Köyde duran şehre, şehirdeki büyükşehre, metropoldeki yurt dışına koşuyor… Kimse yaşadığı yerden memnun değil. Elbette herkesin sebepleri ayrı ama en belirgin sebep; ‘Para para para..’

Göç denilince ilk akla gelen şehir, yedi kapılı memleketim Erzurum. Para mevzusunu bir türlü aşamadı Erzurum… ‘Göç göç oldu, göçler yola dizildi’ dedi gitti Erzurumlu, ‘Küstüm gidirem’ dedi gitti, ‘Erzurum uzak şehir’ dedi gitti. Kimse umursamadı, kimse dur demedi. Ve ‘Sahipsiz memleket’ olarak nam saldı, dadaşımın dilinde.

Erzurumlu giderken, parasıyla, beyniyle gitti. 2022 yılı sonu itibariyle Erzurum’dan yurt dışına bin 333 kişi giderken, 2019-2021 yılları arasında ülkemizden de yurt dışına, 1 milyon 38 bin 403 tane beyin gitti. Hani hastanede doktor yok, inşaatta mühendis yok diyoruz ya işte gidenler onlar..!

Rakamlar devletin kurumu TÜİK'e ait. İşin daha kötüsü henüz öğrenciyken yurt dışına, ABD, Kanada, Almanya gibi ülkelere gitmek isteyen gençlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Ne yazık ki, eğittiğimiz beyinler başka ülkeler için kafa yoruyor. Ekonomiyle kaybettiklerimizi bir şekilde telafi edebiliriz ama beyinsizliğin telafisi yok ey ahali..! Biz bunu Erzurum’dan çok iyi biliyoruz…

Eğitimde, hukukta, adalette, kalkınmada aklımızı başımıza toplamaz, acil tedbirler almazsak, gitmeleri için gün saydığımız göçmenlerin beynine muhtaç kalacağız..!

Unutmayın, beyin giderse, beden ölür..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Süleyman 2023-09-01 13:30:30

Ne 5ani gidenler hep akıllı kalanlar gerizekalımı? Bırak giden gitsin.

Avatar
Vedat 2023-09-01 20:44:55

Bugün doktor mühendis yarın öğretmen. İnsanlar emeğinin karşılığını alamadığı zaman mecburen gidecek. Nitekim gidiyor zaten. İyi tespit yapmışsın. Beyin giderse beden ölür. Ülkemizde beyinler gidiyorsa bedenler hasta demektir.

Avatar
Kenan 2023-09-01 17:45:03

Dediğin gibi Erzurum alışık. Ankara, İstanbul düşünsün, Türkiye düşünsün. Erzurumlu giderken kimse umursamadı şimdi bize ne? İşin kötüsü bir çok Erzurumlu geriye dönüyor.