Tevrat’ın tekvin bölümünde 6. bab, 3. ayette; ‘’Ve rab dedi ki, insanın ömrü 120 yıl olacaktır’’ yazılıdır. Kur’an-ı kerimin Abese suresi 24. ayetinde ise, ‘’Her şeyden önce yediklerinize bakın’’ denilir. Bugün yaşadığımız ömür 65-70 yıl. İnsanların yüzde 90’ı hastalıklardan muzdarip. İnsanlar, lezzet ve haz eksenli yaşıyor. Nasıl mı? İlk insanın cennetten kovulma sebebi de haz ve boğaz.

Doğru beslenme ve doğru hayat sürülmesi halinde beden hastalanmamak üzere tasarlanmıştır. Allah resulü, ‘’İnsanın doldurduğu en kötü kap midesidir’’ derken Hz. Davut’ta, ‘’Gün gelir insanın yedikleri kendisine tuzak olur’’ diye uyarır. İnsan yediklerine içtiklerine bakarsa görecektir ki, hastalıkların temelindeki unsur çok yemek ve karışık yemektir… Mümin suresi 31. ayette Mevla buyuruyor ki, ‘’Allah kuluna zulmetmez’’. Yani Sağlık cennet iken hastalık cehennemin ta kendisidir.

Her hastalığın temelinde tokluk vardır. Çok yemekle karaciğer dolar, kan akışı ağırlaşır, dolaşım yavaşlar, damarlar tıkanır ve kılcal damarlar çatlar felç meydana gelir. Hekimlerin piri ve hükümdarı İbn-i Sina’ya göre hastalık; ‘’Bir yediğini sindirmeden ikinci yemeği yemektir’’. Kur’an surelerinin isimlerine bakıldığı zamanda yeme içmenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Maide (Sofra), Enam (Nimet), Nahl (Arı), Tin (İncir ve zeytin)…

Diyabet uzmanları az ama sık yemeyi önerir az kısmı doğru ama sık yeme kısmı sıkıntıdır. Çünkü günlük gıda ihtiyacı her insanın yumruğu kadardır. Yemek yerken bir lokmayı en az 16 kez çiğnemek sindirimi kolaylaştırır. İslam tababet (Hekimlik) kitaplarında ise; ‘’Mümin bir öğün, insan iki öğün, hayvan üç öğün yer’’ denilir. Lokman hekim de der ki, ‘’Çok yeme, sıcak yeme, çok çiğne’’.

Erzurumlu İbrahim Hakkı; ‘’Hazım olmamış yemekler üzerine yemek yeme. Et ile süt, et ile ekmek, süt ile balık, et ile yoğurt ve ayran yeme. Yenirse hastalık sebebidir. Bağırsakları en hızlı düzelten besin ezilmeden yutulan sarımsak ile yıkamadan yenilen hurmadır. Su yemekten 2 saat önce veya sonra içilmeli. Aksi halde Siroz yapar’’ diyor.

Unutmayın, ‘’Çok yemek hastalık mayasıdır’’. Bir Mısır atasözüyle bitiriyorum. ‘’İnsan yediklerinin dörtte biriyle yaşar. Kalan dörtte üçü ile de doktoru geçindirir’’. Karar sizin..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.