Bu ruh üniversitelerin toplumun ve halkın önünde bir anlayışa sahip olarak liderlik yapmasından kaynaklanmaktadır. Bu liderlik ise yalnızca öğrenci sayısı, fakülte sayısı veya öğretim üyesi sayısı ile paralel değildir.
Bunun için bir takım ilmi ve etik değerlerin oluştuğu ortamların da meydana gelmesi gerekmektedir. Yani eğitim verdiği öğrencilerine yalnızca lisan dersi vermek yeterli olmamaktadır. Bunun yanı sıra entelektüel bilgi birikimi ve sahip olduğu değerlere ilişkin bir bütünlük oluşturmakta önemlidir.
Ancak hem ülkemizin şartları hem de toplumun beklentisi gereği üniversiteler bazı hallerde ilmi gelişmelerden daha çok lisans eğitimine önem vermektedir. Bu belki de konjonktür gereği olması gerekendir.
Ancak tarih sayfalarında konjonktür gereği uygulanan politikalar yazmaz. Tarih mevcut durumda ne halde olunduğu gerçeği ile hareket eder.
Bu gerçeklerden biri geçen günlerde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi” olarak açıklandı.
Bu endeks bir sıralama.
Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından hazırlanan üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı bir liste.
Bu listeye bakıldığında maalesef Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yer alan bir çok büyük olarak nitelenen üniversite ya görülemiyor ya da oldukça gerilerde yer alıyor.
Yapılan bu liste 23 ayrı göstergeye göre hazırlanmış.
Liste oluşturulurken, üniversitelerin bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliğini, patent ve lisansları olup olmadığını, yenilikçilik ve girişimcilik kültürlerini, ekonomik katkı ve ticarileşme gibi temel özellikleri dikkate alınmış ve en girişimci ve yenilikçi üniversiteler sıralamasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) birinciliği kimseye kaptırmamış.
Önemli olan bir husus ise öğretim üyesi 50’den az olan üniversiteler bu sıralamaya dahil edilmemiş ve 136 üniversite arasından ilk 50 üniversite seçilmiş.
Ayrıca bir diğer önemli husus ise bu sıralama eğitim kalitesi ile ilgili değil, yenilikçilik ve girişimcilikle ilgili.
Sayın Bakan Nihat Ergün’ün ifadesine göre ise “"Bu seneki endeks sonuçlarına göre yeni bir üniversite daha ilk 10'a girdi. Geçen sene ilk 20'de olmayan 3 üniversite ilk 20'ye girdi. Geçen sene ilk 50'de olmayan 8 üniversitenin de ilk 50'ye girdiğini görüyoruz. Bu da endeksin ne kadar dinamik ve güncel unsurlar içerdiğini göstermektedir" .
Bu ilk 50 üniversite aşağıdaki gibi sıralandı;
“Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Özyeğin Üniversitesi, Koç Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi."
Üniversitelere bakıldığında Atatürk Üniversitesi başarılı olmasının yanı sıra düşündürücü bir konumda yer alıyor.
Başarılı çünkü bir çok büyükşehirde yer alan üniversitelerle beraber endekse girmiş. Bu önemli bir husus çünkü birçok avantaja sahip üniversitelerin arasından sıyrılmış ve performans sergilemiş.
Düşündürücü çünkü sıralamada 36. Sırada yer alarak yeni ve kendinden küçük sayılabilecek üniversitelerin arkasında listede yer alıyor.
Aslında önemli bir başarı ancak dediğimiz gibi Atatürk Üniversitesi ilk 10’da beklenildiği içindir ki 36. Sırada olunmasını düşünmemiz gerektiği hususunu da göz ardı etmemiz gerekir.