Bilim ve teknoloji alanında her ne kadar geri kalmış olsak da son yıllarda ülkemiz atağa kalkmış durumda. Türkiye’de 89 tane teknokent, 17 tane bilim merkezi var. Ülkemizde ilk teknokent 2000 yılında Ankara’da (ODTÜ) kuruldu. Erzurum Atateknokent 2010 yılında, bilim Erzurum ise 2021 yılında kuruldu. 2012 yılında yapımına başlanan dünyanın gözü de ilk ışığı vermek için Erzurum’un çatısında gün sayıyor…

Allah resulü buyuruyor ki; ‘’İlim öğreniniz. İlme çalışmak ibadettir. Mütalaası tespihtir. İlmi araştırma yapmak cihattır’’… Bilim ve teknolojide üstünlük sağlamak isteyen ABD, 1952 yılında dünyadaki ilk teknokenti (Silikon vadisi) kurdu. Aralarında Apple, Google, Microsoft, Amazon, Facebook, Tesla, Twetter gibi 2 bin tane küresel şirketin bulunduğu teknokent, bugün dünyadaki tüm devletlerin bütçesinden daha fazla (2,8 trilyon dolar) katma değer üretiyor.

Erzurum’da bulunan Ata teknokentte 109 firma bulunuyor. Bu firmalardan 59 tanesi yazılım üzerine çalışmalar yapıyor ve ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Almanya, Hollanda, İngiltere, İsrail, Azerbaycan, İsveç, İspanya, Kanada, Macaristan, Belçika, Gürcistan, Malta ve KKTC’ye yazılım ihraç ediyor. Yurt içine 80 milyon liralık, yurt dışına da 8 milyon dolarlık ihracat yapılan Ata teknokentte her alanda teknolojik çalışmalar yapılıyor.

Bilimi her yaşa yaymak çocukları ve gençleri bilimle tanıştırmak isteyen Erzurum büyükşehir belediyesi dev bir teknolojik yatırıma imzasını attı. Bilim Erzurum’u kurdu. Astronomi, havacılık ve uzay, matematik, doğa bilimleri, tasarım ve akıllı tarım girişim atölyeleri, dene-yap sınıflarıyla ülkemizin en büyük ikinci planetaryumu’nu da (Gökyüzünün izlenebildiği yatay salon) bünyesinde bulunduran bilim Erzurum ülkemizdeki 17. bilim merkezi. Bilim Erzurum’u açıldığı Eylül 2021'den buyana 60 bin öğrenci ziyaret etti.

Ve dünyanın dört gözle beklediği, cumhuriyet tarihinin en büyük bilim yatırımı olan (DAG) Doğu Anadolu gözlemevi. Erzurum’da konaklı kayak merkezinin zirvesinde Karakaya tepelerinde (3170 m) son rötuşları yapılan DAG teleskopu, Avrupa’nın en büyük en kapsamlı gözlemevi. Yıl sonunda ilk ışığı dünyaya verecek. Erzurum bu gözlemeviyle tam manasıyla bilimin merkezi olacak. Dünyanın dört bir tarafından bilim insanları akın akın bu merkeze gelmek için gün sayıyor.

Kısacası dadaşlar diyarında, 7’den 70’e kadar kafasını çalıştırmak isteyen herkese imkan var. Bu şehir bilim merkeziyle, teknokentiyle, gözlemeviyle dünyanın bilim kenti olmaya hazır. Ne diyelim 1757 yılında uzayı, güneşi, dünyayı yazdığı ‘‘Marifet name’’ adlı kitabında anlatan Erzurumlu İbrahim Hakkının dediği gibi; ‘’Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler’’…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.