Tatil yapmak her insanın hakkıdır, bu tartışılmaz! Tatilin şekli ise tartışmaya açıktır, kimine göre yan gelip yatmak, kimine göre denize girmek, kimisine göre bulunduğun ortamdan uzaklaşmak! Bazıları için ise bir yorgunluk ve aile içi ısrar sonucunda çile çekmek!

Bir de Hasankala’de çocukluğumuzda yapılan çadır tatilleri vardı. İki iki buçuk ay kadar kalınırdı ve genellikle dönüşlerde ben ağlardım. Sonra birçok yerde tatil yapma imkânım oldu ama hiç birisinde tatil keşke bitmeseydi demedim.

Efendim; Hasankale çocukluğumuzun tatil beldesi ve benim çok anlam yüklediğim bir coğrafyaydı; Hasankale. Akarsular, maden suyu çeşmeleri, balık avları, doğa gezintileri, bisiklet, kavgalarım, kaplıcalar, isyanlarım, yırtık pırtık gönül sayfaları yüklü günlükler! “Hani gönül oyunu bu izi kalmaz” demişlerdi, demek o da yalan mış, neyse! Bir başka Hasankale sevdalısı Kemal Emim, “mığızle Dadaş” derdi; neceydi bilmiyorum, kendisinin bildiğini de sanmıyorum, galiba orda dur anlamı taşırdı, duralım!

Evimizin yarı eşyası kamyonla Hasankale’ye taşınırdı. Gitme hazırlıkları on beş gün, bir ay önceden başlardı. Yakın, uzak akrabalar sözleşirler, daha önceden gider çadır yerleri ayarlarlardı.

Sonra Hasankale’ye tatile insanlar gelsinler diye iki odalı tek katlı evler yapıldı. Bir müddet de tatil öyle devam etti.

O meşhur“Akdeniz akşamları” şarkısını besteleyen Serhan Kelleözü,askerliğini Akdeniz yerine Hasankale’de yapsaydı, eminim ki; Hasankale Akşamları olarak yapardı.

Çadırların arasında gençler akşamları skeçler yaparlardı. Bazı akşamlar TRT sanatçılarından tatil yapanlar fasıl yaparlardı, tadına doyum olmazdı. Işıklar içinde, havaya yükselen mangal, semaver dumanları ortama ayrı bir hava katardı.

Geceler kısaydı ne yazık! Geceler sessiz değildi! Cıvıl cıvıldı! Hüsamettin Ceylan’ın sesi plaktan yükselirdi; “Gözünün yeşiline bin âşıkfeda olsun”! El cevap Esengül’den; “Taht kurmuşsun kalbime”!Bet sesimle eşlik ederdim müzik dünyasına; baraj kenarından; “Al yeşil geymiş allanır, çermik yolunda sallanır”!

Minik baraj, ışıl ışıl; mehtaplı gecelerin şahidi! Kıyısında âşıklar gezerdi! Ümitli, ümitsiz, gönüller ayran gibi kabarık, yaralı, bereli, buruk!

Sabahleyin erken kalkılır, erkekler kaplıcalara giderlerdi. Dönüşte Hasankale lavaşları alınır, çadırların önlerinde hazırlanan kahvaltı sofralarına oturulur, sohbetler edilirdi. Genellikle cumartesi Pazar günleri Hasankale tavası yaptırılırdı! Fırından daha çıkar çıkmaz kokusu çadırlara gelirdi.(!)

Odun ateşinde pişirilen dönerin kokusu caddelere yayılırdı. Yeşil soğanlı, süzme yoğurtlu cacıkları tek kelime ile süperdi! Hele ki ramazanda Hasankala’de pide yaptırmışsanız; o gün oruçtan söz edemezsiniz, otomatik olarak bozulurdu!

Sabahları stil (bakraç) ile yoğurt satılırdı. Bilmem ki dünyada o lezzette yoğurt kalmış mıdır? Ya kazlar, kaz yumurtaları alırdık!

Hasankaleli, Kağızman’a ve bir de eşi Ayşe teyzeye âşık hısımımız Osman amca rahmetli; elimde tepsiyle yolu karşıya geçmeğe çalışıyorum; “Aman Tevhit can, kamyon çarpar dikkat et; tavayı dökersin” (!), hiç unutmuyorum! Babama “Ya Necmi Bey, her yerde ay doğar ama bu Hasankala’de bir farklıdır, ha bir de Kağızman’da” derdi!

Hasankale’ye seçilen her belediye başkanı kendince bir düzenlemeye gitti. Bir şeyler yapmaya çalıştı, ancak ufuk frekansı denilen yerde takıldılar, kısa huzmeli bakış açısını geçemediler.

Hasankale benim için hâlâ çok değerli bir coğrafya, hep olmak istediğim bir yer! Hâlâ çok iyi bir tatil beldesi olabilir ümidini taşıyorum!

Ve Hasankale demişken; Hasankaleli dostlarıma, Hasankale sevenlere selam ve sevgiler sunuyorum!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dadaş 2022-08-07 23:41:38

Hasankale tarih kokan bir ilçe hakettiği yere getirilmelidir.Mesire alanı modern bir yapıya kavuşturulmalı kaplıca turizmi canlandırılmalı ürettiği mahsüllerin pazarlandığı köy pazarları kurulmalı merkezin trafiği rahatlatılmalı traktör v.s.sokulmamalı köy garajları bir noktada toplanmalı hatta bir garaj yapılmalı Koperatifleşme yapılarak üretilen yağ peynir v.s nin satıldığı marketler hem erzurumda hem ilçede kurulmalı sportif faaliyetler artırılmalı cirit güreş futbol Büyük şehirlerde yapılan Erzurum günlerinde stant açmalı bütün köylerde köy misafirhaneleri yapılarak köy özlemini çekenlerin uygun ücretlerle konaklanmasının sağlanması ilçeyi hareketlendirir.

Avatar
marifetname 2022-08-07 17:04:12

bana ne var bana ne ler oldugu surece bir adim ileri gitmeyen bir memleket haline geldi yillardir hertaraf ilerlerken biz hep göc veren ve hergecen gun ilce kapasitesini bile kaybedecek seviyeye gelmis elindeki tum kaynaklarini kaybetmis bir hale gelmis ilcenin girisinden icinden heryer mezrayi andirir oldu yazacak cok sey var keske o bahsettiguniz cadirlar zamaninin hasankalesi olsaydi keske

Avatar
Hasankalelı 2022-08-08 11:30:00

Maalesef hasankale cok bakımsız ilkel bir yer haline geldi

Avatar
Dadaş 2022-08-07 23:06:24

Hasankale malesef bakımsız profosyonel bir başkana ihtiyaç var.Yatırım getirebilecek genç dinamik birisi şöyle düşünüyorum kim olabilir.Aytın TAŞBAŞI bu genci değerlendirin.

Avatar
marifetname 2022-08-07 16:58:26

bana ne var bana ne faydasi var bana ne ler oldugu surece bazen hep beslenen ümitler artik bitiyor.yillardir