ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE YANGIN TATBİKATI

Atatürk Üniversitesi rektörlük binasında olası afet durumunda kapalı alan içerisinde kalanların kurtarılması ve yangına müdahale yöntemleri tatbikatla uygulandı.

05 Aralık 2014 Cuma 00:20
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE YANGIN TATBİKATI
Atatürk Üniversitesi Sivil Savunma Uzmanlığı koordinatörlüğünde, Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın da destek verdiği bir tatbikat düzenlendi. Tatbikat, olası afet durumunda kapalı alan içerisinde kalanların kurtarılması ve yangına müdahale yöntemlerine yönelik olarak Atatürk Üniversitesi Rektörlük binasında gerçekleşti. 

Tatbikat öncesinde, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonu’nda, Erzurum Büyükşehir Belediyesi`ne bağlı İtfaiye Daire Başkanlığı`ndan yangın eğitmeni Hüseyin Çolak, "Yangın nedir? Yanma nedir? Yanma sınıfları, yangına neden olan etkenler, yangın çeşitleri, yangın anında yapılması gerekenler ve alınması gereken önlemler ile yangın söndürme cihazları, söndürme yöntemleri" gibi konular hakkında bilgi verdi.

Etkinlikte konuşan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkaç, insanların ateş yakmaya cesaret eden tek canlı olduğunu, çünkü yangını nasıl söndüreceklerini bildiğini belirtti. Takkaç; " Çıkabilecek bir yangının fabrikalarımızı, evlerimizi, iş yerlerimizi yaktığını düşündüğümüzde, bugün yangın yarın işsizlik demek. Bugün yangın, yarın milli servetin yok olması demek. Bunların engellenmesi için çalışmamız lazım. Bir de yangın çıkmadan önce engellemek lazım. Bu hepimizin görevi, hayallerimizin yanıp gitmesine, yok olmasına izin vermeyelim" dedi.

Teorik eğitimin ardından senaryo gereği rektörlük binasında yangın çıktı. Durumun yetkililere bildirilmesinin ardından, olay yerine itfaiye araçları ve arazöz sevk edildi.

Üniversite yerleşkesine ulaşan ekipler, bina önüne atlama çadırı kurdu. Yüksekliği 39 ve 54 metre arasında değişen itfaiye merdivenleriyle yangından etkilenen personel, dikkatli bir şekilde binadan çıkartıldı. Sağlık durumu iyi olanlar da ikinci kattan, çadıra atlayarak binadan tahliye edildi.

Binanın üst bölümlerindeki yaralıların kurtarılması için de 54 metre uzunluğundaki tahliye çadırı kuruldu. Üniversite personelinin bilgilendirilmesi amacıyla tüp yangını, arazi yangını ve ev yangını gibi konularda da uygulamalı eğitim verildi.

Tatbikatın ardından Yangın Eğitmeni Hüseyin Çolak, teorik eğitimin ardından uygulamalı kurtarma tatbikatı yaptıklarını belirterek, başlangıç safhasındaki yangınlara personelin müdahale etme yeteneğini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Özellikle okullara ve hastanelere çok önem verdiklerinin altını çizen Çolak, "Önemli olan yangın çıkmadan tedbirler almak. Duman, yangından daha ölümcüldür. Onun için tedbirli olmalıyız. Buna da çok önem veriyoruz ve yangın öncesi tedbirler aldırıp, mal ve can kayıplarını en aza indirmeyi hedefliyoruz. 54 metre yükseklikten kurtarma tünelimiz var. İnsanları daha hızlı tahliye edebilmek için tahliye tünelini kullandık. Her türlü teçhizata ve her yükseklikteki binalarda kurtarma yapabilecek kabiliyete sahibiz" şeklinde konuştu.

Rektörlük binasında yapılan tatbikatın ardından, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde de bir yangın tatbikatı gerçekleştirildi.

Editör

Son Güncelleme: 05.12.2014 01:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.