Ekonomideki en önemli sorunlardan biri; enflasyon!

Enflasyon oranlarında ocak ayından itibaren baz etkisi İle düşüş yaşanması bekleniyor.

TÜFE endeksi kasım ayında küçük bir düşüşle şimdiden bunun sinyallerini verdi.

Enflasyon rakamları içinde ulaştırmadan sonra enflasyona etkisi en yüksek düzeyde olan gıda fiyatları geliyor.

Bu sebeple gıda fiyatlarındaki istikrar dar gelirli kesimler için büyük önem taşıyor.

Tam rekabet piyasasında doğru hareket edebilmek için ürün fiyatları ve ürünün tüm özellikleri gibi piyasalar hakkında yeterli bilgi sahibi olmak şart çünkü tüketicilerin aldatılmasına yönelik her türlü hamle, tam rekabet piyasasına zarar veriyor.

Geçtiğimiz günlerde, serbest piyasalara zarar veren konulara yönelik önemli bir adım atıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe veri paylaşımı maddesi eklenerek, perakende ticaretin etkin ve sürdürülebilir rekabet şartlarına göre yapılmasına yönelik politikaların geliştirilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve tüketicinin fiyat karşılaştırması yapabilmesine imkan sağlanması amacıyla gıda perakende sektöründe hızlı tüketim mallarının satışını yapan ve şube sayısı 200'den fazla olan zincir mağazalar, satışa sundukları ürünler ile şubelerine ilişkin verileri, bakanlıkça belirlenen sisteme aktarmakla yükümlü tutuldu.

İnancımız, bu uygulamayla alınacak doğru ve sağlıklı bilgilerin, manipülasyonları azaltacağı yönünde...

Şüphesiz ki uygulama; ekonomik birimlerin henüz gerçekleşmemiş enflasyona ilişkin öngörülerini ifade eden beklenti enflasyonunu olumlu yönde etkileyecektir.

Dijital çağda, piyasalarda şeffaflığın sağlanması uygun fiyat politikalarının işlerliğini artıracak, kaliteyi ve rekabeti beraberinde getirecektir.

Gıda piyasalarındaki sorunlardan bir tanesi de, oligopol yapı dediğimiz sadece herkesin bildiği ( ! ) birkaç büyük ulusal şirketin piyasalara hakim olması durumu maalesef...

Bakkalların iş kapasitelerinin büyük bir bölümünün zincir marketlerde olduğu gerçeği değiştirilemez olsa da, bu yapının tüm ülkeyi sömürmesine izin vermeyecek şekilde herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.

Tarım ürünlerinde ihracatın kasım ayına göre son iki yılda artarak devam etmesinin gıda enflasyonu üzerinde de etkili olabileceği düşünülüyor.

Gıda enflasyonunda tehdit unsurlarından biride yeni asgari ücretin belirlenmesi...

Düşük orandaki artış birçok aileyi sıkıntıya sokabileceği gibi artışın yüksek tutulması ise işsizlik anlamına geliyor.

Tarımsal üretimde, yaz aylarında yaşanan artışın, kış aylarında maliyetleri yüksek olan seralara çevrilmesi de gıda enflasyonunu tehdit eden unsurlar arasında...

Gıda üretimindeki artışın, gıda ürünleri ihracatındaki yükselişin, raflarda tüm ürünlere ulaşılabiliyor olunmasının gıda sektörü için oldukça motive edici gelişmeler olduğunu iyi okumak lazım.

Daha güzel günler görmek dileğiyle...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.