Telefon icat edildiğinde anlamsız bir oyuncak diye küçümsenmişti. Aptal denilerek okuldan atılan şahısta ampulü icat etmişti. Eleştiri, kibir ve bazen de dehşete düşüren cehaletle kendi değerlerimizi yok ediyoruz. Sonrada, ‘’Bizden bir şey olmaz. Bütün icatları batılılar yapıyor’’ diyoruz.

Hayatı kolaylaştırıcı aletleri yapan, insanlığın hizmetine sunan insanlara mucit yaptığına da icat deniliyor. Erzurumlu motor ustası Sabit Çalışır, bir mucit. Kimsenin bugüne kadar yapamadığı, saatte 1 litre mazot ve yağla yol alan Gümüş isimli bir araba yapmıştı geçmiş yıllarda. Kimin kapısını çaldıysa, ‘’İcat çıkarma’’ denilerek çevrildi.

Erzurum’un Pasinler ilçesindeki atölyesinde yaptığı yeni icadının ise dünyada eşi benzeri yok. Hiçbir enerji merkezine bağlı olmadan çalışan manyetik alan motoru icat etti. Yani barajlarda üretilen enerji bu icatla sıfır masrafla üretilebilecek. Sabit usta, birkaç üniversitede bilim insanlarına bu icadını anlattı ama aldığı cevap ‘’İcat çıkarma. Olmaz öyle şey’’ oldu.

Sabit Çalışır’ın istediği desteklenip alet edevat sağlanmak, atölyesinin de bilim merkezine dönüştürülmesi. Eski sağlık bakanı Recep Akdağ başta olmak üzere Erzurum siyasileri, işyerinin bilim merkezine dönüştürüleceğine dair söz verip, atölyesini istimlâk ettirdiler. İlçenin çıkışında dağ başında bir dükkân verdiler. Ne bilim merkezi oldu ne de arayan soran.

Yaşadıklarına içerleyen Sabit usta, cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a istediklerini, beklediklerini, kimlerin gerçek vatansever kimlerin ihanet içerisinde olduklarını anlatan bir mektup yazıp gönderdi. Bir de baskı aşamasında olan kitap yazdı. Yakında kapış kapış edilecek..!

Ömrünü ve servetini icatlara harcayan Sabit Çalışır’ın artık sabrı taştı. Yani, ‘’Tas itti mezhep karıştı’’…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nihat Özdemir 2023-09-30 09:11:10

ben patenti olan bir mucidim. Bu konuyu çok fuarlarda gördüm. Böyle bir şey mümkün değil. 100 yıl önce yapılmış denenmiş şeyler bunlar. E=m.c2

Avatar
Fevzi Polat 2023-09-29 19:06:01

Bilimsel konuları gündeme taşımadan önce, bu konularda eğitim almış bir uzmana danışmakta fayda var. Bilime saygının gereği budur. Atatürk Üniversitemizde ya da Erzurum Teknik Üniversitemizde eğitim, öğretim veren bir makine mühendisimize danışmak gerekir diye düşünüyorum. Selamlar

Avatar
Karaca Seyfeddin 2023-09-29 13:24:47

Yatsın kalksın ki ev hapsi falan vermemişler, bu ülkede diploması olmayan bilim adamı olamaz olsa olsa mucit dayı olur. Tarih tekerrürden ibaret, bu adamda bildikleri ile hakkın rahmetine kavuşur icatlarıda onun ile sinine kadar gider. Zaten buluşu bırak hayata geçmeyi, çizimleri kağıt üzerine dökülse hemen bir uçak kazasına kurban gider.

Avatar
Fatih Demirbilek 2023-09-29 12:46:31

Bu ülkede fikrini meydana çıkarıcan kapalı kutu şeklinde bol bol millete seyrettircen seyrettirirkende para kazanacan sen onlara yalvaracagina bu milleti melik melik kendine yalvartacaksin bu millete bu yaraşır

Avatar
Hüsnü yardımcıoğlu 2023-09-29 11:25:50

''İcat çıkarma be dayı'' on numara bir tespit. Tebrikler