Doğuyu batıya, kuzeyi güneye, Anayurdu, Ata yurda, orta doğuya bağlayan ipek yolu üzerindeki Erzurum, tarihin her döneminde olduğu gibi bugünde ticaretin merkezi olan bir şehir. 39 esnaf odası, 17 bin 675 işyeri bulunan şehirde, 16 bin 689 kayıtlı esnaf bulunuyor. Sahip olduğu tarihi çarşıları ile, Mng, Forum ve Palerium adlı alışveriş merkezleriyle Erzurum, bölgenin çekim merkezi.
Her yıl binlerce İranlı turistin geldiği Erzurum, son yıllarda cazibesini kaybediyor. Gürbulak sınır kapısındaki şartların yetersizliği, personelin olumsuz tavrı nedeniyle, İranlı seyyahlar, Tebriz’deki Erzurum kapıdan, Erzurum’daki Tebriz kapıya gelemeyince istikametlerini Kapı köy sınır kapısından Van’a çevirmişler. Ben değil, bunları turizm acenteleri söylüyor ve diyorlar ki; ‘’Erzurum esnafının kaba davranışları ve fahiş fiyatları yüzünden de İranlılar Erzurum’a gelmek istemiyorlar. Erzurum kaybederken, kazanan Van oluyor’’.

Avrupa'daki enerji krizi ve Rusya'nın Avrupa ile kavgası sebebiyle bu yıl Rusya, yönünü Erzurum’a çevirdi. Rusya ile Erzurum arasında 29 Aralık’ta direkt uçuşlar başlıyor. Ardından da Avrupalılar, zemheride Erzurum'u ısıtacaklar.
Kış turizmindeki hareketlilik ayların gelini olarak bilinen Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek. Haziran ayı ile beraber yaz turizmi, spor kulüpleri için kamp turizmi, gezginler için kültür turizmiyle Anadolu'nun zirvesi konuklarını ağırlayacak.
Tamamı açık hava müzesi olan Erzurum, bu yıl 1 milyon 823 bin 258 yerli ve yabancı turisti ağırladı. 4 mevsim turizm amaçlayan kentin bu yılki hedefi 3 milyon turist. Sahip olduğu stratejik konum ve yüksek turizm potansiyeli nedeniyle Erzurum, 1 milyar 246 milyon 72 bin 369 kişilik nüfus potansiyeline sahip, EİT tarafından, ‘2025 yılı turizm başkenti’ seçildi.
Dünyanın en güzel dört tren rotasından birisi olan Doğu Ekspresi güzergâhında bulunan Erzurum’un turizm piyangosunu kazanmasının yolu yerli esnafından geçiyor. Esnaf tavır ve tutumu ile, ‘Bir dadaş gibi’ olmazsa, bu büyük piyangodan amorti ile teselli bulmak zorunda kalacak.
İşte o zaman herkese ‘Erzurum uzak şehir’ olacak..!
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.