bu yağışın artması olayına küresel ısınma denildi.

Ancak şimdi tam tersi oldu. Su buharlaşmadığı için ne kar yağıyor ne de yağmur. Kuraklık kapıda..! Buna da küresel soğuma deniliyor. 2021 yılı Ocak ayında ‘’Kar yağmıyor, çünkü’’ başlıklı yazımda, kar yağmamasının sebeplerini, 2022 yılı Haziran ayında da‘’Kuruyacağız’’ başlıklı yazımda, 2023 yılıyla birlikte küresel soğuma döneminin başlayacağını ve çözüm yollarını Klimatoloji uzmanlarının tespitleriyle anlatmıştım. Merak mı ettiniz? Açın oku’yun o halde..!

Kuzeyden gelmesi gereken kutupsal cepheleri Gröland blokajının engellemesinden dolayı yağış yok. Bu da sıcaklıkları artırdı, kar yağışını engelledi. 1800’lü yılların sonundan itibaren sanayi devrimiyle başlayan ardından kömür, petrol gibi fosil yakıtların kullanımıyla devam eden süreç bugün de şehirleşme nedeniyle, şehir ısı adaları oluşmasına neden oldu. Yani artık şu her tarafa beton binalar dikmekten vazgeçmez, ağaçlandırma yapmaz, yenilenebilir yakıt, temiz enerji kullanmaz isek, su ve gıda savaşlarıyla birbirimizi yiyeceğiz..!

Ha birde uzmanlar diyorlar ki, şu geçmeyen ortalığın hastalığı var ya onun sebebi de gökten düşmeyen kar… Kar yağmadığı için mikroplar havada asılı kaldı ve hastalıklar arttı… Bu arada suyun başındaki memleketim Erzurum, tedbirlerini en fazla seviyede almış bir şehir. ‘’Erzurum’un küresel aklı’’ başlıklı yazımda anlattım. Dilerseniz onu da oku’yun. Gerisini ise görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler… Hem yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya değil mi?

Âlemlerin rabbi, Hadid suresi 4. ayette buyuruyor ki; ‘’Gökleri ve yeri yaratan, arşa hükmeden O’dur. O yere gireni de, ondan çıkanı da, gökten ineni de göğe yükseleni de bilir. Nerede olursanız olun, O daima sizinledir’’.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.