Erzurum lüks ev seven bir şehir. Bir yıl öncesine kadar Erzurum’da 200-400 bin lira bandında seyir eden evlerin fiyatları 700 bin ile 1 milyon lira seviyesine ulaştı hatta geçti bile. Her şeyin dövize endeksli olmasından dolayı inşaat işleri de durma noktasına geldi. İnşaat sektöründe kriz derinleşiyor. Lokomotif sektör için kesenin ağzını açan bankalar şimdi verdiği kredileri toplayamama riskiyle karşı karşıya kalmış durumda. En fazla kredi batıran sektörlerin başında da lokomotif sektör, inşaat sektörü geliyor.

İnşaat sektöründe harç bitti. İnşaat Müteahhitleri konfederasyonunun verilerine göre; İnşaat malzemelerindeki fiyat artışı son bir buçuk yılda yüzde 432 seviyesine ulaştı..! Aşırı zamlanan malzeme fiyatları Müteahhitleri çıkmaza sürükledi. Öyle ki, taahhüt edilen ve kat karşılığı yapılan projelere devam edilmeye çalışılsa da proje sözleşmelerinde fesih artışları çoğalmaya başladı. Kasım 2021 döneminde sektörde batık kredi oranı önceki yıla göre yüzde 21 artışla 30 milyar 290 milyon lira. (Yani eski parayla 30 katrilyon 290 trilyon lira) Gidişatın devamında yol kazaları artacak ve üretimde azalma, konut fiyatlarında da artış devam edecek.

2021 yılı Ocak-Ekim dönemde 6 bin 830 konutun satıldığı Erzurum, konut satışında 32. sırada. Önceki yılın aynı dönemine göre düşüş yüzde 17. Endeksa verilerine göre; Erzurum’da satılık konutların ortalama metre kare birim fiyatı bin 788 lira. Konut büyüklüğü ise 160 metre kare. Kasım 2021 sonu itibariyle satılık konutların fiyatlarında yüzde 31 oranında artış olmuş. Konut fiyatları en fazla Aşkale, Oltu ve Pasinler’de yükselirken, en çok kazandıranlar ise Pasinler, Tortum, Aziziye, Palandöken ve Yakutiye olmuş.

Erzurumluların en hassas noktası olan konutlarla ilgili pür melalimiz böyle. Memleket sahibinden satılık ev dolu. Bu şartlar altında ev almak Zekai Tunca’nın şarkısında dediği gibi;

‘’İmkansız imkansız imkansız’’

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dadaş 2022-01-17 21:27:01

Kalitesiz bir yapılaşma var ve pahalı parasını hak etmiyor.Dadaşım varını yokunu mütahide yatırıyor.Bu işten mütahit karlı çıkıyor.Kaç tane sitenin geniş bahçesi açık spor kompleksi var.Evler iç içe birbirinin güneşini kesiyor.Kapalı garajlar su damlatıyor.Bahçe düzenlemesi 3 5 ağaçtan ibaret.En önemlisi deprem kuşağındaki bu ilde konutlar fay hattından ne kadar uzaktalar fay hatları üzerinde yapılaşmalar ne kadar kontrol ediliyor daha çok yazarımda bu kadar yeterli