2023 yılına girdiğimiz şu günlerde seçim içinde çalışmalar başlamış durumda. Geçen seneden bugüne kadar İş Dünyası haricinde kamuda çalışan, memuru, işçisi, emeklisi, asgari ücretlisi en az iki defa zam yapılmasına rağmen iş dünyasının beklediği vergi ve SGK affı hala daha gelmemesi işverenleri zor duruma sokmuş durumda.

SGK primi ödeyen, ülke ekonomisine katma değer sağlayan milyonlarca KOBİ’nin beklediği SGK ve vergi affı, yapılandırma, matrah artırımı torba yasaya eklenmedi. Böyle giderse yakında ortada esnaf-KOBİ kalmayacak çünkü Üç kuruşluk banka hesaplarına bile kısıtlama geliyor ve çember gittikçe de daralmaktadır.

Korona virüsün başladığı andan itibaren bugüne kadar asıl zor durumda olan ve bu ülkenin kılcal damarı ve deyimi yerinde ise tüm yükü sırtlayan KOBİ’lere torba yasadan çıkacak affın bir an önce gelmesi rahat bir nefes almasını sağlayacaktır.

SGK da borç faizleri silinip mantıklı ödeme takvimi oluşturulmalıdır. Acilen son 10 yılı kapsayan vergi affı çıkarılarak10 yıldır tahsil edilemeyen cezalar silinmeli faiz kısmı tamamen affedilmeli ve hem SGK hem de Vergi de uzun vadeli ödeme planı yapılmalıdır

Özellikle SGK affının gelmediği gibi primlerin yüksek oranda artması işverenler açısından çok zor günlerin beklediğini söyleyebiliriz.

Sn Cumhurbaşkanımız Recep Tayip ERDOĞAN 17103 teşvikinin 2023 sonuna kadar uzatılacağını söylemişti ama hala daha sonuç alınamaması işverenleri hayal kırıklığına uğrattı.

Af gelmediği gibi İstihdamın arttırılması için 01.01.2018'den 31.12.2022 ye kadar uygulanan 17103 ve 27103 (4447 Geçici 19. Madde) teşviki için Cumhurbaşkanı henüz uzatılmaması daha büyük bir sıkıntı olacaktır.

17103 ve 27103 SAYILI TEŞVİKLERİN UZATILMASI ELZEM OLMUŞTUR

İşverenlerin yeni istihdam yaratması ve sürdürülmesi için 01.03.2011'den bu yana uygulanan 6111 (4447 Geçici 10. Madde) teşviki 29.12.2022'de resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 31.12.2023'e kadar uzatılması işverenleri bir nebzede olsa rahatlattı. Ama eğer teşvik uzamazsa işverenler maliyetlerinin aşağıda yazdığım belirttiğim oranda artması nedeniyle ya kayıt dışı istihdam ya da işten çıkartmalar başlayabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.