10 liraların üzerinde resmi bulunan Arf hocanın Erzurum’daki konferansları kitap oldu..

Sadece ülkemizde değil hemen tüm uluslar milli paralarına ülkelerinin milli ve manevi değer ve kişilik olarak gördükleri şahsiyetleri resmetmeye gayret göstermişlerdir.

10 Türk Lirası üzerinde portresi bulunan Cahit Arf, kendi adıyla bilinen teoremi matematik literatürüne yerleştirmiş dünyaca tanınan bilim adamımızdır.

Meslek alanını, “Matematik de resim, heykel ve müzik gibi bir sanattır” sözüyle tanımlamış, yaptığı uyarılar ve verdiği fikirlerle Türk matematikçilerine esin kaynağı olmuş, matematiğin simgesi haline gelmiştir.

1910 yılında Selanik’de doğan bu Ord. Prof. Cahit Arf’i konu etmemin sebebi Atatürk Üniversitesi’nin onunla ilgili bir yayını.

Doç. Dr. Bünyamin Aydemir hocamızın koordinatörlüğünü yaptığı Atatürk Üniversitesi Yayın kurulu, hocanın 1958-1960 yılları arasında Erzurum’da yaptığı konferanstaki konuşmalarını kaleme aldı, kitap yaptı.

Adeta o konuşmaları buluntu bir maden oldu.

Atatürk Üniversitesi’nde verdiği 3 adet konferanstaki konuşmalarını konu alan kitap, matematik dalına geniş bir pencere açarken, Cahit Arf’ın kişiliğini, bilime ve ülkemize katkılarını da anlatmaktadır.

***

Her yönüyle ibret verici, değerli ve anlamlı olan bu çalışma Tarık Tuna Gözütok’un kaleminden çıktı.

Bugün 10 TL’nin üzerinde fotoğrafı bulunan Cahit Arf’ın henüz bilgisayar, yapay zeka, robotik kodlama gibi kavramların ve mühendisliklerin olmadığı günlerde düşünen makineler üzerine vermiş olduğu konferansları içeren kitap, deha sahibi bir bilim adamının vizyonunu, ufkunu ve öngörülerini göstermesi açısından da oldukça önemlidir.

Dijital kitap yayını da gerçekleştiren Atatürk Üniversitesi Yayınevi, sadece son bir yıl içinde birbirinden kıymetli 64 esere imza koydu.

Artık yayıncılıkta çığır açan Üniversite, gelecek nesillerin yararlanabilmesi için de kılı kırk yarmaya başladı.

Atatürk Üniversitesi Yayınevi’nce bastırılan bu son kitap için yapım ve yayında emeği geçen herkese kocaman bir alkış lütfen.

***

TUTTUĞUM BABA SÖZLER: Yaprak ağaçtan düşünce rüzgarın oyuncağı olurmuş! (Cemil Meriç)

DUVARIN DİLİ : Bizi çıkmaza sokup yolun açık olsun dediler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.